Stockholm Medical Cannabis Conference

Man dör på Tokyos flygplats med ett kilo droger i magen

En man har bekräftats död efter att ha försökt smuggla in en stor mängd droger genom en flygplats i Tokyo genom en process som kallas ”body packing”.

En israelisk medborgare har rapporterats död på Tokyo Airport som ett resultat av en överdos efter att myndigheterna sagt att han försökte smuggla in över ett kilo kokain och andra stimulantia i magen.

Enligt en artikel i Mainichi, en nationell dagstidning i Japan, lämnade myndigheterna in åtal till allmänna åklagare på onsdagen och anklagade en misstänkt i 50-årsåldern, som inte nämndes i artikeln, för att ha brutit mot lagen om kontroll av stimulantia genom att svälja flera förpackningar med olagliga stimulantia och gå ombord på en flygning från Frankrike till Japan med avsikt att ta in drogerna i landet för distribution och försäljning.

Annons
Cannabis i Fokus annons

Mainichi sa att den avlidne mannen kollapsade inne i planet den 2 januari när det anlände till Tokyo Haneda Airport från Frankrike. Han togs till ett sjukhus där han senare förklarades död.

Misstänkt hade tydligen 89 individuella påsar eller förpackningar med kokain och andra stimulantia. Medicinsk personal berättade för Mainichi att ingen av förpackningarna brast, så det var oklart hur misstänkt dog av drogförgiftning, men myndigheterna meddelade att drogerna måste ha sipprat ut från förpackningarna på något sätt.

Processen att smuggla droger på detta sätt kallas ”body packing”. En studie om denna praxis av National Institute of Health definierade body packing som ”sättet att smuggla psykoaktiva ämnen genom att svälja noggrant förberedda förpackningar med droger i mag-tarmkanalen eller genom att sätta in dem i slidan eller ändtarmen, särskilt för att undvika att bli upptäckt av tulltjänsten”.

Under studien administrerade forskarna 60 förpackningar kokain som totalt vägde 500 gram till en annars frisk 29-årig polsk man för att övervaka och observera hur hans kropp skulle reagera på införandet av så många främmande objekt.

”Under de 37 timmarna han var i vår avdelning övervakades patienten (blodtryck, hjärtfrekvens, temperatur), laxermedel och oral vätska administrerades. Alla förpackningarna evakuerades på det naturliga sättet och det följdes upp av kontroll av bukröntgen. Inga symtom på akut kokainförgiftning eller några andra komplikationer observerades,” sa studien.

Nu undrar du kanske, som jag gjorde när jag skrev detta, hur exakt en person skulle gå tillväga med att smuggla droger inuti sin kropp utan att dö, som den här mannen gjorde. Några enkla sökningar på internet gav mig några svar.

En Vice-profil om en nederländsk kokainsmugglare illustrerade hur enkelt vissa tror att denna process är. Tjejen, som fick smeknamnet Sharon, berättade för Vice att hon började smuggla droger från den lilla karibiska ön Curacao till Nederländerna på grund av hur vanligt och enkelt det var i området.

”Många skulle be dig att smuggla för dem om de visste att du var holländsk. Men jag sa alltid till dem att jag inte skulle göra det. Tills jag stötte på en vän jag kände från hemmet”, sa Sharon till Vice. ”Hon frågade om jag skulle smuggla in lite saker åt henne, och jag bestämde mig för att göra det. Alla gjorde det då. Varje flygning skulle ha minst tio eller 20 personer med droger på den. Även små gamla tanter sålde droger på Curacao.”

Att packa drogerna är mycket viktigt, som fallet på Tokyos flygplats visar, eftersom om förpackningen brister kan det leda till överdos och död extremt snabbt. Sharon berättade för Vice att i hennes fall var kokainet packat i plast, inslaget i en latexhandske och sedan tejpat igen med en särskild typ av förpackningstejp. Efter det lades ytterligare lager av plast och latex till.

”Det var verkligen väl förpackat”, sa Sharon till Vice. ”Vissa hade svårt att få ner det. De övade med en bit morot eller något liknande.”

Sharon intygade också att hon hade en vän som dog vid 19 års ålder av en bristning i förpackningen. Haken är att Sharon trodde att hon aldrig tog den risken, eftersom hon bara sväljde kokain som kokats. Jag kunde inte bekräfta om denna information var korrekt eller inte.

”Det var ren coke, dock. Jag svalde bara kokt coke, vilket inte kommer att döda dig. Eller åtminstone, det är vad de sa till mig”, sa Sharon till Vice. ”Jag har sett många knarksmugglare bli avlämnade på akutmottagningen faktiskt.”

Provet för om förpackningen skulle hålla på sin resa från matstrupe till toalettskål var enkelt, enligt Sharon. Hon skulle helt enkelt släppa ner den i ett glas vatten, och om den sjönk till botten krävde den omförpackning. Om den flöt, ner i magen.

Originalartikeln