Stockholm Medical Cannabis Conference

Courtney – Från USA Till Svensk Sjukvård

År 2011 flyttade Courtney från USA till Sverige. Hennes liv tog en drastisk vändning 2017 när hon diagnostiserades med metastaserande bröstcancer vid 29 års ålder, kort efter att ha fött sin dotter. 

Courtneys första symptom var subtila och kunde lätt tillskrivas den normala stressen hos en nybliven mamma. ”Jag ammade och tänkte inte mycket på det,” minns hon. ”Men jag märkte att jag såg äldre ut, mina naglar gick av och jag var alltid trött, oavsett hur mycket jag vilade. Jag blev sjuk gång på gång.” 

Inledningsvis avfärdade hennes läkare hennes oro och skyllde på depression. Courtney visste att det fanns mer än så. ”Jag var deprimerad för att jag inte kunde fungera, inte tvärtom,” betonar hon. 

Två veckor senare upptäckte Courtney en knöl under armhålan. Beslutsamt krävde hon en mammografi. ”Läkaren gjorde inte ens en undersökning; han skickade bara in begäran,” minns hon. Inom tre veckor började hon med kemoterapi. Courtney upplevde dock en trygghet till sin läkare på vårdcentralen som sedan tog hennes situation på allvar.

 ”Vid 29 års ålder började jag en intensiv behandling här i Sverige,” säger hon. Courtney genomgick 18 omgångar kemoterapi, en utmattande upplevelse som lämnade henne fysiskt och känslomässigt utmattad.

”Medicinsk cannabis var inte tillgänglig då, så jag var tvungen att förlita mig på traditionell smärthantering,” förklarar hon. ”Behandlingarna var otroligt smärtsamma. Man stoppar in gift i kroppen som är designat för att döda cancerceller, men det påverkar allt.” Biverkningarna var allvarliga. ”Mina naglar, som brukade vara starka, bröts och slets i mina nagelbäddar som papper. Jag hade konstant smärta och trötthet.” 

Trots utmaningarna fortsatte Courtney att ta hand om sin dotter och delta i dagliga aktiviteter, även om det ofta var en kamp. ”Jag minns att jag försökte gå på min dotters skolavslutning och försökte dölja min smärta. Inom 15 minuter frågade folk om jag mådde bra.” För att hantera smärtan använde Courtney olika opioider. ”Att gå var tufft, även att vända sig i sängen var svårt. Smärtan i min nedre ryggrad och höft gjorde det svårt att röra sig,” delar hon. ”Jag behövde opioider bara för att klara dagen.” 

Courtneys kamp sträckte sig bortom hennes sjukdom. Misskötsel och missbehandling av vårdpersonal förvärrade hennes redan utmanande situation. 

Utan hennes vetskap fick Courtney fentanylplåster av sina läkare. 

Denna förtroendebrist ledde till betydande konsekvenser. ”Sjuksköterskorna började ge mig problem när de fick reda på att jag inte visste vilken medicin jag tog. Jag lämnade klagomål, vilket ledde till ännu mer konflikter.” Courtneys hemmaliv blev kaotiskt. ”En dag ringde en sjuksköterska med tio minuters varsel och ville byta mina mediciner. Jag bor i en liten lägenhet med min dotter, som var i badkaret. Jag kunde inte släppa in någon med henne naken i badrummet,” förklarar hon. 

Trots att hon försökte tillmötesgå sjuksköterskan mötte Courtney hårt motstånd. ”Sjuksköterskan ringde andra, och de anklagade mig för att hindra deras arbete. En äldre sjuksköterska skrev till och med i min journal att jag var aggressiv, trots att hon inte var där.” Dessa anklagelser fick allvarliga konsekvenser. 

”Din medicinska journal bestämmer din framtida vård,” noterar Courtney. ”Läkaren slutade dagen efter dessa incidenter, och de släppte mig som patient och kallade mig för mycket problem.” Courtney kände sig osäker och inte supporterad. ”Jag bytte läkare men mötte nya problem. Jag vaknade skrikande av smärta på natten, vilket min fästman rapporterade till sjuksköterskorna.” 

Situationen förvärrades när en ny läkare märkte henne som narkoman. ”Utan min vetskap ringde min fästman och frågade om jag kunde få en nattdos på grund av min smärta. Läkaren såg detta och skrev i min journal att jag var drogberoende, sedan slutade hon sitt jobb och försvann,” säger Courtney och betonar den enorma makt som vårdgivare har över patienters liv. 

