Serien Min Fråga – tar upp cannabisfrågan i politiken

Aftonbladet har släppt en minidokumentär om cannabisfrågan i politiken. Moa har sett avsnittet och kommenterar: ”Jag tycker att det är kul att Aftonbladet väljer att publicera detta avsnitt och ta upp denna fråga, det är otroligt viktigt för Sveriges framtid.” Skriver hon.

Den 11 September sker valet i Sverige och jag tror att vi är många som är besvikna på politikernas ignorans till cannabisfrågan. Idag är det fortfarande en stor tabu att ens prata om cannabis, även fast många länder runt om i världen legaliserat det för både medicinskt och rekreationellt bruk.

I Europa har både Malta och Luxemburg legaliserat cannabis för rekreationsbruk och Tyskland är på god väg att göra samma sak.

Annons
Wrapzone

Någon som tagit upp denna stigmatiserade fråga om cannabis är journalisten Soraya Hashim som medverkar i det andra avsnittet på aftonbladets nya serie.

Aftonbladet har nämligen lanserat en ny serie kallad “Min Fråga” som går ut på att flera profiler som Jonatan Unge, Soraya Hashim och Hampus Hedström, ställer skarpa frågor som har en koppling till årets val i Sverige.

I det andra avsnittet får vi bland annat ta del av Sorayas intervju med Anders Schröder som är en fd politiker för Miljöpartiet.

Under år 2017 så valde han att bjuda in till  ett seminarium i riksdagen för att diskutera cannabisfrågan.

Han lyfte frågor som skademinimering, avkriminalisering och även legalisering.

Detta möttes av starka reaktioner, så starka att det tillslut ledde till att han fick sparken.

I intervjun tar han även upp den kommande legaliseringen av cannabis i Tyskland och tror att det kan vara en stor “game changer”  och att det kommer leda till ett kulturskifte för alla länder i Europa.

Vi får även träffa ordförande från MUF Matilda Ekblad som bland annat berättar: “Det är helt galet att det ska vara tabu att ens prata om denna fråga.”

Matilda har själv tagit upp frågan om cannabis och dess korrelation till att cannabis marknaden idag gynnas för gängkriminalitet och dessutom är en stor del av gängens basinkomst, men frågorna hon möttes av ledde inte till någon vidare diskussion. 

Även ungdomar intervjuas på stan där en blir tillfrågad vad personen tycker om att politker och riksdagen inte tar upp cannabisfrågan, och säger att “man kan inte förneka om att det pratas mycket om cannabis och det känns orimligt att ignorera”, och jag kan bara hålla med.

Jag tycker att det är kul att Aftonbladet väljer att publicera detta avsnitt och ta upp denna fråga, det är otroligt viktigt för Sveriges framtid.
Hela avsnittet hittar du här.

Författare