Stockholm Medical Cannabis Conference

Natalie, att få sitt liv tillbaka

Idag har jag fått chansen att prata med den medicinska cannabispatienten Natalie Cziegler. Natalie är 28 år gammal och har i över 10 år lidit av flera olika kroniska sjukdomar som har gett henne stora svårigheter i sitt liv.

Det var en olycka i Natalies ungdom som orsakade en whiplashskada i nacken, detta och ärftliga sjukdomar i hennes familj kan ha varit faktorer som lagt grunden till hennes sjukdom.

”Det kan ha varit några av dessa faktorer som kan ha triggat igång min sjukdom”

Det var för ungefär 10 år sedan som Natalie fick akuta domningar i sina armar, nacke och längs med ryggraden som strålade upp till hennes ansiktet.

Annons

”Det var där allt började, jag bara vrålade av smärta”

Efter detta började en lång kamp med försök till att få hjälp med att lindra hennes ständiga smärta. Några år senare kunde man konstatera att Natalie led av flera olika diagnoser.

”Jag lider av nervsmärta och diskbråck i nacken, störning i mitt centrala nervsystem, kronisk värk, fibromyalgi  och intestinala sjukdomar 

Dessa olika diagnoser gjorde så att Natalie fick prova massa olika mediciner i stora mängder.

“Man kände sig lite som en testperson för läkarna”

Först började hon med antidepressiva, som sedan gick över till epilepsimediciner och sedan Citodon, Lyrica och Oxikodon.

”Jag åt upp till 70 tabletter varje vecka, varav i flera år innan provat med maxdos av Citodon vilket inte hjälpte. Allt detta för att försöka lindra min smärta”

Under dessa år och alla olika prövningar och doseringar av mediciner så har Natalies smärta bestått och inte lindrats. 

År efter år har hon lidit av både en konstant smärta och hemska biverkningar av de tunga mediciner hon fått utskrivet, detta ledde till att hon under mesta delen av åren varit sängbunden.

”Jag förlorade en del av mitt psyke av dessa mediciner, jag mådde väldigt dåligt. Jag kände att jag inte hade ork att leva i min egna kropp, smärtan tog över hela mitt liv” 

När Natalie fick högre doser på de starka mediciner hon fick så blev det bara ännu värre.

”Det kändes som att jag höll på att tyna bort”

Det var då Natalie kände att efter alla dessa år utan en positiv effekt av de många mediciner hon fått, så var det dags för en förändring.

”Det var att ge upp eller att försöka kämpa vidare och hitta en lösning”

Natalie har som många andra provat cannabis i tonåren men inte så mycket utöver det. Men när sjukdomarna började ta över så ledde det till ett kraftigt illamående orsakat av hennes smärta vilket i sin tur ledde till att hon hade kräkningar och ingen aptit. Värken tog över helt och hållet.

Hon blev då rekommenderad att prova ta några bloss av cannabis, vilket hon gjorde.

”Efter några bloss av cannabis så kände jag mig bra igen, både smärtlindrad och befriad från illamåendet. Jag kunde äta igen och kände mig som den gamla Natalie, innan smärtan tog över mig”

Men Natalie valde att inte fortsätta med detta då cannabis inom vården och vårt samhälle ses på som något dåligt och ett ämne som enbart har ett berusningssyfte. 

”Jag ville inte ses som en kriminell och jag hade en rädsla för att använda cannabis mot min värk eftersom att det var och är så pass stigmatiserat.”

Men förra året så fick Natalie ett tips från henne bekanta om att det finns en klinik i Sverige som behandlar människor med olika typer av smärta med hjälp av cannabisbaserade mediciner.

Hon visste inte ifall hon skulle höra av sig till kliniken eller inte och valde att fundera på det under en lite längre period. 

”Jag hade fortfarande en rädsla kring detta och speciellt hur våra narkotikalagarna ser ut kring cannabis här i Sverige”

Men i våras så vågade hon ta steget och kontaktade Aureum Healthcare i hopp om att få hjälp med hennes smärta.

”Jag berättade om hur jag mådde och att jag verkligen inte klarar av att ta alla dessa tabletter jag fått utskrivet längre, för det kändes som att jag snart inte skulle leva längre. Det kändes som att tabletterna sakta tog livet ur mig. När jag väl kontaktade kliniken hade jag inte allt för stora förhoppningar. Det fanns liksom aldrig en tanke på att jag någonsin skulle bli smärtfri igen.”

