Stockholm Medical Cannabis Conference

Systembolaget är som gjort för att sälja cannabis

Rekommendationer om vilken strain som passar bäst efter en grillkväll med polarna? Det är den framtiden Christian Engström verkar vilja se när han belyser Systemet som en utmärkt plattform att sälja cannabis från.

Sälj cannabis lagligt på Systembolaget! Då tar vi bort basinkomsten från de kriminella gängen, och låter cannabismiljarderna hamna i statskassan istället.

Måste det absolut vara Systembolaget som står för försäljningen när vi legaliserar? Nej, egentligen inte. I USA och Kanada är det privata ”dispensaries” som säljer den lagliga cannabisen. De står under myndigheternas kontroll för att se till att de upprätthåller åldersgränser och andra regler, ungefär som det fungerar med privata barer och alkohol i Sverige. Så kan man också göra, och det är inget fel alls med att ett land väljer en sådan lösning.

Annons
Cannabis i Fokus annons

Men i Sverige kommer det gå mycket lättare och snabbare att få igenom en legalisering om vi satsar på att låta Systembolaget ta hand om försäljningen, i vart fall till en början. Även om man kan kritisera det statliga försäljningsmonopolet på principiella grunder, är vi vana vid den modellen för alkohol. Inte ens de mest rabiata legaliseringsmotståndare kan få för sig att Systembolaget plötsligt skulle börja sälja okontrollerade produkter till skolbarn, eller något annat (i och för sig påhittat) skräckscenario.

Argumentationen för en legalisering blir lättare, vilket är bra. Men framför allt gör en modell där vi använder Systembolaget för cannabis att det kan gå snabbare att genomföra legaliseringen rent praktiskt när beslutet väl är fattat. Eftersom Sverige nu befinner sig i ett läge där den narkotikafinansierade gängkriminaliteten ökar för varje år som går, är snabbhet i att gå från ord till verklighet en väldigt viktig faktor.

Systembolaget har ett antal olika fördelar som kommer bidra till en snabb och lyckad legalisering:

• Vana vid ansvarsfull försäljning. Alla vet att Systembolaget tar åldersgränsen och andra regler för alkoholförsäljning på allvar, och att de inte försöker använda olika marknadsföringstrick för att få människor att handla mer än de hade tänkt. Nu finns det i och för sig ingenting som säger att väl reglerade privata butiker skulle vara sämre än Systembolaget på den här punkten. Men Systembolaget behöver inte bygga upp det förtroendet, för de har det redan.

Förtroendet är så stort att helnykteristerna IOGT-NTO har stått och demonstrerat utanför butikerna under parollen ”Tack för att du handlar på Systembolaget”. De är mer än välkomna att fortsätta driva den kampanjen när sortimentet har utökats med cannabis.

• Butiker över hela landet. Eftersom målet med en legalisering av cannabis är att så snabbt som möjligt få så många brukare som möjligt att börja handla lagligt istället för att fortsätta göda de kriminella, är det viktigt att det fungerar rent praktiskt i hela landet, och inte bara i storstäderna.

När Kanada legaliserade för tre år sedan var ett av problemen att det visserligen blev lagligt i hela landet, men att det inte fanns tillräckligt med butiker överallt för att möta behovet. Det gjorde att det till en början gick lite trögt att få brukare att gå över från olagligt till lagligt. Även om det har blivit bättre med tiden i Kanada på den här punkten, är det ett nybörjarmisstag som vi kan undvika i Sverige.

Systembolaget har redan ett fullt utbyggt rikstäckande nät av butiker i hela landet, inklusive utlämningsställen i glesbygden. Det är en värdefull resurs som vi kan använda för att få processen att gå snabbt och smärtfritt.

• Förstklassig personalutbildning som gör att de anställda kan informera kunderna om olika produkter. Vill man veta vilket vin som passar till en viss maträtt brukar man kunna fråga vem som helst som jobbar i butiken, och få ett bra och kunnigt svar.

Att kunderna kan få bra hjälp med att välja produkt är extra viktigt när det gäller cannabis, eftersom det är stor skillnad på effekten hos olika strains (sorter). Systembolaget har resurserna och vanan att utbilda personalen så att de kan ge bra råd till kunderna redan från starten.

• Professionell inköpsorganisation med vana att hantera många olika leverantörer, både i Sverige och internationellt. På samma sätt som vi idag kan köpa vin från hela världen, har Systembolaget den organisation som behövs för att kunna erbjuda ett brett utbud av olika cannabissorter från hela världen. De kanske behöver anställa några duktiga budtenders som experter på området, men resten av den svenska och internationella inköpsorganisationen har de redan.

• All logistik som behövs för att hantera stöldbegärliga produkter, och se till att de kommer ut i butikerna på ett säkert och problemfritt sätt. Vi behöver inte uppfinna det hjulet på nytt när beslutet om legalisering väl är fattat.

Sammantaget är Systembolaget en värdefull resurs som kan hjälpa oss att snabbt få till stånd en framgångsrik legalisering av cannabis i Sverige. Och som sagt, att det går så fort och bra som möjligt att ta cannabispengarna från de kriminella är precis vad vi behöver för börja vända den skenande brottsutvecklingen i Sverige.

Nu väntar vi bara på att politikerna någon gång ska våga vända på den här stenen.