Stockholm Medical Cannabis Conference

Potensskatter är dåliga!

Cannabis är skattade beroende på hur stark den är, eller inte är. Är detta verkligen den bästa metoden för att hämta in skattemedel?

Om du någonsin har köpt från ett licensierat apotek vet du förmodligen att cannabis beskattas rejält. Den lagstiftande förvirringen grasserar fritt och djupt tack vare Amerikas styckevis delstat-för-delstat-regler i stället för federal legalisering. Det finns ingen garanti för att den federala regeringen skulle hantera beskattningen rätt om legalisering skulle inträffa. Oavsett situationen sätter det nuvarande läget alla över en trång tunna, från delstaternas kistor till varumärken och, viktigast av allt, konsumenterna. Växten och dess produkter omfattas av svängande lagar, förändras vid varje delstatsgräns, ibland även i kommuner. Beroende på var du köper kan en blomma med THC-potens på över 30 procent (om du kan lita på det siffran) kosta någonstans från under 30 dollar per åttondel till över 70 dollar.

Varje delstat har sin egen strategi för cannabisbeskattning, med varierande punktskatter beroende på delstatens regelverk. Delstater har valt att beskatta baserat på fasta vikter och belopp, en procent av försäljningspriset eller både och. Skattebaserade på prissättning är de vanligaste.

Annons

En hybrid skattemodell kan hittas i Maine, där en 10-procentig punktskatt tillämpas på försäljningspriset, med ytterligare tilläggsavgifter baserade på vikt och antalet plantor eller frön. New Jersey är en annan intressant modell där det tas ut mellan mindre än 10 dollar och upp till 60 dollar per uns, beroende på det genomsnittliga försäljningspriset per uns. Den invecklade skattestrukturen inkluderar också en mindre använd punktskatt: skatt baserad på THC-potens.

Sedan april 2023 använder tre delstater någon form av THC-potensinriktade skatter: Connecticut (per milligram), Illinois (grossist, produkt och ytterligare skatt på produkter med över 35 procent THC) och New York (per milligram och försäljningspris).

Trots utforskningar av THC-potensskatter av delstater som Kalifornien och Washington har endast några få, inklusive Illinois och New York, infört dem, vilket återspeglar en splittrad hållning i frågan bland beslutsfattare.

Polariserande lobbygrupper, som Smart Approaches to Marijuana, har stött potensåtgärder och hävdat att skatter hjälper till att avskräcka marknaden från att konsumera högpotenta produkter. År 2021 påstod SAM-ledaren Kevin Sabet att dagens cannabisblommor inte är ”Woodstock-växten” från förr och hävdade att potensen har ökat och att skatter begränsar tillgången till sådana produkter. Förutom folkhälsorisker har anhängare föreslagit att potensskatter kan förbättra regleringsprecisionen, öka delstatsintäkterna och anpassa sig till skatter inom alkoholsektorn.

Medan de som håller med den tanken hyllar idén om ett förlängt växtförbud, anser många att potensskatter är förlängningar av pågående förbud och dessutom kostsamma att genomföra, skadliga för tillväxten av en reglerad legal marknad och/eller överlag en dålig idé för dem som hoppas på att se slutet på illegala försäljningar och konsumtion av cannabis i USA. De som verkar inom branschen och dess relaterade marknader motsätter sig i stort sett, om inte helt, sådana åtgärder av flera skäl, inklusive:

Federala förbud har hindrat forskning om cannabis, vilket begränsar förståelsen av dess dosering och effekter trots decennier av anecdotala bevis.

Benedict J. Lubbon, en verkställande direktör för Jude Benedict & Associates, anser att påståenden om dosering måste undersökas närmare innan några regler kan fastställas. Lubbon, grundare av Deschedule NOW, sade: ”Allt detta prat om potensskatt framförs av hype och felinformation från förbudsförespråkare som är rädda för att detta inte är din farfars marijuana.”

Illinois har sett sin marknad öka kraftigt de senaste åren. Delstats- och lokalapotensskatter, som kan höja vissa produktpriser med upp till 40 procent, har spelat en betydande roll. Delstaten har inga planer på att ändra skattereglerna och hänvisar till marknadens omognad. Försäljningen har ökat månad för månad sedan försäljningen började i januari 2023 i Connecticut. Men skatteintäkterna har inte uppfyllt förväntningarna, med delstaten som genererar 9,5 miljoner dollar i skatt på försäljning av cannabis för 2023, mindre än hälften av de förväntade 20,4 miljonerna.

