Smoketower – Där rullpapperet aldrig är slut

Inga jobbiga röda rizzlor, inga hemmabyggen av pantburkar och folie. På Smoketower har dom bara prylar av högsta kvalité och Moa Lily fick komma på besök.

Denna vecka har jag fått chansen att besöka grundarna och ägarna för Smoketower för en intervju. Smoketowers var den första headshopen i Sverige och är idag även den största. De erbjuder allt ifrån olika typer av rullpapper, bongar, vapes och massor av unika produkter och tillbehör.

Tidigare i år på Cannabisens nationaldag 4/20 så slog dom upp portarna för deras alldeles egna butik i Stockholm, Solna. I min text vill jag ge en inblick i hur det faktiskt kan se ut bakom kulisserna att bedriva ett företag inom branschen i Sverige.

Annons
CPH

När fick ni iden att starta denna typ av verksamhet/företag?

“Några av de här produkterna vi har hade vi redan runt år 1995 i vår familjs butik, och vi brukade sälja rullpapper under disken. 

Vi började sedan märka ett behov och en efterfrågan kring dessa produkter, och det var så det hela började. Vi började sedan sälja dessa produkter online runt 2002 och själva varumärket smoketower bildades sedan år 2005 när vi flyttade till Stockholm.”

Det var under 1995 som den ursprungliga ägaren och hans två söner startade den första headshopen i Sverige, men till en början var Smoketower en butik som dubblerade nycklar och repeterade väskor, något en konsument av smoketower idag kanske inte förväntade sig.

Att starta ett sånt här typ av företag i Sverige kan ses av en del människor i landet som kontroversiellt, har ni behövt möta negativitet och motgångar under tiden ni haft detta företag?

“Hur lång tid har du? Haha nej men alla möjliga har försökt att motarbeta detta. 

Inga myndigheter eller liknande har gjort det, eftersom att vi bedriver vår verksamhet helt lagligt. Däremot har det varit svårt med samarbetspartners, man måste hitta folk som vågar satsa på dessa produkter och som faktiskt förstår sig på dom, även fast det blivit bättre för varje år som går så möts vi fortfarande än idag av en negativ syn. 

Du måste ha tjock hud och ge mycket av dig själv för att få detta att funka”

Hur ser ni på en framtida legalisering av rekreationsbruk av cannabis i Sverige?

“Det kommer nog ta en lång tid innan, möjligt kommer det säkert vara eftersom att man inte kan säga nej eller titta bort på hur omvärlden gör, men det är svårt att säga en tid.

Det är mycket som låter bra när man läser om det, men sen så hör man samtidigt om partier som kommer in i riksdagen och har åsikter om det, och någonstans finns det en vilja att inte vilja lyfta upp cannabis, inom ett byråkratiskt håll.”

Många av era återförsäljare (tobaksbutiker och kiosker) får besök av polisen som oftast inte är så trevliga, hur ser ni på det?

“Vi står bakom dom, många av dom känner inte till lagarna och vet inte hur det ska handskas med dessa besök men vi försöker alltid att informera om hur man kan gå tillväga om det händer.

Om en kontrollant kommer in och säger att en produkt är olaglig även fast den är helt lagligt, så är det uttalanden nästan ett brott i sig. 

Vi hade en återförsäljare i Sundsvall, vars bongar blev beslagtagna av polisen. Det gick till tingsrätten men eftersom att det inte är olagligt så fick han tillbaka alla sina produkter de tagit beslag på, dock efter två år. 

Polisen vet att dom inte får göra detta men kan använda andra metoder för att skrämmas, det kan vara att dom säger att om återförsäljaren inte tar bort dessa produkter så drar de in deras tobakstillstånd. Sen kan tycka att dessa produkter är olämpliga i vissa aspekter men det förändrar inte det faktum om att det är lagligt.

Hur ser ni på framtiden inom denna typ av bransch i Sverige? Tror ni att flera kommer att satsa på att starta verksamheter med liknande koncept? 

“Om folk visste vilket arbete som ligger bakom denna typ av koncept, så tror vi att folk skulle välja att satsa på annat.

Att driva ett professionellt aktiebolag och allt vad det innebär, är väldigt svårt att få igenom inom denna bransch.

Exempelvis så arbetade vi för länge sedan med Klarna, innan de ens hette Klarna. Men efter en tid så bytte det chef/ansvarig och vi blev då meddelade att det inte vill arbeta med oss eftersom att det inte ingick i deras policy. Vilket även är lite ironiskt då Klarnas delägare är Snoop Dogg.

Investerar vågar oftast inte heller ge sig in och investera då deras namn blir stämplade på en högre nivå och här i Sverige är den typen av investering inte lika normaliserad som i andra länder där dessa typer av investeringar ses som helt normalt.

Vad är er mest populära produkt som ni säljer?

“Det är svarta ocb med filter!, men det man kan se nu är att efterfrågan och populariteten för andra produkter växer. Folk börjar vidga sina vyer mer, exempelvis som att folk börjar köpa mer vaporizers som är ett bättre alternativ för rökning. Detta beror mycket på att det sprids mer information på internet om nya produkter, vilket är kul att folk får upp ögonen mer och testar nya produkter än de standard produkterna som funnits länge.

Vi ser också att mer kvinnor börjar visa sitt intresse för dessa produkter, då det innan inte varit lika mycket. 

Efter intervjun så fick jag även en rundtur i butiken och chansen att se alla deras olika produkter, och jag blev bara positivt överraskad.

Butiken var modern, fräsch och rymlig. Fanns så mycket olika produkter att välja emellan och massa saker jag själv aldrig ens hört talas om, personalen har även väldigt god kunskap om alla diverse produkter. 

Tro mig, det är definitivt värt ett besök om du är i Stockholm, men om du inte har tillgång till det så finns allt och lite till på deras hemsida.

Författare