Vänsterpartiets auktoritära högersväng

Vänsterpartiets nya ledning verkar ha gett upp mycket av sina äldre vänstervärderingar. Otto Larsson, vår chefredaktör kommenterar Ida Gabrielsson, vice partiledare för Vänsterpartiets twitterförsvar av Nooshi Dadgostar. ”Vi behöver vänsterpolitiker som står upp för de medborgare som inte är starka nog att göra det själva.” Skriver han i sin text.

Efter partiledardebatten 10/10 så har internet kokat kring vänsterpartiet. Apologeterna har varit tydliga och pekat mot den klubbade politiken; att vänsterpartiet visst är för en liberalisering av den nuvarande narkotikapolitiken. 

Detta kan inte längre hållas sant. Nooshis uttalande under partiledardebatten, i sig problematiskt nog, har senare efterföljts av vice partiledare Ida Gabrielsson, som likt sin partiledare verkar ha svårt att greppa situationen. Likt någon man kunde förvänta sig komma från den blåbruna sidan så ger sig Ida in på sin vita twitterspringare för att rädda Nooshi i nöd.

Annons
Wrapzone

Huruvida det faktiskt är människor som tidigare inte testat cannabis som börjar brukar eller om det är mörkertalet i tidigare undersökningar som nu framträderär omdiskuterat. I Kanada har man tagit fram data som visar att en viss ökning av bruk skedde vid själva legaliseringen, men som ganska snabbt efter det sjönk till nivåerna som var innan. Precis som det är i Sverige så var det lika lätt att köpa cannabis i Kanada innan legaliseringen som efter, om inte lättare då man i dagsläget behöver förhålla sig till butikernas öppettider.

Men detta är inte enda snedsteget som Ida lyckats göra i sitt fäktande försvar av killgissningar.

Den verkliga myten i Idas påstående är att någon seriös debattör i frågan skulle hävda att hela den svarta marknaden skulle försvinna upp i rök bara för att vi legaliserar cannabis. Vad många av oss däremot har förstått är att när vi legaliserar så kommer deras intäkter att sjunka rätt så radikalt. Människor vill inte gå till kriminella personer för att köpa sina varor, men i dagsläget finns det inga andra alternativ.

Förtjänsten för varje sålt gram i dagsläget, går rakt ner i fickorna på människor som sedan använder pengarna för att köpa vapen och begå grövre brott. Dessa pengar skulle istället kunna läggas på alla de poliser som kommer behövas, på skolorna som behöver rustas upp och på fler lärare och fritidspedagoger som kan motverka nyrekryteringarna som sker och tidigt varna för individer i riskzonen.

Men istället är det brukarna vi ska jaga tycker vänsterpartiets partiledare och tekniskt sett går det väl inte heller emot partiets klubbade politik. Det man har bestämt är inte en avkriminalisering på riktigt. Den enda skillnaden från idag är att du inte blir straffad för att du har det i dig. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att du inte kan bli straffad för att ha brukat det vid ett tidigare tillfälle om det skulle gå att påvisa.

Vad mer har vi att kolla på när det kommer till Vänsterpartiets vice partiledare då?

Vem som är offer i en kriminell affär kan ofta sias i oändlighet, vem är mest utsatt? Är det försäljaren som behöver sälja de varor någon har gett honom eller är de konsumenten som är slav under sitt beroende?

Jag tycker det är ledsamt att se den auktoritära svängen som Vänsterpartiets ledning tagit i frågan sedan Nooshi tog över. De tidigare debattörerna från partiet har tydligt blivit belagda med munkavle och nolltoleransen har omfamnats.

Sverige behöver ett nytt vänsterparti nu när de gamla verkar ha fallit. Vi behöver en vänsterrörelse som diskuterar basinkomst och hur vi kan nå dit. Vi behöver en vänsterrörelse som vågar ta i de svåra frågorna kring miljön som skogsproduktionen och kärnkraftsfrågan. Vi behöver en vänsterrörelse som inte monterar ner facken. Vi behöver vänsterpolitiker som står upp för de medborgare som inte är starka nog att göra det själva.

Författare