Känslan av övergivenhet av det konventionella medicinska systemet fick Courtney att vända sig till alternativa behandlingar. ”Jag började på cannabis Kliniken Aurea eftersom fokus alltid låg på opioider, inte på mitt välbefinnande. Jag var inte beroende av opioider; jag hatade dem. De fick mig att må fruktansvärt,betonar hon. 

Cannabis Kliniken blev en vändpunkt. ”De hjälpte mig direkt. Vi började med en låg dos, och även om det tog tid och jag var tvungen att byta apotek några gånger på grund av varierande nivåer av samarbete, började jag äntligen känna lättnad,” säger hon.

Sedan hon integrerade cannabis i sin behandlingsplan har Courtney upplevt betydande förbättringar. ”Jag har inte behövt be om en ökning av någon av mina doser,” delar hon. ”Jag bytte läkare eftersom min tidigare läkare fortsatte att driva hemtjänst utan att egentligen vilja ta hand om mig.” Den nya läkaren hade dock också förutfattade meningar. ”När jag först ringde frågade hon om jag ville byta min smärtmedicin. Jag ville bara presentera mig som hennes nya patient,” minns Courtney. ”Etiketterna de sätter på dig är galna.” Trots dessa utmaningar har Courtneys nya smärthanteringssystem varit effektivt. 

”Jag använder cannabisdroppar som har tillåtit mig att minska opioidintaget. Det hjälper med min aptit, illamående, sömnlöshet och smärta,” förklarar hon. 

”Aurea behandlar bara smärta med cannabis, men det har så många andra fördelar. Jag hoppas att det en dag kommer att bli mer allmänt accepterat för att behandla andra tillstånd.” 

Courtneys hopp om en framtid fri från cancer möts med blandade känslor. ”Tyvärr sa mina tidigare läkare att det inte finns något de kan göra och att jag kommer att dö. Det är en annan anledning till att jag bytte läkare eftersom min tidigare var så negativ. Hon skulle ta bort allt hopp från mig,” säger hon. ”Det är svårt att hålla uppe sin kämpaglöd när någon säger att du kommer att dö, även om de påstår att de inte vill ge falskt hopp.” 

Under 2017 blev Courtney diagnostiserad som fri från cancer. ”Vi trodde att jag hade besegrat det. Mitt äktenskap överlevde inte prövningen, men jag flyttade ut, köpte min egen lägenhet och började arbeta hårt för att stiga i min karriär,” berättar hon. ”Men min kropp fortsatte att ge upp, och efter att ha begärt en skanning fick jag veta att cancern hade spridit sig överallt. Jag var förkrossad.” Trots den tidigare dystra prognosen vägrar Courtney att bli en statistik. ”Jag planerar inte att bli en av deras statistiker. Hur kan man säga till någon som kämpar för sitt liv att de inte kommer att leva?” frågar hon. ”Jag behöver någon som kämpar med mig, inte mot mig. Studier och statistik är inte de enda utfallen.” 

Courtney betonar vikten av att förespråka för sin egen hälsa. ”I Sverige måste du kämpa hårt för att få den hjälp du behöver. Om du lider och inte får den hjälp du förtjänar, tveka inte att söka alternativ,” råder hon. ”Cannabis har hjälpt mig enormt, och det finns inget att frukta från att använda det för att hantera smärta.” 

Courtneys beslutsamhet att kämpa för sin hälsa är orubblig. ”Jag är 8000 kilometer från min familj, men jag har kicked ass.” 

Hon förespråkar uthållighet inför ett avvisande vårdsystem. ”Om något känns fel, pressa tills du får den vård du förtjänar. Låt ingen trycka ner dig. Stå upp för hur du känner och hitta vad som fungerar för dig,” uppmanar hon. ”Min onkolog förväntade sig ingen förändring, men mina tumörer har krympt avsevärt. Detta hände för att jag kämpade för den vård jag förtjänar, inte bara vad de erbjöd.”

Courtneys berättelse är ett bevis på motståndskraft och kraften i självförespråkande. Hennes resa genom vårdsystemet belyser behovet av medkännande, personlig vård och orättvisan många patienter måste genomgå för rätten till sin egen hälsa och välbefinnande

Är du väl utredd och diagnostiserad med svårbehandlad kronisk smärta? Har du genomgått alla rekommenderade medicinska behandlingar utan resultat eller bättring? Lider du av ett ohälsosamt läkemedelsberoende? Då kanske medicinsk cannabis kan hjälpa dig också! Kontakta Aurea Care för en kostnadsfri konsultation!

Aurea Care