Talibanerna upprätthåller haschproduktionen i landet

Ett kontrakt har undertecknats och projektet kommer att vara igång inom några dagar, sade talibanernas presschef Qari Saeed Khosty på Twitter.

På Twitter kunde vi igår se tecken på att Talibanerna i Afghanistan nu börjar stabilisera sig så att man funderar på nya industrier. Det var Qari Saeed Khosty, talesperson för Ministry of Interior Affairs som på twitter droppade nyheten att Cpharm, ett läkemedelsföretag från Australien visat intresse i att odla cannabis i landet.

Ett kontrakt har undertecknats och projektet kommer att vara igång inom några dagar, sade talibanernas presschef Qari Saeed Khosty.

Annons
Movs

Afghanistans biträdande narkotikaminister ska ha träffat en representant för företaget på tisdagen, som lovade en investering på 450 miljoner dollar för projektet, enligt nyhetsbyrån Pajhwok.

Khosty sade att företaget, som tillverkar medicinsk cannabiskräm, skulle få tillgång till tusentals hektar afghanska cannabisodlingar.

Efter att ha tagit kontroll över Afghanistan i augusti lovade talibanerna att slå ner på cannabisproduktionen i landet.
Yussef Wafa, talibanernas guvernör i Kandahar, sade i oktober att gruppen hade arresterat narkotikamissbrukare och inte skulle låta jordbrukare odla cannabis eller opiumvallmo.

Cannabis- och opiumodlingar var kända för att vara betydande inkomstkällor för Talibanerna under det uppror efter den USA-ledda ockupationen av Afghanistan. Afghanistan är ändå en av världens största producenter av hasch.

Detta är något som på riktigt skulle kunna påverka världspriserna framöver. Om det är så att de illegala odlingarna numera levererar all sin skörd till fabriker så kommer tillgång och efterfrågan att öka priserna tills någon kan fylla produktionsluckorna.

Detta kommer bero mycket på hur detta genomförs. Vi vet idag att det ska odlas i Afghanistan och vi vet att majoriteten verkar bli hud- och handkrämer. Då kommer cannabisen behöva förädlas.

I de fall förädlingen ska ske i Afghanistan så kan det komma bli svårt att hålla en del av produktionen borta från att smugglas ut de vanliga vägarna genom Pakistan. Är det däremot så att man skeppar över hela plantorna så kanske man kommer kunna ha det lättare. Rättssäkerheten i landet kommer spela roll, det är säkert.

Författare