Är våra riksdagsledamöter helt enkelt för gamla för att förstå?

Otto tycker att medelåldern i riksdagen är för hög och beskyller vår repressiva narkotikapolitik på detta faktum. Det är dock tydligt att han ser kriget om cannabis som redan vunnet. ”Kriget är över, och det har det varit väldigt länge.”

Kriget är över, och det har det varit väldigt länge. Internet har säkerställt att informationen har flödat så pass långt ner i vår generations faktabanker att det inte längre är något snack om saken.

De generationerna som vuxit upp på internet har sedan länge insett att cannabis är en del av samhället och måste integreras, problemet är att det ännu inte är vi som styr.

Annons

De äldre krafterna som bland annat lovade oss ett narkotikafritt samhälle för 20 år sedan har uppenbarligen haft fel och fler vaknar varje dag. Vad är det då som tar sådan tid i förändringen?

Medelåldern i Riksdagen är idag 47,9 år, går vi tillbaka till året den genomsnittliga riksdagsledamoten är född så blir det 1974.

Året då Sverige gjorde en rad förändringar, bland annat sänks myndighetsåldern och rösträttsåldern till 18 år. Björn Borg spelade hem franska öppna mästerskapen i tennis på grus och Rubiks kub uppfinns bara för att ni ska få en bild av hur längesedan detta var.

Internet skulle inte komma till våra gränser förens 26 år senare, 1990, när jag föddes och först 4 år senare så började vi använda det i större utsträckning, ungefär samtidigt som Carl Bildt och Clinton mailade sig in i historien.

1996 så kom Lunarstorm och Blocket.se m.fl. resten är som dom säger, historia.

Men åter till 1990, Året när Swipnet tog internet till Sverige och vår digitalisering satte igång på riktigt. Totalt är 22 personer av de 349 platserna upptagna av människor som är födda 1990 eller senare. Det är därför inte speciellt konstigt att vi har så fakta frånvänd politik som vi har idag. Den absolut överhängande majoriteten av riksdagsledamöterna gick i skola när Bejerot fortfarande styrde narkotikapolitiken och “dödsknark” och “djävulssallad” var faktiska argument och inte bara memes som i dagsläget.

Jag vet själv att den lilla utbildningen jag fick i skolan om hur internet och informationsinhämtning funkade inte räckte speciellt långt. Jag kan då knappt tänka mig hur svårt det måste vara för någon som spenderade hela sin högstadietid med att söka information i böcker på bibliotek snarare än på wikipedia.

Men även om jag kan förstå varför människor har svårt att införskaffa sig ny information så betyder inte det att jag kan förlåta dom.

För kriget är över, slagfältet var aldrig i Sverige, vågen måste bara komma hit och städa upp. Ja, Kriget är över, kejsaren är naken och allt det där. Cannabis är inte speciellt skadligt i förhållande till andra rusmedel och det är dessutom en medicin som inte bara hjälper folk att skippa opiater. Det kan användas på många områden där vi idag inte ens har mediciner, allt mellan Dravets till Artros, all fakta finns där ute.

Vi behöver nu bara vänta tills fler av den yngre generationen kommer in i riksdagen. Frågan jag står inför är hur vi kan skynda på processen, för varje dag vi väntar så gör det svenska kriget mot drogerna mer skada. Detta måste få ett slut, gärna igår.

Författare