Stora frågetecken kring talibanernas uttalande om Cpharm

Flera mediasiter, däribland Cannabisifokus har felaktigt pekat ut ett australiensiskt bolag för att ha intresse i Afghanska cannabisodlingar. Detta visade sig inte vara helt sant.

Det var igår som bland annat CiF med flera andra mediasiter rapporterade om Qari Saeed Khosty, en talesperson för den talibanska regeringen i Afghanistan som hävdade att Cpharm hade signerat ett avtal med Talibanerna om att odla cannabis för produktion av bland annat krämer till den Australiensiska marknaden.

Enligt ett uttalande från företaget så är detta helt enkelt inte sant. Det var återigen på Twitter som MjBizDailys internationella redaktör droppade ett mail han fick ifrån företaget som svar när han frågade.

Annons
Wrapzone

Men hur kunde detta hända? Var det en medveten lögn eller ett missförstånd? CiF har försökt reda ut saker.

Nej någonstans i kommunikationen hos talibanerna har det nog gått fel. Nu har de nämligen ändrat sig, nu är det ett tyskt bolag med samma namn det gäller enligt bland annat MarijuanaMoment. Det tyska bolaget har ännu inte bekräftat eller dementerat uppgifterna, men i samband med att landets kommande koalitionsregering nu vill legalisera så kanske man gör sig redo för efterfrågan som kommer komma för att inte göra samma misstag som Kanada som faktiskt fick slut på produkter.

Ja vad vi nu vet är att källkritiken är viktigt, och även om man har ena sidans berättelse och denna verkar sann så bör man nog kolla med båda sidor när det gäller såhär stora nyheter.

”Jag är uppriktigt ledsen för felrapporteringen, även om vi knappast var ensamma så finns inga ursäkter för att publicera direkt lögner, vi ska bättra oss i framtiden” Säger chefredaktör Otto Larsson från Cannabisifokus.se

Författare