Stockholm Medical Cannabis Conference

Otto testar – HHC, Framtidens cannabis eller snart passé?

HHC har varit en het snackis den senaste tiden överallt, Otto har gjort en djupgrävning och testat produkten själv, även om han vart ganska imponerad av likheten så har han en del att säga…

HHC, något som varit en frontfigur i mitt flöde den senaste tiden blev ganska snabbt avvisat av mig, med flera. Det är en produkt som marknadsföringsmässigt påminner väldigt mycket om ”Spice”. Jag har testat produkterna, både som ”engångsvape” men också växtdelar. Nu ska jag berätta om effekterna.

HHC – Hexahydrocannabinol

Vi kanske ska börja med att förklara vad det är. HHC togs fram 1944 av Roger Adams i USA och skapades genom att Delta-THC kombineras med vätgas. HHC förekommer även naturligt i cannabisplantor, men i mycket små mängder. Det som vi köper i affärerna är med största sannolikhet alltså framtagna i lab, snarare än extraherade ur växtmaterial.

Vad är det då som är så intressant med HHC? Jo för att dess effekter skall vara väldigt lika de av THC såklart. Man blir alltså hög av det.

Det säljs som sagt in på samma sätt som de syntetiska cannabinoiderna och molekylerna som fick samlingsnamnet ”Spice”. Det var lagligt, liknande effekt som cannabis och i bulk, väldigt billigt.

Test av HHC växtdelar och engångsvape.

Jag har länge varit skeptisk till HHC som sagt men jag kände efter påtryckningar och rekommendationer från vänner och bekanta att jag nu var tvungen att faktiskt testa det själv, om inte annat för att skriva om det.

Jag letade därför upp en av alla dessa kiosker som säljer produkterna och köpte en engångsvape döpt till ”Sour Diesel” och 5 gram växtdelar. d.v.s en gammal hederlig 5:a gräs.

Vapen som tydligen ska räcka till 200 ”bloss” la jag ganska snabbt på hyllan, den passar säkert superbra när man behöver vara lite diskret men effekten lämnade en del att önska för mig.

Inte för att det var något fel på själva ruset men vapen kändes knappt av när man andades in, hade det inte varit för en liten lampa på den så hade jag trott att den var trasig. Tills jag hade tagit en 8-9 bloss i frustration och fick en hostattack som i sin tur skickade mig rakt ner i kontorsstolen, stirrandes på Googles startsida i 5 minuter innan jag återfick fattningen efter headrushen. Ett solklart fall av överkonsumtion.

Även om den initiala effekten, när den väl infann sig, vart en aning intensiv så får jag ändå säga att jag är ordentligt förvånad över likheten med traditionella cannabisvapes av högre kvalité. Ruset varade ett par timmar, tillräckligt länge för en skön film och lite god mat. Efter 4 timmar kände jag mig som vanligt igen.

Budsen var en helt annan grej. Hade du lagt 2 lika stora buds framför mig, en med ”vanlig” cannabis och en berikad med HHC så hade jag nog inte kunnat skilja dem åt, möjligen av doft och smak inte är lika stark som det brukar vara men annars är det rätt mycket samma sak.

Jag vägde upp och rullade en joint på 0,5g HHC växtmaterial blandat med så kallad CBD-cannabis d.v.s. industrihampa. Jag kunde precis lika gärna varit i Amsterdam eller Christiania som i Stockholm. Allt i ruset påminde om THC, inklusive munchiesen. Hade jag fått en joint med THC och en med HHC hade jag aldrig kunnat separera dem efter ruset.

En ny sorts ”Spice”?

När det så kallade ”Spicet” kom till Sverige så var jag i tonåren. Flera av mina vänner körde ganska hårt på det och jag testade själv flera sorter. Allt eftersom de olika molekylerna blev förbjudna så blev effekterna mer och mer olika cannabis som var poängen från början.

Spicet var både dyrare och gick åt snabbare än traditionell cannabis, det var dessutom lite svårare att få tag på då man behövde ha en adress att skicka det till och göra en internetbetalning och sedan vänta. När det då var lättare att ringa ett samtal och springa 4 kvarter bort så lockade cannabisen fortfarande mer. Men Spice syntes inte på urinprov, något som tyvärr lockade många att välja de syntetiska drogerna framför de naturliga. Det var heller inte olagligt förrän senare.

Legaliteten

HHC är idag helt lagligt i Sverige. Eller… Det är iallafall inte olagligt.

Vi har nämligen ett system som bygger på att vi reglerar substanser allt eftersom vi behöver. Lite förenklat kan man säga att allt är lagligt i Sverige, tills att vi förbjuder det.

Det har gjort att saker som RC-droger (bland annat Spice) har kunnat ta sig in på marknader, men brukar försvinna så fort byråkratin kommit ikapp och dessvärre så misstänker jag att HHC kommer gå samma öde till mötes.

Tyvärr oroar jag mig för vad framtidens HHC kommer bli, redan idag så säljs HHCO och HHCP med argumentet ”10 gånger starkare än HHC” Behövs det ens?

Skulle jag göra det igen?

”Är det något man borde testa?” frågar sig många av mina vänner, framförallt den typen av vänner som semestrar i Holland, Kanada eller numera Thailand.

Nej svarade jag innan och jag kommer nog fortsätta hålla den linjen. Vi vet idag alldeles för lite om vad denna syntetiska molekyl gör med oss och hur den påverkar oss efter längre perioder.

Även om molekylen som tidigare nämnt finns naturligt i växten så är det mycket, mycket små mängder och inte jämförbart. Cannabis har brukats på olika sätt i tusentals år, vi känner till de flesta biverkningarna och vad som sker vid långvarigt bruk. Vi vet också att ett mindre uppehåll så är de flesta tillbaka till normaltillstånd igen. Det kan vi inte säga om HHC.

Sen är nog min magkänsla den största faktorn i hela HHC paraden. Jag har alltid gått efter: ”If it looks lika a duck, walks like a duck, sounds like a duck, it must be a duck.” HHC marknadsförs som Spice, det prissätts som Spice, det sprider sig som Spice och ja… jag hade nog klassat det under Spiceparaplyet och lär nog inte rusa tillbaka för att köpa mera i första taget. Dessutom tror jag inte att HHC blir speciellt långvarigt, det är nog snart utbytt helt till nästa generations ”laglig cannabis”.

För endast när våra ledande politiker tar sitt förnuft till fånga och tillåter orginalet, så kommer dessa kemistiska försök till liknande molekyler att fortsätta dyka upp.