Stockholm Medical Cannabis Conference

Jakob Forssmed (KD) vill absolut inte utreda avkriminalisering

SVT:s Agenda igår handlade bland annat om narkotikapolitik. Socialminister Jakob Forssmed (KD) blev intervjuad. Han vill inte utreda hur vår nuvarande narkotikapolitik har fungerat, och absolut inte utreda vad en avkriminalisering av brukarna skulle kunna få för effekter.

Jakob Forssmed ”tror” att en omläggning av narkotikapolitiken skulle leda till dåliga konsekvenser. Men han vill inte utreda om hans tro är rätt eller fel, trots att både myndigheter som Folkhälsomyndigheten och narkotikaforskare som Björn Johnson vill det.

Beror det på att socialministern innerst inne vet att en utvärdering skulle visa att vår nuvarande politik inte fungerar, utan istället har lett till att vi har högst narkotikadödlighet och flest gängskjutningar i hela EU? Nästan säkert ja. Trodde han att en utvärdering skulle visa att vi är på rätt spår skulle han ju inte ha något emot en utredning som stöder hans sak. Men det vill han alltså inte.

Annons
Cannabis i Fokus annons

Programledaren Camilla Kvartoft gör en mycket bra insats och ställer rätt frågor, och narkotikaforskaren Björn Johnson är lika lugn och saklig som alltid när han argumenterar för en utvärdering.

Se inslaget i SVT Agenda (start 24 minuter in i programmet)