Janne Jonsson – medicinsk cannabispatient

Idag har Moa haft möjligheten dela med sig av Janne Jonssons historia om varför han är en medicinsk cannabis patient.

Janne är 51 år gammal och har en nervsjukdom i fötterna, benen och händerna.

Det var för cirka åtta år sedan som Janne började uppleva smärta i fötter, ben och händer men smärtan var inte så påtaglig då, utan kom smygandes under åren och blev värre och värre.

Annons
Aureum Heathcare

”Läkare har konstaterat att jag lider av tunnfiberneuropati och polyneuropati. Mina tunna nerver i huden fungerar inte riktigt, och jag upplever det som smärta men fysiskt så finns det egentligen inget fel.” 

 Detta är något dom just nu på Akademiska i Uppsala håller på att utreda, om det eventuellt skulle kunna beror på tidigare arbete han haft, där han hanterade mycket lösningsmedel och kemikalier. 

”Man vet inte ännu vad det beror på, men det jag har fått som svar av min neurolog och från smärtcentrum är att man i 99% av fallen inte hittar orsaken, utan man kan bara konstatera att det är som det är, men inte veta varför”

Under de senaste åren så har Jannes smärta blivit konstant och ökat så mycket att han behövt söka hjälp för det, men det blev många vändor till olika typer av läkare.

”Jag har gått hela varvet runt med neurologer, smärtcentrum, husläkare och ja allt.”

För att försöka lindra hans smärta så fick han prova massor av olika mediciner.

Han fick testa allt ifrån olika värktabletter till antidepressiva och opiater.

”Jag har testat allt och det är ingenting som har funkat”

Sen som det är för många så kommer dessa mediciner med 

biverkningar, som kan vara tuffa.

”Jag fick runt 4-5 olika antidepressiva läkemedel, men det mådde jag så dåligt av psykiskt, man blir dum i huvudet, och de opiater jag fick utskrivet gjorde mig bara illamående.”

Ingen av de läkemedel som Janne fick utskrivet av vården gav någon hjälp eller smärtlindring alls.

”Det slutade med att vården sa att dom inte kunde göra något mer för mig”.

”När vården säger att dom inte kan hjälpa en något mer, då börjar man leta själv”

Janne blev då lite nyfiken på om cannabis kanske skulle kunna vara ett alternativ för honom, och började söka runt på internet för att få mer information kring det.

”Jag tog sedan upp detta med min läkare men fick en väldigt negativ respons, enligt läkaren så var cannabis ’knark och sånt håller de inte på med’. Men sedan pratade jag med min neurolog och han var positiv till det och sa att det kan man prova, men han själv ville inte skriva ut något för han visste inte hur man gjorde och hade ingen erfarenhet kring det.”

Efter det så tog Janne kontakt med kliniken Aureum Healthcare och fick hjälp på direkten.

Han fick Sativex utskrivet vilket funkade skapligt, men de var inte optimalt i längden.

Sen när oljorna blev tillgängliga i slutet på sommaren 2021 så har han sedan dess använt dom.

”Förutom medicinen så var en av de positivaste sakerna själva kliniken. Man blev förstådd och inte misstrodd och ifrågasatt hela tiden. Utan det var en självklarhet att få hjälp, vilket kändes skönt när man har tragglat med vården i flera år och inte fått någon hjälp.”

Idag är Janne så pass smärtlindrande att han kan stå och gå fler timmar per dag i jämförelse med innan han fick medicinsk cannabis, innan kunde han enbart stå eller gå i max 30 minuter per dag. Men i framtiden skulle han vilja se mer alternativ på cannabisbaserade mediciner i Sverige.

”Det skulle vara väldigt bra om det kom mer valmöjligheter, så att fler kan få mer individuella behandlingar, det som funkar bäst för en själv”

”Jag tror att samhället måste öppna sina ögon kring cannabis, för mig är det inte bara en drog utan en medicin som kan hjälpa folk. Droger av olika sorter har man alltid använt inom medicin Opiater som används av vården hur länge som helst, och det är ju en dödsdrog om något. Och sånt får man skriva ut och skriver ut hur mycket som helst”

Men när det kommer till cannabis så tycker läkarna att det är knark och sånt är inte okej.

Janne tror att inhalera torkade växtdelar i en vape kan vara ett bra alternativ i framtiden och är något han själv skulle vilja prova om det skulle bli tillåtet och tillgängligt.

I Danmark är detta tillåtet, och varför det är bra att inhalera torkade växtdelar via vape är för att det ger en mycket snabbare smärtlindring. För folk med akutsmärta kan detta vara ett jättebra alternativ.

Oljorna som finns tillgängliga idag i Sverige tar mycket längre tid att värka, det kan ta mellan 30 minuter – 3 timmar. Tiden beror dock oftast på när du ätit efter du tagit medicinen, vilket kan utgöra att det tar längre tid för den att verka. 

Så i framtiden hoppas vi på mer cannabisbaserade mediciner för det svenska folket.

”Men utan den här oljan hade mitt liv varit i total kaos, jag är långt ifrån smärtfri men är väldigt mycket bättre idag i jämförelse med innan”

Tack så mycket Janne för att jag och våra läsare får ta del av din historia.

Författare