Stockholm Medical Cannabis Conference

Hur cannabisvänliga är potentiella efterträdare till Biden?

Sedan debatten 27:e Juni så är det många ögonbryn som höjts kring President Bidens mentala hälsotillstånd. Men hur står hans eventuella efterträdare i cannabisfrågan?

USAs president Joe Biden, vars exekutiva order i oktober 2022 initierade omklassificeringen av marijuana, den mest betydande förändringen i federal cannabispolitik på 50 år, kommer att vara Demokratiska partiets kandidat i presidentvalet. Åtminstone är det vad Biden har sagt upprepade gånger sedan hans framträdande i en debatt den 27 juni mot den förmodade republikanska utmanaren och tidigare presidenten Donald Trump väckte oro kring den 81-årige sittande presidentens ålder och mentala skärpa.

En liten revolt utbröt bland donatorer och framstående demokrater, varav några överväger möjliga ersättare på grund av oroande opinionssiffror som tyder på att Trump enkelt kan vinna en andra icke-sammanhängande mandatperiod.

Biden avvisar uppmaningar att dra sig tillbaka

Trots offentliga uppmaningar att Biden ska dra sig ur valet säger han att han stannar kvar. Han sa det i fredags under en sällsynt intervju i bästa sändningstid på ABC News, där han skyllde på en ”dålig kväll” under debatten på en förkylning och utmattning. Han upprepade det på måndagsmorgonen – två gånger – när han ringde in till MSNBCprogram Morning Joe och upprepade löftet i ett brev som skickades till demokratiska kongressledamöter.

”Jag vill att ni ska veta att trots all spekulation i pressen och annorstädes, är jag fast besluten att stanna i detta lopp, att springa detta lopp till slutet, och att slå Donald Trump,” skrev Biden i brevet. ”Varje försvagning av beslutsamheten eller brist på klarhet om uppgiften framför oss hjälper bara Trump och skadar oss.”

Potentiella efterträdare till Biden

Men vissa stora demokrater garderar sig fortfarande, oroliga för att om Biden förlorar, kan Trump förstöra presidentens arv – inklusive omklassificeringen av marijuana. Om Biden ändrar sig och kliver åt sidan, vilka är då kandidaterna att ersätta honom på den demokratiska biljetten? Och vad har de för rekord när det gäller marijuana?

Vicepresident Kamala Harris

Den mest sannolika efterträdaren är vicepresident Kamala Harris, vars relativt tysta tjänstgöring som Bidens utsedda efterträdare följer på perioder som amerikansk senator, Kaliforniens justitieminister och distriktsåklagare i San Francisco. Medan vissa kritiker hävdade att Harris rekord som distriktsåklagare visade hennes stöd för kriget mot droger, har VP sedan dess omfamnat Biden-administrationens linje att federal cannabispolitik har varit ett kostsamt misslyckande. Hon har också upprepade gånger framhävt exekutivorderna om omklassificering av marijuana och utökade benådningar för icke-våldsamma federala marijuanabrott som bevis på Biden-Harris-administrationens engagemang för konkreta straffrättsliga reformer.

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom

Också på listan är Kaliforniens guvernör Gavin Newsom. Tack vare hans starka stöd för legalisering av rekreationsmarijuana sedan 2012 och hans kampanjande för Kaliforniens omröstningsinitiativ om vuxenanvändning 2016, kan Newsom ses som den mest cannabisvänliga demokraten på partiets lista. Det trots Kaliforniens kämpande reglerade cannabisindustri och klagomål från licensierade operatörer om att höga skatter och betungande regleringar fortsätter att kväva vad som borde vara landets starkaste lagliga marknad.

Michigans guvernör Gretchen Whitmer

Rubriker som hävdar att Michigans reglerade cannabisindustri är större än Kaliforniens belyser att laglig marijuana är stark och väl etablerad runt de stora sjöarna. Och Michigans guvernör Gretchen Whitmer har spelat en roll i detta. Det var Whitmer som rensade upp genom att upplösa Michigans korrupta marijuanalicensieringsstyrelse kort efter att ha tillträtt 2019. Och det var Whitmer som undertecknade en lag som skärpte reglerna för berusande hampderiverade cannabinoider i juli 2021.

Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro och Kentuckys guvernör Andy Beshear

Längre ner på listan, men tilltalande för strateger som är bekymrade över att vinna över oberoende väljare, finns demokratiska guvernörer som representerar svingstater eller röda stater. Det inkluderar Pennsylvanias guvernör Josh Shapiro och Kentuckys guvernör Andy Beshear, båda har visat sig vara cannabisvänliga.

Illinois guvernör JB Pritzker

Också med i samtalet är en annan uttalad förespråkare för legalisering av marijuana: Illinois guvernör JB Pritzker. Den självständigt rike guvernören, en arvtagare till Hyatt-hotellförmögenheten, kanske inte övertygande kritiserar inkomstojämlikhet eller förtalar miljardärers inflytande, som Biden nyligen har gjort. Men Pritzker är tydlig när det gäller marijuana: Han lanserade legalisering 2018 och efter att ha undertecknat en lag som lanserade försäljning 2020, har han stolt framhävt en statlig industri som har vuxit varje år sedan dess.

Originalartikeln