Natalie har under åren som gått fått höra att denna smärta är något hon alltid kommer att leva med och att det kanske kan bli bättre men att hon aldrig kommer att bli bra igen.

Efter att Natalie kontaktat Aureum Healthcare och fick berätta om sina symtom och vad hon tidigare har upplevt så fick hon tid hos en av deras läkare för en bedömning och fick sedan Sativex utskrivet. 

Sativex är en av de tre receptbelagda cannabisbaserade medicinerna vi har i Sverige. 

I våras så fanns endast Sativex på recept eftersom att oljorna inte ännu blivit godkända av APL. Natalie skulle egentligen fått oljorna utskrivna till en början men eftersom att de inte fanns tillgängligt så fick hon  sativex.

”Så fort jag tog den första dosen av Sativex så försvann mitt illamående direkt och jag började må bättre då nervsmärtorna började klinga av för första gången sedan jag provade på cannabis. Eftersom att Sativex är en färdigberedd medicin så blir det svårare att göra behandlingen individuell efter ens egna behov och förutsättningar, vilket gjorde det svårt att få den fulla effekten för smärtlindring”

Så senare i början av hösten när vi fick de två olika cannabisoljorna tillgängliga i Sverige så kunde Natalie få den mest effektiva behandlingen utifrån hennes egna behov. Med oljorna kan läkaren ändra dosering ifall det krävs mer CBD eller THC, utifrån patientens behandling och behov

”Läkarna har kunnat utforma min behandling så att oljorna ska hjälpa mot just mina besvär. Vi har provat lite olika doser men har nu äntligen hittat en dos som funkar för mig och som vi inte behövt ändra på över en månad”

Natalie har äntligen efter 10 år hittat en medicin och dosering som verkligen funkar för henne, som gör att hon kan leva ett värdigt liv utan att smärtan styr det.

”När jag inte haft cannabis som medicin så har det varit omöjligt att arbeta utan att vara helt nerdrogad av tunga mediciner. Jag har varit sängliggande och knappt kunnat ta mig ifrån sovrummet. Haft så jobbiga dagar att jag fallit ihop på golvet och gråtit av smärta. Men idag med cannabis som medicin så känner jag mig inte påverkad och jag känner inte av den på ett berusat sätt. Jag har mer ork och lust och är i princip helt smärtfri”

Natalie arbetar nu nästan heltid som personlig assistent, något som aldrig kunnat varit möjligt utan den rätta behandlingen hon äntligen nu har fått.

”Jag har fått tillbaka mitt liv”

Natalie syftar på att alla människor borde få bli erbjudna en alternativ behandling om det behövs.

”Det är många som blir straffade för cannabis, istället för att få rätt hjälp. Man måste våga tala öppet kring cannabis även fast tabun och stigmatiseringen är stor kring det. Vi måste se en förändring i dagens narkotikapolitik i Sverige, jag anser att politiken kring cannabis ser förbi våra mänskliga rättigheter. Man ska själv kunna styra över sin egna kropp och välja vad man vill stoppa i den. Cannabis är inget botemedel mot alla sjukdomar men det finns mycket forskning kring plantans egenskaper och de sjukdomar som den kan hjälpa att lindra.”

Natalie fortsätter

Men om problemet för att se över den svenska narkotikapolitiken, just ligger i eget bruk av cannabis så är det något jag ser skulle bli bättre för alla parter och även för att minska den svarta marknaden vi har, att genomföra legalisering av cannabis för personligt bruk. Alternativt att man lättare ska få hjälp med att få cannabis utskrivet för den åkomman man söker hjälp för, oavsett om det är psykiska eller fysiska besvär man söker hjälp för. Jag menar inte att alla borde få cannabis utskrivet, men när det finns människor som brukar cannabis för medicinskt ändamål så borde dom få rätt till hjälp och inte bli straffade och stämplade för livet”

“Jag tänker inte vara tyst något mer, jag är trött på att vara rädd för att tala öppet om detta, nu är det dags för en förändring”

Idag lever Natalie ett liv hon knappt kunnat föreställa sig att hon någonsin skulle göra igen. Hon är inte längre ständigt sängbunden, hon kan göra saker som hon gillar med lust och motivation. Hon kan äntligen arbeta igen och har fått sitt liv tillbaka

Jag kunde aldrig föreställa mig att jag skulle må såhär bra någonsin igen och vara smärtfri. Idag är jag inte fullt återställd men är på go väg att bli bättre och bättre.”

Tack Natalie för att du ställde upp på denna intervju och delade med dig om din historia och erfarenheter. Det uppskattas så enormt mycket.