Gör cannabis dig till en trevligare person?

Goda nyheter, stoners! Vetenskapen håller äntligen på att bekräfta vad du länge har vetat: att rökning av cannabis faktiskt gör dig trevligare – och mindre girig, dessutom.

I en studie som nyligen publicerades i tidskriften Scientific Reports fann forskare från University of New Mexico bevis för att cannabisanvändning gör människor mer empatiska och mindre motiverade av pengar.

Även om studien fokuserade på cannabisanvändningens ”prosocialitet” – det vill säga, som Scientific Reports definierar det, ”den avsiktliga handlingen att främja andra människors välbefinnande” – säger huvudförfattaren Jacob Vigil att han är intresserad av att omformulera hur andra forskare också studerar gräs.

Annons

”De ser cannabisanvändare som omotiverade, eller så ser de dem som beroende, eller så tror de kanske att de förlorar sina mål ur sikte”, säger han till den ideella nyhetssajten The Paper i Albuquerque. ”Man har aldrig riktigt närmat sig det objektivt för att se vad som händer innan man gör negativa tolkningar.”

Vigil berättade för sajten att hans team gav studenterna ett ”batteri av psykologiska tester” – och testade även deras urin för THC, den mest psykoaktiva ingrediensen i cannabis.

Resultaten?

”Vi fann att folk som nyligen hade använt cannabis visade högre nivåer av prosociala beteenden och högre mått på empati – empatikvoten var statistiskt signifikant i de två grupperna – samt vad forskare kallar ”moraliska grunder””, säger han till The Paper. ”Detta är i princip de typer av ideal som vi tänker på när vi motiverar vad som är rätt och fel.”

I en studie från 2016 fann man ett samband mellan att röka hasch och att vara mindre motiverad att gå till jobbet för pengar. Enligt Vigil kan det vara en bra sak.

”Detta har faktiskt visats genom formell forskning”, tillade han. ”Det är mindre sannolikt att cannabisanvändares hjärnor lyser upp när de får en bild av ett dollartecken jämfört med icke-användare. Människor som inte använder cannabis blir mer upphetsade när de ser ett dollartecken, och det har tolkats av beroendeforskare som något negativt.”

Majoriteten av de studier om cannabis som hittills gjorts är antingen inriktade på dess medicinska användningsområden eller har antingen fokuserat på negativa aspekter och upplevelser, från dess relativa nivåer av beroendeframkallande och korrelation med låga betyg i college till dess samband med schizoaffektiva störningar och andra psykiatriska sjukdomar.

Denna forskning har lämnat lite utrymme för de positiva sociala och psykologiska aspekterna av cannabis som många användare känner väl till, vilket har skapat en öppning för forskare som Vigil att skapa en ny spännande nisch.

Cannabisforskningen, berättade Vigil för The Paper, har ”vanligtvis närmat sig människor som ser cannabisanvändning som ett problematiskt beteende – från forskare inom missbruksforskning och så vidare”.

”De ser cannabisanvändare som omotiverade”, tillägger han, ”eller de ser dem som beroende, eller kanske tror de att de håller på att förlora sina mål ur sikte. Man har aldrig riktigt närmat sig det på ett objektivt sätt för att se vad som pågår innan man gör negativa tolkningar.”

Så där har ni det, gott folk: gräs kan göra dig till en trevligare person, och kanske till och med mindre girig.

Ursprungsartikel

Författare