Stockholm Medical Cannabis Conference

Smärtlindring med Medicinsk Cannabis – En Patientberättelse!

En Smärtlindrande Resa med Bror och Medicinsk Cannabis. I medicinens undanskymda värld kämpar Bror, en modig individ, mot Chiari-syndromets smärtsamma liv.

I de tysta hörnen av medicinens värld finns ofta berättelser som går förbisedda. En sådan berättelse är den om Bror, en modig individ som har kämpat med smärta under många år

Brors smärtresa började långt tillbaka i tiden när han diagnostiserades med Chiari, ett syndrom som påverkar många redan från födseln. Han delar med sig av sitt besvärande tillstånd, där en förträngning i nacken pressade ned lillhjärnan och orsakade komplexa problem.

”Jag har chiari, vilket är ett syndrom som många föds med och något jag levt med i nu 68 år. ” Det är en förträngning uppe i nacken så att lillhjärnan trycks ner genom hålet där ryggraden kommer upp,” förklarar Bror.

“ Chiari-huvudvärken anses som den värsta varianten av huvudvärk, suicidal huvudvärk”

Trots tidigare operationer för att lindra tillståndet hade Bror fortfarande att tampas med smärta och inflammation, inklusive psoriasisartrit.

År 1980 opererades han för att avlägsna en del av skallbenet och lillhjärnan, Bror beskriver sina fortsatta utmaningar: ”Många problem blev man av med, men inte alla, för det går inte att bota Chiari. Man kan bara göra så att det inte blir värre.”

Trots sina medicinska besvär valde Bror att leva ett aktivt liv och engagerade sig i musik, husrenoveringar och äventyr som klättring i berg. Men hans kamp med smärtan fördjupades när en olycka resulterade i förlust av känsel på vänstersidan av kroppen. Bror som är och alltid varit engagerad inom musikindustrin, speciellt inom att spela gitarr, ville inte ge upp sin passion och karriär efter olyckan. Utan han valde att se sin olycka och sjukdom som en utmaning att kämpa emot. 

Bror fick testa en rad olika läkemedel under alla år, smärtan fanns alltid där och inget läkemedel lindrade honom som han önskade. Läkare på akademiska sjukhuset i Uppsala märkte redan vid hans Chiari-operation 1980 att Bror fick svåra besvär med andningen av morfinpreparat, vilket resulterade i att han inte kund få någon effektiv smärtlindring.

Detta ändrades för sju år sedan när han hade läst att cannabis skulle kunna vara en smärtlindrande lösning. 

“Cannabis provade jag redan som ung i slutet på 60-talet. Vi var musiker och det kändes som att nästan alla i min ålder på 1960-70 talet använde det. Alla hade en pipa i fickan”

Bror som alltid varit väldigt på alerten märkte att när han använde cannabis redan som ung i ett rekreativt syfte, blev han mer lugn och sansad. Detta var dock under en tid då cannabis endast mesta användes vid rekreationella syften, att använda det som medicin fanns inte riktigt på kartan.

”Jag blev introducerad till medicinsk cannabis för cirka sju år sedan. Det var en CBD olja med mycket hög procent från England. Det tog inte mer än tio minuter innan nästan all min smärta försvann,” 

Detta öppnade en ny dörr för Bror och han började att läsa massvis av studier som gjorts kring medicinsk cannabis.

Efter att ha läst om cannabis och dess smärtlindringspotentialer försökte Bror hitta en lösning. Han pratade med sin husläkare om det: “Min läkare kunde inte hjälpa mig att få cannabis men han tyckte att det var jättebra att det hade hjälpt mig så pass mycket.”

Han valde att kontakta en av sveriges smärtkliniker som specialiserar sig på medicinsk cannabis och av dom fick han sedan cannabis oljor utskrivet, en med cannabidiol (CBD) och en med tetrahydrocannabinol (THC)

Dock möts många ofta av fördomar och stigmatisering av den svenska sjukvården när det gäller att prata om medicinsk cannabis, detta tyckte inte Bror.

“Jag har varit öppen med mina läkare om detta och de har inte alls varit negativa kring det. När jag till exempel hämtar ut mina cannabisoljor så tycker apotekaren att det är intressant och vill gärna höra mer om det” 

“Det är mer bekanta i min omgivning som haft fördomar om medicinsk cannabis”

Trots viss stigmatisering och fördomar kring cannabis har Bror fortsatt att använda det som en del av sin dagliga behandlingsrutin.

”Värken går att hantera på ett helt annat sätt”

Oljorna har hjälp Bror att få mer framförhållning i sitt liv.

“Jag kan planera mer saker, göra mer utan att vara rädd för att smärtan ska ta över”

Framförallt har Bror kunnat fortsätta med sin passion för att spela gitarr och kunna upprätthålla sin aktiva livsstil. 

Bror som är väldigt känslig för biverkningar berättar att oljorna inte gett honom några hittills.

“Jag är otroligt känslig för biverkningar, vilket gjort det jobbigt att använda vissa läkemedel genom åren då det gjorde mig väldigt dålig.” ”Dessa oljor ger mig inte bara smärtlindring till viss grad utan jag har ännu inte upplevt några biverkningar.”

“Jag vill höja medvetenheten om detta och prata om medicinsk cannabis med andra patienter,” säger Bror.

När framtiden öppnar dörren för nya cannabisbaserade mediciner som kan erbjuda mer akutlindring, är Bror öppen för att utforska dessa alternativ. Hans önskan är att minska fördomarna och öka förståelsen för medicinsk cannabis som ett verktyg för dem som lever med kronisk smärta.

”Det är viktigt att lära sig mer om vad det egentligen är för någonting” avslutar Bror, och lämnar oss med en inblick i hans smärtlindrande resa, där mod och öppenhet leder till en förbättrad livskvalitet.

Är du väl utredd och diagnostiserad med svårbehandlad kronisk smärta? Har du genomgått alla rekommenderade medicinska behandlingar utan resultat eller bättring? Lider du av ett ohälsosamt läkemedelsberoende? Då kanske medicinsk cannabis kan hjälpa dig också! Kontakta Aurea Care för en kostnadsfri konsultation!

Aurea Care