Stockholm Medical Cannabis Conference

DEA slår ned på försäljning av pillerpressar på internet

Under flera år har det varit otroligt enkelt att köpa verktyg online för att använda vid tillverkning av fejkpiller, designade för att likna sina farmaceutiska motsvarigheter men vanligtvis innehållande fentanyl. DEA försöker nu begränsa försäljningen av sådana verktyg.

DEA utfärdade på måndagen ett brev till online-återförsäljare som säljer pillerpressar och informerar dem om att de måste rapportera försäljningen av dessa pressar till DEA.

Enligt DEA används pillerpressar vanligtvis för att dölja den dödliga opioiden fentanyl genom att replikera befintliga receptbelagda läkemedel. Dessa replikerade piller säljs sedan till människor som vanligtvis inte är medvetna om att de köper fentanyl. Dessa pillerpressar är otroligt lätta att hitta online och säljs för så lite som 40 dollar. Detta har delvis drivit på en härjning av överdoser de senaste åren, 110 757 bara under 2022 enligt DEA:s räkning.

Annons
Oleo Inhaler

”Med dessa verktyg kan kriminella aktörer producera piller som ser ut som legitima receptbelagda mediciner – som oxikodon, Xanax och Adderall – men som inte är det,” säger DEA. ”Dessa piller innehåller faktiskt fentanyl och andra dödliga droger. Kriminella säljer sedan dessa piller på sociala medier och i våra samhällen, ofta till människor som inte vet att pillerna inte är verkliga eller att de innehåller dödliga droger.”

DEA uttalade implicit att enligt den kontrollerade substanslagen måste e-handelsåterförsäljare som ansvarar för försäljningen av dessa pillerpressar hålla register över alla som köper och säljer en press och också rapportera denna information till DEA.

”DEA har funnit att pillerpressar och stämplar som kan användas för att göra fentanylpiller erbjuds till försäljning på olika e-handelsplattformar. E-handelsföretag som säljer pillerpressmaskiner är generellt sett ’reglerade personer’ enligt den kontrollerade substanslagen, 21 U.S.C. § 802(38), och är därmed föremål för kraven på att föra register, identifiera och rapportera enligt 21 U.S.C. § 830,” säger DEA. ”Som reglerade enheter måste e-handelsplattformar följa CSA:s krav på register och rapportering om distribution, import och export av pillerpressmaskiner. Detta innebär att de måste samla in information om köparen och säljaren och meddela DEA om varje försäljning, import, export eller överföring.”

DEA sa att det stora flertalet av dessa fejkpiller produceras av två särskilda mexikanska karteller. USA:s regering har ökat trycket på Mexiko de senaste åren för att stoppa flödet av fentanyl, inklusive fentanyl som är förklädd i dessa fejkpiller, från att korsa gränsen mellan USA och Mexiko. Även efter att skyltar sattes upp över hela Sinaloa där det verkade förbjuda produktionen och försäljningen av fentanyl genom kartellernas myndighet har fentanylöverdoser och beslagtaganden inte minskat alls.

”De knarkkarteller som huvudsakligen är ansvariga för tillverkning av fentanyl och smuggling in det i USA är Sinaloa-kartellen och Jalisco-kartellen. Dessa karteller, deras medlemmar och företrädare, samt andra knarktrafikanter använder pillerpressar för att forma fentanylpulver till piller och de använder stämplar för att prägla märken och logotyper på dessa piller när de pressas,” säger DEA.

Enligt DEA beslagtogs över 79 miljoner fejkpiller innehållande fentanyl under 2023, vilket markerade en ökning med 33% jämfört med pillerbeslagtaganden 2022. DEA:s labtester har visat att 70% av beslagtagna piller är pressade och innehåller fentanyl. Sjuttio procent av alla drogöverdoser under 2022 berodde också på intag av fentanyl.

”Knarktrafikanter dödar amerikaner genom att sälja fentanyl gömt i fejkpiller som ser ut som riktiga receptbelagda mediciner. Detta är möjligt eftersom knarktrafikanter kan köpa de verktyg de behöver, som pillerpressar och stämplar, online,” sa DEA:s administratör Anne Milgram. ”E-handelsplattformar kan inte blunda för fentanylkrisen och försäljningen av pillerpressar på deras plattformar. De måste göra sitt för att skydda allmänheten, och när de inte gör det kommer DEA att hålla dem ansvariga.”

DEA sa att de startade Industry Liaison Project 2019, där de kommunicerade med över två dussin av de största online-återförsäljarna om försäljning av pillerpressar på deras webbplatser. De sa att flera, inklusive Amazon och Etsy, helt förbjöd försäljningen av pillerpressar på sina plattformar. Men som hyperlänken jag inkluderade i början av denna artikel visar säljs dussintals och åter dussintals pillerpressar fortfarande på Amazon. Jag hittade också flera pillerpressar till salu på Etsy med cirka fem sekunders ansträngning på Google.

Originalartikeln