I New York har operatörer sagt att Jason Ambrosino, en militärveteran och ägare, grundare och VD för dispensären Veterans Holdings, Inc. i Broadalbin, NY, anser att högpotenta produkter som tinkturer är föremål för betydande prisökningar. ”Vi säljer det för 50 dollar i grossist och betalar 30 dollar i skatt på det, och det är innan detaljhandelsskatt,” förklarade han.

”Det betyder att om min grossistpris är 50 dollar kommer deras detaljhandelspris att vara 100 dollar,” sa han och lade till: ”Problemet är att i fallet med tinktur jag refererade till är 30 dollar av det bokstavligen skatt,” sade Ambrosino. Wyatt Harms, medgrundare av varumärket FLAMER, säger att potensskatter är en av anledningarna till att New York-produkter är några av de dyraste i landet.

”När dispensarier köper produkten från odlare eller processorer inkluderar det potensskatten som en del av priset. Sedan fördubblar dispensären grossistpriset till konsumenten, vilket innebär att de fördubblar skatten,” sa Harms.

Matt ’Fuzz’ Faughnan, ägare till företaget Fuzzy Around The Edges i Ossining, New York, säger att skatterna börjar påverka affärsbeslut. Under en nylig diskussion om en produkt på tre uns hävdade Faughnan: ”Blomman vi använde testades, typ, 26 procent, och vi hade prissatt den aggressivt, men hälften av grossistpriset blev THC-skatt, vilket dödade all lönsamhet.” Han rapporterade att ha haft en liknande konversation med en odlare och uppmanade odlaren att höja sina priser eller riskera att förlora betydande belopp på produkter.

Skatter minskar betydligt butikernas vinster samtidigt som de driver upp det slutliga försäljningspriset. Oavsett hur mycket en delstat vill påstå att laglig, labbtestad cannabis som säljs till ett högre pris kommer att påverka gamla köpare, tyder bevisen på att så inte är fallet – särskilt inte i stater som New York, där en djupt rotad historia av gamla försäljningar sammanfaller med en kraftig köpaktivitet. Leah Heise, VD för Maryland-baserade företaget Gemini Twin Consulting, anser att potensskatter skapar en ”avskräckande effekt” på marknadstillväxten samtidigt som de driver konsumenter bort. ”Den olovliga marknaden är den största konkurrenten till den lagliga marknaden, och vi förlorar för närvarande den kampen på grund av överreglering och överdrivna skatter,” sade Heise.

Ambrosino hade en liknande åsikt och hävdade att potensskatter gör det omöjligt för licensierade säljare att konkurrera med omfattande olicensierade försäljningar. ”Om potensskatterna helt avlägsnades skulle cannabisindustrin, särskilt i delstaten New York, omedelbart bli konkurrenskraftig med 70 procent av de olovliga försäljningarna,” förutsåg han.

Rapporten från 2019 från Washington State Liquor and Cannabis Board nådde liknande slutsatser. ”Vissa medlemmar i arbetsgruppen från folkhälsogemenskapen var för en skattestruktur som skulle avskräcka från konsumtion av högpotent cannabis, men hade inte förtroende för att denna skatt skulle garantera dessa resultat,” konstaterade rapporten och lade till att en modell skulle kunna fungera för stater vid genomförandet av lagar första gången. Dock skulle kostnaden för att skapa skattesystemet resultera i kostsamma förändringar.

Bekymmer som labbshopping och potensinflation understryker de utmaningar som potensskatter medför och komplicerar produktvärdering och främjar regelrätta olikheter. Ytterligare oro gäller medicinska patienter. Med vissa patienter som kräver högre doser för att behandla sina medicinska tillstånd kan dessa individer bli offer för högre medicinska kostnader.

Med operatörer och köpare som beklagar reglerna och delstaternas kistor som är betydligt mindre fyllda än förväntat föreslår New York en kursändring i sin skattestruktur. Som en del av sitt budgetförslag för det ekonomiska året 2025 föreslog guvernör Kathy Hochul att delstaten skulle eliminera potensskatter och övergå till en viktbaserad modell, med hänvisning till att detta är ett sätt att underlätta skatteefterlevnad för distributörer. Enligt det föreslagna regeländringen skulle distributörer vara föremål för en 9-procentig punktskatt, vilket lämnar återförsäljare med dubbla försäljningsskatter och kommunala skatter.

New Yorks eventuella övergång till viktskatter kan hjälpa marknaden utan att lindra alla bekymmer. Det skulle dock kunna vara ett betydande steg för att korrigera marknadsbekymmer, eventuellt locka fler köpare till den lagliga marknaden och till och med sända en varning till andra stater att potensskatter inte är vägen att gå när det gäller cannabis.

Originalartikeln