Stockholm Medical Cannabis Conference

Bernie Sanders Kritiserar Big Pharma för att lura Amerikaner med Högsta Läkemedelspriserna

Bernie Sanders vill ha svar från Johnson & Johnson, Merck och Bristol Myers Squibb.

På tisdagen utfärdade senator Bernie Sanders (I-Vermont) en rapport som kritiserar de amerikanska läkemedelspriserna och verkställande betalningar från tre stora läkemedelstillverkare – Johnson & Johnson (J&J), Merck och Bristol Myers Squibb – strax före en utfrågning den 8 februari.

På torsdagen var VD:arna för alla tre läkemedelstillverkarna tvungna att framträda inför en utfrågning för att grillas av Sanders, förberedd av personal som är associerad med USA:s senatsutskott för hälsa, utbildning, arbete och pensioner (HELP-utskottet). New York Times rapporterar att de vittnade för sin egen del den 8 februari och berättade sin version av historien.

Annons
Oleo Inhaler

Amerikaner betalar, utan tvekan, mest för livräddande läkemedel jämfört med andra länder, sammanfattade senatorns rapport. I vissa fall betalar amerikaner nästan 10 gånger priset jämfört med vad tyskar betalar. Sanders detaljerade rapport visar hur de tre företagen spenderar mer på verkställande betalningar och aktieåterköp än på läkemedelsforskning och utveckling (FoU).

”USA betalar överlägset de högsta priserna i världen för receptbelagda läkemedel”, står det i rapporten, författad av personal och ledd av Sanders som ordförande. ”Vid en tidpunkt då en av fyra amerikaner inte har råd med de läkemedel deras läkare förskriver gjorde tio stora läkemedelsföretag över 112 miljarder dollar i vinster 2022 samtidigt som de betalade sina verkställande direktörer exorbitanta kompensationspaket och spenderade miljarder dollar på aktieåterköp och utdelningar för att göra sina förmögna aktieägare ännu rikare.”

Om du som amerikan är på det livräddande cancerläkemedlet Keytruda betalar du mer än dubbelt så mycket som medborgare i Tyskland – en högindustrialiserad nation. Merck började sälja Keytruda 2015 till en årlig kostnad av 147 000 dollar i USA och 132 000 dollar i Tyskland.

Keytruda kostar nu 89 000 dollar årligen i Tyskland, men 191 000 dollar i USA. I Japan kostar Ketruda 44 000 dollar årligen, vilket är mindre än en fjärdedel av vad amerikaner betalar. Läkemedlet Eliquis, som förebygger stroke, kostar 770 dollar årligen i Tyskland men 7 100 dollar i USA – nästan 10 gånger så mycket.

”Den nuvarande branschaffärsmodellen bygger på att rippa av det amerikanska folket”, står det i rapporten. ”För några av deras mest populära läkemedel tjänade Johnson & Johnson, Merck och Bristol Myers Squibb mer pengar i USA än resten av världen tillsammans.

Rapporten inkluderar några nyckelfynd: Under 2022 tjänade Johnson & Johnson 17,9 miljarder dollar i vinster och dess VD fick 27,6 miljoner dollar i kompensation. J&J spenderade 17,8 miljarder dollar samma år på aktieåterköp, utdelningar och verkställande kompensation, jämfört med bara 14,6 miljarder dollar på FoU.

”Med andra ord spenderade företaget 3,2 miljarder dollar mer på att berika verkställande direktörer och aktieägare än på att hitta nya botemedel”, står det i rapporten.

Under 2022 tjänade Bristol Myers Squibb 6,3 miljarder dollar i vinster och dess före detta VD tjänade 41,4 miljoner dollar i kompensation. Bristol Myers Squibb spenderade samma år 12,7 miljarder dollar på aktieåterköp, utdelningar och verkställande kompensation, jämfört med bara 9,5 miljarder dollar på FoU. ”Precis som Johnson & Johnson spenderade Bristol Myers Squibb 3,2 miljarder dollar mer på att berika verkställande direktörer och aktieägare än på att hitta nya botemedel”, står det i rapporten.

Under 2022 tjänade Merck 14,5 miljarder dollar i vinster och dess VD tjänade 52,5 miljoner dollar i kompensation. Det året spenderade företaget över 7 miljarder dollar på utdelningar och verkställande kompensation samt 13,6 miljarder dollar på FoU.

”Om Mercks cancerläkemedel Keytruda var sitt eget företag skulle dess försäljning 2022 kunna jämföras med McDonald’s årliga intäkter och överstiga intäkterna för hotellkedjan Marriott”, står det.

Senatorer har lagt fram lagförslag för att hålla läkemedelsföretag ansvariga för prissättning samt andra relaterade metoder.

En infallsvinkel för att sänka kostnaderna för läkemedel har varit lagförslag som syftar till att minska kostnadsincitamentet för apoteksnyttoförvaltare (PBMer) att prioritera dyrare läkemedel eftersom de får högre ersättning för dyrare läkemedel.

I september 2023 introducerade ordföranden för senatens finansutskott Ron Wyden (D-Oregon) och vice ordförande Mike Crapo (R-Idaho) Modernizing and Ensuring PBM Accountability (MEPA) Act, ett lagförslag som syftar till att öka transparens, ansvar och konkurrens för apoteksnyttoförvaltarnas metoder inom läkemedelsförsörjningen.

Senator Menendez (D-New Jersey), en senior medlem i USA:s senats finansutskott, sa att Modernizing and Ensuring PBM Accountability (MEPA) Act inkluderar hans eget tillskott, Patients Before Middlemen (PBM) Act.

HIV-läkemedelsproducenten Gilead Sciences kritiserades för sitt PBM Express Scripts eftersom det höjde priserna på sina livräddande hepatit C-botemedel Sovaldi och Harvoni. Men Gilead ändrade senare ton och anslöt sig till kören av läkemedelsföretag – som vände sig mot PBMer.

Med utfrågningen på torsdagen hoppas senator Bernie kunna hålla de företag som spenderar minst på läkemedelsutveckling och mest på verkställande mutor ansvariga.

Originalartikeln