Riksdagskandidater som vill legalisera cannabis – del 1

Cannabiskryssets första 4 kandidater presenteras! Det är liberaler och centerpartister som är först ut i ledet att presenteras av Christian Engström.

Cannabiskrysset är en tvärpolitisk personvalskampanj för att lyfta fram riksdagskandidater som vill legalisera cannabis. Vet vi bara vilka de är kan vi kryssa dem på valsedeln i riksdagsvalet i höst. Då ökar vi deras chanser att bli invalda i riksdagen, och få en chans att påverka den svenska narkotikapolitiken på riktigt.

Cannabiskrysset kommer presentera bra kandidater från de etablerade partierna med början nu. Först ut är fyra riksdagskandidater, två från Centern och två från Liberalerna. Fler kandidater kommer komma senare.

Annons
Aureum Heathcare

I riksdagsvalet är Sverige indelat i 29 valkretsar, som i de flesta fall motsvarar ett län. Som väljare kan man bara personkryssa riksdagskandidater som ställer upp i ens egen valkrets. Det är alltså olika politiker som gäller beroende på var man bor. Målet är att kampanjen ska hitta bra politiker att kryssa i alla de 29 valkretsarna för så många av riksdagspartierna som möjligt.

De fyra första namnen som Cannabiskrysset har glädjen att presentera är:

Niels Paarup-Petersen (C) i Malmö kommuns valkrets

– Det är absolut nödvändigt att titta på hur vi kan få bort intäktskällorna från gängen och då behöver vi också ha en diskussion om legalisering, säger Niels Paarup-Petersen.

Han sitter i riksdagen idag och ställer upp för omval. I riksdagen har han bland annat motionerat om att utvärdera den svenska narkotikapolitiken, inklusive kriminaliseringen av brukarna.

Niels Paarup-Petersen står på plats nummer 2. på Centerns riksdagslista för Malmö kommuns valkrets.

Läs mer om Niels Paarup-Petersen (C)

Réka Tolnai (C) i Stockholms kommuns valkrets

– Om vi legaliserar cannabis så kan marknaden regleras och samhället kan få in skatteintäkter, istället för att pengarna går till att finansiera kriminella gängs verksamhet. Det frigör resurser för polisen men också resten av rätts­systemet så de kan fokusera på att bekämpa gäng­kriminaliteten istället för att jaga och lagföra cannabis­brukare, säger Réka Tolnai.

Hon är ordförande för Centerns Ungdomsförbund CUF, som vill avkriminalisera alla brukare och legalisera cannabis.

Réka Tolnai står på plats 9. på Centerns riksdagslista för Stockholms kommuns valkrets.

Läs mer om Réka Tolnai (C)

Romina Pourmokhtari (L) i Stockholms kommuns valkrets & Stockholms läns valkrets

– Om vårt mål är att minska gängvåldet och mord i förorter, och vi ser att det är den ekonomiska sidan av att kunna sälja droger som göder våldet, är den naturliga lösningen en legalisering och reglering, säger Romina Pourmokhtari.

Hon är ordförande för Liberalernas Ungdomsförbund LUF, som vill avkriminalisera alla brukare och legalisera cannabis.

Romina Pourmokhtari står på plats 6. på Liberalernas riksdagslistor för Stockholms kommuns valkrets och Stockholms läns valkrets.

Läs mer om Romina Pourmokhtari (L)

Anton Holmlund (L) i Västmanlands läns valkrets

– Kriminaliseringen av cannabis leder till att gängen har råd att köpa vapen som skördar liv på gatorna i utsatta områden över hela landet. Framställning, försäljning och bruk av cannabis måste legaliseras så att marknaden flyttas från kriminella gäng till licensierade entreprenörer, säger Anton Holmlund.

Han är socialpolitisk talesperson för Liberalernas Ungdomsförbund LUF, som vill avkriminalisera alla brukare och legalisera cannabis. Han låg också bakom en pigg och glad 420-tweet från LUF:

https://twitter.com/lufvastmanland/status/1251277767544573952

Anton Holmlund står på plats 8. på Liberalernas riksdagslista för Västmanlands läns valkrets.

Läs mer om Anton Holmlund (L)

Författare