Stockholm Medical Cannabis Conference

Cannabisextrakt effektivt vid dödande av hudcancerceller, visar studie

En in vitro-studie publicerad i den peer-reviewade tidskriften Cells har funnit att ett cannabisextrakt kunde minska tillväxten och utlösa död i melanomaceller.

En studie utförd av Charles Darwin University (CDU) och RMIT har funnit att ett cannabisextrakt, kallat PHEC-66, kan orsaka celldöd i melanomtumörer.

Melanom är en typ av hudcancer som i 85% av fallen orsakas av överexponering för solen. Enligt välgörenhetsorganisationen Cancer Research finns det över 16 000 nya fall av melanom i Storbritannien varje år.

Annons

Den peer-reviewade studien, publicerad i tidskriften Cells av RMIT:s Dr. Ava Bachari, fann att cannabisextraktet binder till receptorerna i melanomaceller, vilket saktar ned tillväxten och ökar skadan på cellerna.

Det är genom denna process som celler luras att döda sig själva, förklarade studiens medförfattare och CDU-farmaceutiska föreläsare Dr. Nazim Nassar. ”Skadan på melanomcellen förhindrar den från att dela sig i nya celler och börjar istället en programmerad celldöd, även känd som apoptosis,” sade Dr. Nassar.

Detta är ett växande område av viktig forskning eftersom vi behöver förstå cannabisextrakt så mycket som möjligt, särskilt deras potential som anticancermedel. Om vi vet hur de reagerar på cancerceller, särskilt när det gäller celldöd, kan vi förbättra behandlingsmetoderna för att vara mer specifika, responsiva och effektiva.

Forskningen i studien utfördes in vitro, vilket innebär att cellerna studerades i laboratoriet. Resultaten ger dock betydande tyngd åt de anti-cancerogena egenskaperna hos cannabis och effekterna av att stimulera CB1- och CB2-receptorerna i det mänskliga endocannabinoida systemet. Studiens författare har publicerat flera andra studier om de terapeutiska fördelarna med cannabinoider och framhävt potentialen hos PHEC-66 och andra cannabisextrakt vid cancerbehandling.

”Kliniska användningsområden för cannabisextrakt inkluderar behandling av ångest, cancerrelaterade symtom, epilepsi och kronisk smärta. Intensiv forskning om dess potential att döda melanomaceller är bara början när vi undersöker hur denna kunskap kan tillämpas på att behandla olika typer av cancer,” sade Dr. Nassar.

Forskarna kommer nu att fokusera på att utveckla ett effektivt leveranssystem för PHEC-66 så att det kan gå vidare till prekliniska försök.

Originalartikeln