Vänsterpartiets nya plan, att ta över efter sossarna

Otto Larsson såg som väldigt många andra svenskar partiledardebatten när den sändes. Det verkar ha varit något av en berg- och dalbana av känslor som resulterade i: ”Med den auktoritära svängningen som Nooshi tog så väntar jag nu bara på att Vänsterpartiet ska starta lotteriverksamhet och nykterhetsorganisation. Sen är dom sossarna på riktigt.”

Partiledardebatten som skulle bli Stefans sista där man hade kunnat förvänta sig att han skulle vara i fokus, riktade rampljuset åt helt andra håll.

Spektaklet mer eller mindre inleddes av ett bråk mellan MP:s Per Bylund som kallade det nya högerblocket (M, SD och KD) för blåbruna som högljutt och barnsligt bestreds av Jimmie.

Annons
stoner-merch

Vidare kunde vi se bland annat en skoldebatt som stannade helt vid privata vs kommunala skolor. Trist när så viktiga frågor blir paketerade av SVT med dålig moderering för att passa in i den helgkonsumtion som vi blivit vana vid.

Ingen av partiledarna lyckades riktigt sätta någon under strålkastaren trots många av de retoriska luckor som öppnades.

Att ingen frågade Jimmie hur Fogelklou mådde när han infantilt vrålade “vem är brun?” eller att någon frågade Uffe hur många fler moderata riksdagsledamöter som håller läxläsning med tonårstjejer? när skola diskuterades, är för mig svårsmält. Man vill väl helt enkelt att man inte vill sänka sig till deras nivå. Samtidigt får man nog acceptera att arenan då domineras av de brunblåa krafter som är villiga att skrika högst, speciellt när moderatorerna helt sonika tillåter det.

Men vi ska inte stanna alltför länge vid de andra frågorna, det är såklart delen om kriminaliteten jag vill belysa i denna här texten. 

Duellen som sedvanligt inleder ämnet mellan Annie Lööf och Ebba busch blir väldigt tam, och det efterföljande käbblet mellan statsminister Stefan Löfven och först Ulf och sedan Jimmie blir bara ett förvirrat sorl i vem som sett till att de blivit flest poliser.

Därefter kommer kvällens joker in från ingenstans, likt en dagisfröken höjer Dadgostar båda fingrarna i luften och avbryter sandlåda tjafset mellan pojkarna. Direkt pekar hon åt dem båda och inleder snyggt sitt anförande med att belysa konsekvenserna av deras icke-aktion, att människor dör i ett allt brutalare våld och att föräldrar får begrava sina barn. Den klassiska “det kan vi aldrig acceptera” dyker upp såklart.

Ett ljus börjar uppenbara sig för mig när Nooshi Dadgostar sedan förklarar att varken högerblocket eller regeringen har förstått problemet. Jag tänker att “det är nu det händer, äntligen”.

Hon glider graciöst vidare på punkten och påpekar att “det är att dom här tjänar pengar på en enorm narkotika industri och den måste bort.”

Vid detta laget har jag ställt mig upp, jag funderar på om jag har något bubbel hemma eller vem i närheten som kan tänkas inneha detta. Jag är sekunder från ett V medlemskap i detta läget och känner nästan tårarna komma rinnandes, nu äntligen händer det.

Nooshi drar in moderatorn i samtalet och påpekar att “30 miljoner kronor i veckan, konsumerades det narkotika för, bara i Stockholms innerstad, det är de här pengarna dom bråkar om, och skjuter varandra för.”

De på bild nickar instämmande. Lyckan är total, hela Sveriges regering och opposition verkar för en kort sekund, som i ett vakuum, vara överens om det mest grundläggande sakerna i debatten.

Därefter rasade hela min värld samman, allt hon byggt upp tar hon tillbaka med två meningar. “Vi måste ju satsa på att rensa ut narkotikan i vårt samhälle. Vi vill satsa pengar på polisen för riktade insatser för att komma åt just efterfrågan på narkotika”.

Så det är efterfrågan vi ska fortsätta slåss mot? Moderatorn ställer där faktiskt en motfråga “Har man inte försökt det i decennier?”. Nooshi svarar snabbt: “Absolut inte!”

Här ger jag upp fullständigt. Vad är det hon står i direktsänd statsmedia och säger?
Är hela kriget mot droger påhittat? Är Bejerot bara en saga om ett troll i skogen? SNPF, finns dom inte på riktigt eller vad menar Nooshi Dadgostar?

Moderatorn har mer tålamod än mig och ger Nooshi en andra chans att ändra sig när han frågar “Har det inte funnits många insatser att försöka komma åt narkotikan, och skapa ett narkotikafritt samhälle och så?”

Nooshi vet inte riktigt vad hon ska säga här men slutar i att “narkotikan bekämpas inte så hårt som den skulle behövas göras”.

Därefter får Nooshi ytterligare ett öppet mål, hon får frågan om vi ska ha avlyssning av medborgare som ej är misstänkta för brott. Något hon vägrar svara på. Något så klassiskt vänster som att skydda oskyldiga medborgare från övervakning kan hon inte ens stå upp för.

Det blir allt tydligare att Nooshi inte är den frälsare som vänster hade hoppats på. De tidigare framgångarna verkar ha gått henne åt huvudet fullständigt. Efter hennes entré som “en riktig socialist” som började sno väljare från sossarna så verkar hon nu ha tagit nästa steg i att ersätta dem.

Och partiet följer efter:

Kritiken har inte låtit vänta på sig iallafall. Vänsterpartiet står ju trots allt för en avkriminalisering av bruk som de länge haft inskrivet i sitt partiprogram.

Linda Snecker:

Karin Rågsjö:

Karin Rågsjö fick dessutom en del frågor av ETC efter sin tweet som ännu inte är raderad.

Karin är där mer villig att backa sin partiledare och svarar bland annat på frågan om hon inte var lite väl snabb när hon la ut den där tweeten?

“– Nja. Det är många som hört av sig. Vi i partiet som jobbat med den här frågan reagerade hårt på uttalandet. Samtidigt vet jag att man måste ha kvicka oneliners för att få utrymme.”

Så enligt Karin Rågsjö så är det en “kvick oneliner” att totalt förneka europas högsta narkotikadödlighet och rikta om hela partiet mot ett narkotikafritt samhälle, den utopiska nollvisionen.

Karin som länge haft min respekt är uppenbarligen rädd för partipiskan. Att först tweeta kritik och sedan backa upp såhär efteråt gör det tydligt att någon satt munkavle på henne.

Så den dröm som föddes hos mig när Nooshi började prata krasades nu fullständigt sönder och det blev ännu tydligare vilket valfläsk vänsterpartiet kommer med bara genom att ha kvar avkriminaliseringen i sitt valprogram.

Nu mer än någonsin så är det iallafall tydligare att detta varit Nooshis plan hela tiden. Att när socialdemokraterna nu rör sig mer och mer ut på de vilsna ideologilösa korporatistiska vattnen så måste någon plocka upp de som fortfarande identifierar sig med arbetare. Kanske var det därför som hon klämde in ordet “knegare” flera gånger i debatten?

Med den auktoritära svängningen som Nooshi tog så väntar jag nu bara på att Vänsterpartiet ska starta lotteriverksamhet och nykterhetsorganisation. Sen är dom sossarna på riktigt.

Författare