Italiens regering kommer inte stå i vägen för en folkomröstning för personligt bruk av cannabis

Legaliseringen kommer ännu närmare pizzan och pastans hemland, kan det bli mer perfekt? en jolle, en pizza eller en lasagne? Redaktionen längtar tills vi kan åka dit på ”jobb” resa.

Nya cannabireformer har börjat att svepa över den europeiska kontinenten. Malta blev det första landet på kontinenten att legalisera cannabis för personligt bruk för personer över 18 år. Fler länder i Europa börjar nu vara på väg in på samma spår.

I Tyskland vill man legalisera cannabis för personligt bruk för personer över 18, och även göra det tillåtet att sälja cannabis i affärer, så länge man har licens för det.

Annons
CPH

I Italien så har en legalisering för personligt bruk för vuxna varit på tal länge och förhoppningsvis kommer italienska väljare få se en folkomröstning om legalisering på valsedeln nästa år.

Hårt arbetande aktivister har försökt att driva igenom denna fråga i flera år, och har flera gånger provat att få in underskrifter från invånare i ett försök att få igenom en folkomröstning.

För att få igenom en folkomröstning i landet så måste man ha 500 000 giltiga underskrifter från invånare. Detta har tidigare varit svårt för italienska cannabis aktivister att få då man inte kunnat samla in signaturer digitalt.

Men i september 2021 så kunde man äntligen samla in underskrifter digitalt vilket gjorde att man då började samla in underskrifter för att legalisera personligt bruk av cannabis.

På bara några veckor hade cannabis aktivister samlat in ungefär 630 000 underskrifter, vilket är 130 000 mer än vad man behöver.

Lyckligtvis för alla aktivister som drivit på för att få igenom folkomröstning så har den Italienska premiärministern indikerat denna månad att regeringen inte har några planer på att stå i vägen för att folkomröstningen ska gå vidare.

Aktivister runt om i världen och i Italien har varit oroliga över att Italiens regering skulle försöka fördröja processen för omröstningen. Men Italiens premiärminister antydde på något annat. 

“Regeringen kommer inte konstituera sig mot folkomröstningar tillåtlighet”, sade premiärminister Mario Draghi vid en presskonferens nyligen.

“Regeringen kunde i vissa fall ha skapat förutsättningar för att presentationen skulle skjutas upp till nästa år och det har den inte gjort”

I slutet av 2019 så faställde Italiens högsta domstol att cannabisförbudet när det gäller personlig odling var grundlagsstridigt, vilket banade väg för en framtida legalisering för personligt bruk av cannabis för vuxna.

Sedan år 2019 så har lagstiftare i Italien försökt att anta en omfattande legaliserings åtgärd för vuxenbruk. Genomförandet av en sådan lagstiftning har förblivit svårfångad.

Tack och lov har Italien folkomröstningsprocessen på plats så att väljarna i Italien kan göra något som uppenbarligen Högsta domstolen och lagstiftarna i Italien inte kan göra: avsluta cannabisförbudet en gång för alla.

Ursprungsartikel

Författare