Stockholm Medical Cannabis Conference

Från Zero till Hero, Hur cannabis hjälpte Roddy med sin artros

En bodybuilder, boxare och gladiator som får diagnosen artros kan nog lätt se sitt liv som över, men Roddy hittade cannabisoljorna som nu hjälper honom med smärtan från sjukdomen! ”I dag känner jag mig helt smärtfri, har ingen smärta i axlarna och sover ordentligt om nätterna.

Roddy, en framstående bodybuilder och livscoach med en imponerande bakgrund inom elitboxning och deltagande i flera säsonger av det populära TV-programmet Gladiatorerna, ägnar sina dagar åt att coacha andra mot en hälsosammare livsstil genom träning och kost. Nu delar han med sig om sin introduktion till att använda medicinsk cannabis.

Arbetet med träning och bodybuilding kan dock ta en betydande kraft på kroppen, och i Roddys fall var det hans axlar som drabbades. År 2010 ställdes han inför utmaningen att hantera diagnosen artros i axlarna. Smärtan var intensiv, och Roddy delar hur den påverkade hans vardag.

Annons

”Jag började uppleva en oerhörd värk i mina axlar för några år sedan, vilket ledde till smärta så intensiv att jag ibland inte ens kunde lyfta ner ett dricksglas från ett skåp på grund av smärtan.”

Med sin expertis inom träning insåg Roddy vikten av att rehabilitera sig själv. Han ägnade dagarna åt att stretcha och ta hand om sina axlar. Trots att han fick recept på Voltaren, en smärtstillande medicin, var lindringen inte fullständig.

”Jag använde Voltaren, och det hjälpte till viss del, men smärtan försvann aldrig helt. Det som blev mest besvärligt var sömnen.”

Sömnsvårigheter påverkade drastiskt Roddys livskvalitet, vilket är förståeligt för vem som helst som lider av sömnbrist. Trots att olika sömnmedel testades var det inget för honom.

”Sömnmedicinen gjorde mig trött men orolig och rastlös i kroppen, det var helt enkelt inget för mig.”

Efter att ha fått rekommendationer från en vän om medicinsk cannabis som ett möjligt alternativ för sömnbesvär, kontaktade Roddy en av Sveriges få cannabiskliniker, Aurea Care. Dock tillåter inte den aktuella lagstiftningen i Sverige för närvarande användning av medicinsk cannabis för sömnproblem; det är endast tillåtet för smärtlindring.

Kliniken sa nej till mig när det gällde att få det för min sömn, och att medicinen är avsedd för smärtlindring.”

Eftersom Roddy led av artros kunde han dock få utskrivet cannabisoljor för smärtlindring. Dessa oljor inkluderar cannabidiol (CBD) och Dronabinol som innehåller psykoaktiva ämnet Tetrahydrocannabinol (THC), känt för sina rusframkallande egenskaper. Trots initial oro över THC:s påverkan insåg Roddy efter att ha testat oljorna att de inte hade någon berusande effekt.

”Jag kände ingen effekt av att bli hög alls, inte heller några biverkningar.”

Efter över 1,5 års användning av oljorna upplever Roddy en betydande förbättring i sin hälsa.

”I dag känner jag mig helt smärtfri, har ingen smärta i axlarna och sover ordentligt om nätterna. Oljorna är så bra att jag måste ställa alarm på morgonen, annars är det lätt att jag glömmer att ta dem. När jag använde Voltaren glömde jag det aldrig, eftersom smärtan alltid var närvarande.”

Roddy insåg den fulla effekten av oljorna först efter att ha varit utan dem i några veckor.

”Jag var utan medicinen i några veckor, smärtan kom inte tillbaka förrän efter kanske 4 dagar, och efter en vecka hade jag så otroligt ont. Jag blev chockad över hur det kunde ha gjort så ont tidigare. Jag kunde knappt göra något på grund av den smärtan jag upplevde. Det fick mig att inse hur fantastiska dessa oljor är, de hjälpte mig verkligen att lindra min smärta.”

I dagens Sverige är tillgången till medicinsk cannabis begränsad till ett fåtal kliniker, och en av dessa är Aurea Care. Som en privatklinik är kostnaden för behandlingen hög, vilket gör det ekonomiskt utmanande för många. Trots detta berättar Roddy att han upplever att kliniken ger bra respons och hjälp.

”Jag har ett uppföljningsmöte via videosamtal varje månad, där de utvärderar hur det går och påverkar mig, samt om de ska fortsätta skriva ut oljorna till mig. När det gäller kostnaden betalar jag priset för att oljorna är så effektiva och hjälper mig.”

Frågan om  han istället skulle föredra att få medicinen skriven ut från sin ordinarie vårdcentral kommer också upp.

”Vårdcentralen känns inte så uppdaterad om ämnet. Det verkar som om de har fördomar om det. Samtidigt har jag fått mycket starkare mediciner utskrivna från dem, som Tramadol och Oxycontin, vilket är rent gift och dessutom ger en berusande effekt.”

Roddy har möjlighet att få potenta smärtstillande medel som Oxycontin från sin vårdcentral men har avstått och använder endast cannabisoljorna.

”Jag har vänner som får Oxycontin och liknande utskrivet för deras smärta. De ligger bara i ett mörkt rum större delen av dagarna, har ont och blir höga på medicinen.

Efter att ha använt Oxycontin under en tvådagarsperiod efter en benbrottserfarenhet insåg Roddy skillnaden.

”Om jag tog det i två dagar var jag sedan dålig i en hel vecka efteråt. Jag är mycket känslig för mediciner. Även med Voltaren kunde jag uppleva biverkningar om jag inte använde det. Därför är oljorna så bra; de gör mig inte bara smärtfri utan ger mig heller inga biverkningar eller abstinens om jag slutar. Det enda som händer är att smärtan sakta återkommer.”

Roddy, som är en  framstående träningsprofil med över 50 000 följare på Instagram, delar dagligen med sig av inspiration och träningstips till sina följare. Trots att användningen av medicinsk cannabis kan betraktas som kontroversiell i Sverige, där det klassificeras som ett narkotikaklassat läkemedel och dessutom är starkt stigmatiserat, ser Roddy inte det på detta sätt.

”Jag är öppen med att använda dessa oljor, de hjälper mig så pass mycket. Jag är emot all form av narkotika samt rekreationella legaliseringar. Dessa oljor är lagliga och hjälper mig.”

Han berättar även att han rekommenderar sina klienter som upplever smärta att prova dessa oljor istället för starka smärtstillande medel.

Roddy’s bakgrund är präglad av en uppväxt där missbruk var närvarande, och detta har format hans syn på droger. Han är starkt emot all form av legalisering för rekreationellt bruk. Trots sina egna erfarenheter är han engagerad i att främja ett ansvarsfullt och medicinskt motiverat användande av medicinsk cannabis.

”Varför använda morfin och liknande om detta finns?

I slutändan framstår Roddys berättelse som en påminnelse om att söka och

utforska alternativa lösningar när traditionella metoder inte ger tillräcklig lindring. 

Hans öppenhet kring användningen av medicinsk cannabis, trots dess kontroversiella status, lyfter fram behovet av en mer nyanserad och informerande diskussion kring dessa behandlingsmetoder.