Stockholm Medical Cannabis Conference

Medicinsk Cannabis som Smärtlindring: En Patientberättelse om Hopp och Framgång

I en tid där medicinsk cannabis fortsätter att göra stora framsteg i flera delar av världen, står det klart att det finns en verklig efterfrågan på denna naturliga behandlingsmetod. Möt Mikael, en av många patienter, hör hans vittnesmål!

Close up of mature Asian man doctors medical results during consultation on tablet computer with woman patient in health clinic. Medical health care concept.

I detta reportage följer vi Mikael, en patient som använder medicinsk cannabis för att lindra sin smärta och återfå sitt liv. Mikael delar med sig av sin resa, och vi belyser även de utmaningar som patienter i Sverige står inför när det gäller att få tillgång till denna behandling.

Mikael: En Personlig Berättelse

Annons
Cannabis i Fokus annons

Mikael är en man som har kämpat med smärta sedan en hemolycka 2011 som lämnade honom förlamad under en period. Efter olyckan fick han olika opioider för att hantera sin nervsmärta, men han stötte på problem med biverkningarna och förlusten av livskvalitet.

”Jag fick olika opiater för att behandla min nervsmärta, men det har varit svårt att hitta något som fungerar tillfredsställande och samtidigt inte gör mig till en zombie,” delar Mikael. Det var dessa biverkningar och bristen på effektiva resultat som till slut ledde honom till medicinsk cannabis.

I Sverige finns en utmaning när det kommer till utbildning och medvetenhet bland medicinska yrkesverksamma om medicinsk cannabis. Mikael är dock en av de lyckligt lottade som träffade en läkare som var intresserad av att lära sig mer om cannabis som behandlingsalternativ.

Det är viktigt att notera att många läkare i Sverige har fått mycket begränsad utbildning om cannabis som medicin, trots dess framgångsrika användning i flera andra länder som USA och Kanada. Mikael’s erfarenhet visar hur en engagerad läkare kan göra en betydande skillnad i en patients liv genom att utforska alternativa behandlingsmetoder.

Mikael använder medicinsk cannabis för att hantera ett antal medicinska tillstånd, inklusive spastisk parapares och tetrapares. Hans primära utmaning är nervsmärta i ryggen, vilken han beskriver som en känsla av att någon sticker en istapp i ryggen, strålande ut i armar och ben. Förutom smärtlindring, hjälper medicinsk cannabis Mikael att hantera spastisitet och fungerar som ett muskelavslappnande medel.

”En typisk dag för mig börjar med svår smärta och stelhet på morgonen. Jag inhalerar ungefär 0.2 gram cannabis för att slappna av och distrahera mig från smärtan,” delar Mikael. Han fortsätter med att förklara att han inte använder sin medicin igen förrän han kommer hem från jobbet, runt 15:00, när han fördelar resten av sina doser under kvällen.

Fördelar med Medicinsk Cannabis

Mikael upplever flera fördelar med användningen av medicinsk cannabis jämfört med de tidigare medicinerna han har provat. Han beskriver sig själv som gladare, piggare och mer smärtfri. Den mest avgörande skillnaden jämfört med tidigare opioidbehandlingar är att han har fått sitt liv tillbaka.

”På fentanyl, till exempel, kände jag mig som en zombie. Jag kunde inte ha ett jobb eller ta ansvar för någonting. Hela mitt liv rasade samman,” berättar Mikael. Hans erfarenhet belyser hur medicinsk cannabis har möjliggjort återgången till ett aktivt och meningsfullt liv.

Upplevelsen av Kommunikation med Medicinsk Personal

Kommunikationen med medicinsk personal om beslutet att använda medicinsk cannabis har inte alltid varit smidig för Mikael. Men han har haft förmånen att träffa en läkare som är angelägen om att lära sig mer om cannabis och dess positiva effekter.

”Läkaren jag har vill gärna lära sig mer om cannabis och tycker att det är fantastiskt att jag blivit så hjälpt. Jag ser en förändring mot hur det har varit tidigare,” delar Mikael. Även om det fortfarande finns utmaningar i att diskutera medicinsk cannabis med vårdpersonal, visar Mikael att det finns hopp om att öka medvetenheten och acceptansen.

Mikaels berättelse är ett starkt vittnesbörd om de många fördelar som medicinsk cannabis kan erbjuda till de som lider av smärta och andra medicinska tillstånd. Han betonar vikten av att vara öppen för alternativa behandlingsmetoder och att inte döma dem som använder medicinsk cannabis.

”Vi som har cannabis har det av en anledning, det finns en bakgrund som inte är så rolig, och det tänker sällan folk på,” säger Mikael. ”Cannabis har en effekt som jag inte känt med någon annan medicin. Den ger mig hopp och styrka att vilja bli en mer hälsosam människa.”

Mikaels resa visar att medicinsk cannabis har potentialen att förändra liv och erbjuda nya möjligheter till de som tidigare kämpat med smärta och medicinska besvär. Det är en påminnelse om vikten av att öka medvetenheten och utbildningen om medicinsk cannabis för att hjälpa fler patienter att återfå sin livskvalitet.