Stockholm Medical Cannabis Conference

Kalifornien återkallar fem West Coast Cure-produkter på grund av gifter!

Kaliforniska tillsynsmyndigheter tillkännagav på tisdagen ytterligare fem återkallningar av marijuana-produkter på grund av förbjudna pesticider i en skandal som har skakat marknaden den senaste månaden.

Enligt Department of Cannabis Control (DCC) var de återkallade produkterna alla vape-oljekassetter och pennor producerade av West Coast Cure (WCC), ett av statens bäst säljande märken med distribution i hundratals butiker.

”Dagens återkallelse är en del av avdelningens pågående ansträngningar att ta bort produkter från marknaden som innehåller pesticider,” bekräftade DCCtalesperson David Hafner via e-post till MJBizDaily.

Chlorfenapyr utlöste återkallelse

Följande WCC-produkter återkallades:

  • Birthday Cake, 1-gram Curepen.
  • Lemon Cooler, 1-gram Curepen.
  • Lucky Charmz, 1-gram Curepen.
  • Slymer, 1-gram Live Resin Cartridge.
  • Watermelon Sorbet, 1-gram Curepen.

Hafner sa att alla produkter innehöll chlorfenapyr, en förbjuden växthus-pesticid som vanligtvis sprayas direkt på bladen för att bekämpa larver, svampmyggor, kvalster och andra skadedjur.

Fyra av de fem produkterna lyftes också fram för att innehålla förbjudna pesticider i en rapport från Los Angeles Times och WeedWeek i juni som detaljbeskrev förekomsten av pesticider i ett spektrum av produkter till salu på världens största reglerade cannabismarknad.

Den resulterande reaktionen har kastat en skugga över testlaboratorier, deras procedurer och testresultatens giltighet samtidigt som återförsäljare ställs mot varumärken när reglerande myndigheter försöker identifiera källan till föroreningen – en svår uppgift med tanke på de många kontaktpunkterna för en given produkt.

Under tiden har kontroversen lämnat cannabisvarumärken, återförsäljare och testlaboratorier kämpande för att återvinna konsumenternas förtroende.

WCC svarar

I ett pressmeddelande på tisdagen betonade WCC sitt engagemang för testning och kvalitetskontrollstandarder och tillade att de investerade nästan 1 miljon dollar i testning förra året.

Varumärket sa att varje WCC-produkt på butikshyllorna hade godkänts i överensstämmelse med statligt licensierade laboratoriers tester.

Företaget sa också att de initierar kvalitetskontrolltester med laboratorier före produktion och förpackning.

”I slutändan är West Coast Cure inte ett testlaboratorium, och vi är inte heller tillåtna att vara ett enligt Kaliforniens regler,” noterades i pressmeddelandet.

Samtidigt kritiserade det Orange County-baserade företaget reglerande myndigheter och den upplevda bristen på standardiserade testprocedurer.

”Staten har etablerat standarder för kompetenstester som inte speglar de standarder som är etablerade för överensstämmelsetester,” sa WCC.

Regulatorer ökar tillsynen

DCC utfärdade den 25 juni en obligatorisk återkallelse för en 1-gram Curepen vape-kassett från West Coast Cure.

Cannabisregleringsmyndigheten har ökat tillsynen och produktåterkallelserna i år.

Myndigheten har redan utfärdat 28 produktåterkallelser 2024, vilket vida överstiger de tre återkallelser per år som utfärdades 2023 och 2022.

DCC meddelade MJBizDaily att de nu har kapacitet att testa koncentrat för pesticider genom statliga laboratorier.

Myndigheten ”utnyttjar snabbt denna nya kapacitet, vilket framgår av de fem återkallelserna idag och återkallelsen förra veckan,” sa Hafner.

Originalartikeln