Stockholm Medical Cannabis Conference

Florida GOP:s försök att begränsa THC går upp i rök

Det blir tillbaka till ritbordet för lagstiftare i Florida som försöker sätta en gräns för THC-styrka.

Ett republikanskt förslag i Florida att införa begränsningar för THC-styrkan i marijuana verkar ha slocknat under delstatens lagstiftningssession.

Republikanerna där införde två åtgärder – House Bill 1269 och Senate Bill 7050 – som ”sökte förebyggande förbjuda vuxnas åtkomst till cannabisblommaprodukter som innehåller mer än 30 procent THC,” enligt NORML.

Annons

Rekreationellt cannabis för vuxna är fortfarande olagligt i Florida, även om väljare i Sunshine State kan få möjlighet att ändra detta i november.

Florida Supreme Court förväntas fälla avgörandet om en föreslagen ändring för att legalisera cannabis för vuxna över 21 år i delstaten kommer att kvalificera sig för årets omröstning.

Men med lagstiftningssessionen på väg att avslutas för året verkar förslagen vara nästan döda.

Enligt lokala medier Florida Politics, ”fann aldrig plats på en dagordning för Senate Fiscal Policy” för THC-begränsningsförslagen. Och med kommitténs sista möte planerat till tisdag innebär det att ”THC-taktyperna verkar ha brunnit ut innan de avancerade till senaten,” sa mediet.

Förespråkare för den tänkta omröstningsändringen firade döden av åtgärderna.

”Vi är glada över att väljarna kanske får möjlighet att rösta om vuxenanvändning innan implementeringsreglerna beslutas,” sa Steve Vancore, talesperson för medicinsk cannabisleverantören Trulieve, enligt Florida Politics.

NORML var särskilt uttalad i sitt motstånd mot THC-tak. I ett brev som skickats till floridas lagstiftare över 2000 gånger under denna lagstiftningssession uppmanade gruppen lagstiftningen att inte ”kväva den vuxna cannabismarknaden innan floridierna ens har haft chansen att rösta för den.”

”Att förbjuda vuxna från att få tillgång till dessa produkter från statligt licensierade återförsäljare kommer inte att eliminera konsumenternas efterfrågan på dem. Tvärtom kommer det att uppmuntra konsumenter att söka efter hög-THC-produkter på den oreglerade marknaden. Det kommer också att flytta produktionen av dessa produkter uteslutande under jorden. Det underminerar huvudmålet med legalisering, vilket är att ge patienter säker, överjordisk åtkomst till labbtestade produkter av känd renhet, styrka och kvalitet.”

NORML:s biträdande direktör Paul Armentano framförde gruppens motstånd mot THC-tak i ett brev till redaktören publicerat denna månad i Boston Globe.

”Till skillnad från alkohol kan THC inte orsaka dödlig överdos hos människor. Detta faktum erkänns av US Drug Enforcement Administration, som har kommit fram till att ’Inga dödsfall till följd av överdos av marijuana har rapporterats.’ Vanligtvis, när konsumenter stöter på produkter med högre styrka, konsumerar de mindre mängder av dem. … Istället för att förbjuda dessa produkter bör regleringsorganen ge allmänheten bättre säkerhetsinformation om effekterna av mer potent produkter, och de bör fortsätta att säkerställa att lagliga produkter inte hamnar i ungdomsmarknaden,” skrev Armentano.

En annan Florida-baserad nyhetskälla, The Spacecoast Rocket, gav mer bakgrund om lagstiftningsinsatsen för att begränsa THC:

”Lagstiftningsresan för THC-takförslag började med införandet av SB 7050 i senaten, lett av Senate Health Policy Committee. Förslaget syftade till att fastställa strikta gränser för tetrahydrocannabinol (THC) -halten i cannabisprodukter som finns tillgängliga i delstaten. THC är den primära psykoaktiva föreningen i marijuana, ansvarig för den rusning som användare upplever. Anhängare av förslaget hävdade att en begränsning av THC-nivåerna skulle bidra till att minska potentiella hälso risker förknippade med högpotent marijuana, särskilt bland yngre användare. Trots dessa bekymmer stötte SB 7050 på betydande hinder i lagstiftningsprocessen. Förslagets framsteg stoppades eftersom det inte lyckades säkra en plats på dagordningen för Senate Fiscal Policy Committee. Med lagstiftningssessionens kommittémöten nära sitt slut och inga ytterligare möten förväntade sig har förslagets framsteg effektivt avbrutits.”

Florida Supreme Court har fram till den 1 april på sig att fatta ett beslut om den föreslagna ändringen för vuxenanvändning av marijuana. Båda sidor presenterade muntliga argument inför domstolen förra november.

Förslaget utmanas av delstatens justitiekansler Ashley Moody, som lämnade in en stämning i maj 2023 för att blockera marijuanaändringen.

USA Today Network rapporterade att Moody hävdade ”att det föreslagna röstningsspråket inte var tydligt och höll sig inte till ett krav på ett enda ämne.”

”Statens advokater utvidgade detta inför Högsta domstolen och sa att formuleringen inte gjorde det klart att marijuana fortfarande var olagligt enligt federal lag och att ändringen skulle ge en olovlig fördel till den lilla kartellen som för närvarande levererar medicinsk marijuana,” sa mediet. ”Moody har tidigare sagt att åtgärden skulle ge en orättvis fördel åt delstatens största marijuanaleverantör, Trulieve, som bidrog med allt utom 124 dollar av de 39 miljoner dollar som samlats in för att främja ändringen.”

USA Today Network noterade att Högsta domstolens domare ”tycktes favorisera ändringen” under muntliga argument. Floridas guvernör Ron DeSantis förutsade förra månaden att domstolen kommer att godkänna ändringen och öppna vägen för att den ska komma till omröstning i november.

Originalartikeln