Markus Heilig till attack på Justitieminister Johansson

Wicklén och Heilig medverkade i Tv4s ”Efter 5”, Både Hallengren och Johansson tackade nej till medverkan, men det hindrade inte Professor Heilig från att såga Morgan vid fotknölarna. ”Det är lågt.” Avsluta Professorn sin rant om Justitieministerns metoder.

Tv4s programpunkt ”Efter 5” körde en 10 minutare om cannabis igår den 23/5. Johan Wicklén och Markus Heilig medverkade i showen, men ni ska inte räkna med att Tv4 inte tabbade sig, såklart.

Programmet inleds med att Wickléns fantastiska bok lyfts fram som det som har återtänt debatten om narkotikapolitiken och framförallt cannabis. Även om debatten aldrig för mig varit död så har jag märkt en tydlig upswing i media sedan boken kom ut. Dessutom beskrivs boken av författaren själv väldig bra

Annons
smoketower 420

”Framförallt ville jag skriva den boken som jag hade velat haft i handen när jag började intressera mig för denna frågan för ungefär 10 år sedan. Den boken som nu alla behöver läsa för att förstå den svenska narkotikapolitiken och varför debatten ser ut som den gör.”

Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, dagen när ”Vi ger oss aldrig” kommer in under en kursplan så ska jag ropa högt!

Men fler saker händer under dessa väldigt intressanta 10 minuter, efter Wickléns inledning så försöker sig Tv4 på en liten sammanställning på hur situationen ser ut i Europa, eller i vårt närområde och det gick väll sådär.

Man börjar starkt med att berätta om Malta, Tyskland och Schweiz, listan går igenom Spanien och Portugal men man totalt glömmer bl.a. Tjeckien, visst det kanske är ett medveten val för att inte lista allt för många. Men när man sen nämner Nederländerna som att ”det går långt gångna diskussioner om legalisering” så vet jag inte riktigt vad dom rökt. Att Amsterdam har en egen version av cannabishantering som närmast kan betraktas som ”tolererad” och att man nu försöker bena ut en del av problemen med detta är det väl kanske lite mer än ”långt gångna diskussioner.”

Att man sedan i nästa steg ska prata om de nordiska länderna och framförallt Sverige och Danmark. När man då benämner skillnaden mellan länderna så är det att Danmark har medicinsk cannabis? Har hela Tv4 redaktionen missat att vi har medicinsk cannabis i Sverige också? Inte i samma utsträckning som våra danska grannar, men visst har vi det.

Även om Wicklén rätt så mycket står i centrum för den Svenska narkotikapolitiska debatten just nu så är det ändå kvällens stjärna vi ska gå vidare till. Efter en kort titt på Justitieminister Morgan Johanssons tal när han och Socialminister Hallengren presenterade den minst sagt haltande utredningen som håller på att göras.

Professor Markus Heilig från Linköpings Universitet som är beroendeforskare och professor i psykiatri som får möjlighet på att svara på Johanssons påhitt och Professor Heilig skräder inte med orden, jag skulle vilja kalla den för en regelrätt attack, en mycket rättfärdigad sådan också.

”Jag tycker att Morgan Johansson som vanligt ägnar sig åt att förvirra frågan”. Heilig syftar då på att Johansson väldigt ofta och gärna blandar ihop motargumenten för avkriminalisering och legalisering, något justitieministern ofta fått kritik för, inte minst av mig.

Heilig pekar på Johanssons juristutbildning och menar att det är direkt omöjligt för någon som Morgan att av misstag blanda ihop begreppen legalisering och avkriminalisering på det sättet han gör.

”Eftersom det är så svårt att argumentera mot en avkriminalisering så tenderar justitieministern alltid att röra ihop dom 2. Han e jurist, så det finns inte på kartan att han inte skulle förstå skillnaden och alltså måste detta vara för att avsiktligt förvirra opinionen. Det är lågt.” Avsluta Professorn.

Jag kan precis som Wicklén sen gör inte mer än hålla med.

Förhoppningarna skulle väl vara att människorna runt Morgan snart börjar ifrågasätta honom, för sektbeteendet som han och Hallengren uppvisar kring den Bejerotska läran måste väl någon gång få folk att förstår, att Kejsaren är naken.

Men slänge både han och Hallengren tackar nej till samtliga inbjudningar av dom media som bjuder in så kan duon kanske fortsätta stoppa huvudet i sanden ett tag till. Men för eller senare så kommer folk tröttna på nollvisionstramset.

Vill du se Johan Wicklén och Professor Markus Heiligs medverkan så finns den på tv4.se

Författare