Sativa eller Indica? Vem vet nu för tiden

Uppåt eller nedåt? Är det dags att skrota den gamla indelningen av cannabis? En större biologisk studie vänder uppochner på några gamla uppfattningar.

Cannabis Sativa och Cannabis Indica är två vanliga varianter av denna kända planta. Men vad är egentligen skillnaden? Det vanligaste svaret man får är att Indica är lugnande och kan kännas igen på sina tydliga jordiga aromer, medans Sativa är vitaliserande och uppiggande med en betydligt sötare ton. Men stämmer detta?

Det nederländska företaget Bedrocan International, som specialiserar sig på cannabis för medicinskt bruk, har tillsammans med Dalhousie University studerat ett 100-tal olika varianter av växten där man undersökt hur olika sorter rent biologiskt är släkt med varandra och hur det hänger samman med olika egenskaper. Inte bara halter av de psykoaktiva beståndsdelarna THC och CBD utan även variationerna i olika doft och smakämnen har undersökts.

Annons
king-palm

Vad studien visar är att varianter som anses höra till den ena sorten ibland har mer gemensamt genetiskt med den andra. Hur har det blivit så här? Om du någon gång lekt viskleken när du var liten så har du troligen uppfattat hur lätt det är att ord och meningar förvrängs när de förs vidare från person till person. Hur etiketterna Sativa respektive Indica har använts över åren verkar ha förändrats och förvrängts på liknande sätt. Idag råder en viss begreppsförvirring då vissa använder begreppen som etiketter för att beskriva psykoaktiv effekt medans andra fokuserar på dess arom.

En del tar även med bladens utseende när de gör indelningen. Med tanke på växtens ”underground-natur” är det kanske inte så konstigt att ordentliga artbestämningar saknats och att klassificeringen av nya sorter ofta varit ganska godtycklig. Från början kan det mycket väl funnits två distinkta sorter med olika egenskaper, men dessa har under årens lopp i så fall korsbefruktat varandra så pass mycket att en enkel uppdelning inte längre är möjlig. Finns det ett bättre sätt?

Cannabis är en oerhört mångsidig och varierande växt som kan innehålla uppåt hundra olika psykoaktiva och eteriska ämnen. Och det blir inte mindre komplicerat av att dessa kan interagera med varandra för att ge olika effekter. Det behövs utan tvekan ett bättre och mer pålitligt system för att klassificera olika typer. Särskilt för oss som jobbar med att bruket ska bli mer socialt accepterat. Man måste kunna veta vad man får. När det handlar om andra rekreationsprodukter såsom kaffe eller choklad finns det tydliga standarder för när till exempel en chokladkaka är mörk eller ljus, söt eller bitter. Ingen skulle acceptera den godtycklighet som råder på cannabismarknaden.

Författare