Nooshi Dadgostar (V) vill se hårdare jakt på brukare av narkotika, fast det inte har fungerat i 40 år

”Just nu sker en förändring i synen på narkotikapolitiken i hela världen. Allt fler länder och amerikanska delstater har insett att the war on drugs inte kan vinnas, utan bara skapar problem för samhället.” Skriver Christian Engström.

Gängkriminaliteten var ett av ämnena i söndagens partiledardebatt. Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar var den enda som tog upp att det är pengarna från narkotikamarknaden som är den främsta drivkraften bakom gängkriminaliteten.

Men tyvärr var hennes recept att polisen ska satsa ännu hårdare på att jaga vanliga brukare av narkotika, för att på så sätt utplåna efterfrågan. Hon vill med andra ord att vi ska göra mer av den nollvisionspolitik som har misslyckats i 40 år, och som har givit oss de problem vi har idag.Dadgostar får ordet i den här frågan 3 timmar och 5 minuter in i videon från partiledardebatten:

Annons
Shy Aviation

Dadgostar: Det här är ett brutalt våld som gör att föräldrar får begrava sina egna barn. Vi kan aldrig acceptera det i vårt land. Men ingen av de här parterna kommer lösa det här, för man förstår inte grundproblemet. Det är att de här tjänar pengar på en enorm narkotikaindustri, och den måste bort. Camilla, du tog själv fram en siffra när du jobbade på Veckans Brott. 30 miljoner i veckan konsumerades det narkotika för bara i Stockholms innerstad. Det är de här pengarna de bråkar om och skjuter varandra för.

Så här långt har Dadgostar alldeles rätt. Det är pengarna från narkotikahandeln som lockar och driver på nyrekryteringen. Ju mer av de pengarna vi kan få bort från de kriminella, desto mer försvagas gängen.

Men tyvärr fortsätter Dadgostar prata, och visar att hon är totalt okunnig om ämnet narkotikapolitik.

Dadgostar: Vi måste satsa på att rensa ut narkotikan ur vårt samhälle. Vi vill satsa pengar på polisen för riktade insatser för att komma åt just efterfrågan på narkotika. Det kan vara allt från nattklubbar till fester till överallt där det finns narkotika…
Programledaren: Men har man inte försökt det i decennier?
Dadgostar: Absolut inte. Det är bara att kliva ut här ute. Det är enklare än någonsin att komma åt narkotika idag…
Programledaren: Men har det inte funnits många insatser för att försöka komma åt narkotikan och skapa ett narkotikafritt samhälle och så?
Dadgostar: Nej, det finns inte tillräckligt med resurser för att göra detta. Vi ser att narkotikan bekämpas inte tillräckligt hårt, som den skulle behöva göras.

Efter att ha hört det här undrar man om Dadgostar har sovit under en sten de senaste 40 åren. Att försöka ”rensa ut narkotikan ur vårt samhälle” är ju exakt det som varit målsättningen för den svenska narkotikapolitiken. Men trots 40 år av intensiva satsningar på att komma åt just efterfrågan på narkotika, står vi idag längre från det narkotikafria samhället än någonsin.

Precis som Dadgostar säger är det enklare än någonsin att komma åt narkotika idag. Men det beror inte på att polisen inte har försökt utrota narkotikamarknaden. Antalet vanliga brukare som döms för ringa narkotikabrott har ökat varje år, och fortsätter att öka. Problemet är att det inte har fungerat. Narkotikamarknaden ökat, inte minskat, under den här tiden. Och gängskjutningarna har fortsatt öka ostört medan polisen ägnat sig åt att jaga vanliga brukare med en femma grönt i fickan.

Just nu sker en förändring i synen på narkotikapolitiken i hela världen. Allt fler länder och amerikanska delstater har insett att the war on drugs inte kan vinnas, utan bara skapar problem för samhället. Sverige är ett lysande exempel på hur misslyckat det kan bli. Vi har EU:s högsta narkotikadödlighet samtidigt som vi har flest gängskjutningar i EU. Det är resultatet av de senaste 40 årens restriktiva narkotikapolitik.

Men det här tycks både Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet vara helt omedvetna om. Mer av samma kommer säkert ge ett helt annat resultat den här gången. Vänsterpartiet twittrar stolt om partiledarens utspel:

Jaså på det viset. #vågavägraverklighet

Författare