Stockholm Medical Cannabis Conference

Canopy Growth förbereder att samla in 250 miljoner dollar för marijuana investeringar

Några dagar efter att ha utnyttjat en option att förvärva en amerikansk multistatlig operatör för marijuana, planerar det en gång miljardföretaget Canopy Growth Corp. att samla in upp till 250 miljoner dollar (341,7 miljoner kanadensiska dollar) genom ett at-the-market (ATM) aktieprogram.

Det Smiths Falls, Ontario-baserade företaget specificerade inte när det skulle emittera och sälja de nya stamaktierna ”i samtidiga offentliga erbjudanden i USA och Kanada,” och angav inte heller ett målförsäljningspris.

Canopy är det andra stora kanadensiska cannabisföretaget som tillkännager en insamling genom ett ATM-program de senaste veckorna.

Tilray Brands meddelade den 22 maj sina planer att samla in 250 miljoner dollar genom ett ATM-program.

Aaron Edelheit, VD för Mindset Capital, en cannabisfokuserad investeringsfond baserad i Kalifornien, jämställde tillkännagivandet av en ATM-finansiering med ”att annonsera på marknaden att man kommer att fortsätta emittera aktier, om möjligheten ges.”

”Det är en regulatorisk manöver som tillåter dem att snabbt emittera upp till 250 miljoner dollar i aktier,” sa han till MJBizDaily via e-post.

ATM-program tillåter ett företag att samla in kapital utan presentationer eller konferenssamtal med analytiker och investerare, enligt Frank Colombo, en verkställande direktör på Viridian Capital Advisors, ett strategiskt rådgivningsföretag baserat i New York.

Tilray, med huvudkontor i Leamington, Ontario, och ett kontor i New York City, sa att intäkterna från deras ATM-finansiering potentiellt kan användas för att komma in på den amerikanska marknaden.

I det avseendet kan Canopy redan ha ett övertag efter att ha meddelat i tisdags att de går vidare med förvärvet av den amerikanska MSO Acreage Holdings, som har marijuanaoperationer i sju stater.

Blandade reaktioner på flytten

Canopy-aktier föll kraftigt på Nasdaq (CGC) efter tillkännagivandet, från 7,80 dollar vid stängning på onsdagen till 7,14 dollar vid lunchtid på torsdagen. Aktierna stängde på 7,40 dollar.

Företagets finanschef, Judy Hong, sa i ett uttalande till MJBizDaily att Canopy ”har en av de starkaste balansräkningarna bland stora cannabisföretag.”

”Under det kommande året förblir vi resolut fokuserade på att växa lönsamt och driva fortsatt momentum över våra kärnverksamheter, medan vi positionerar Canopy för långsiktig branschledarskap,” tillade hon.

Men vissa analytiker var mer skeptiska.

Liksom andra publikt noterade cannabisföretag har Canopy åkt en berg- och dalbana på sistone, med kraftiga upp- och nedgångar efter plötsliga tillkännagivanden som nyheter om Biden-administrationens marijuana-omklassificeringsprocess.

”Aktier som Tilray och Canopy kan ofta handlas något irrationellt, nästan som ’meme’-aktier,” sa Colombo på Viridian, ”och detta ger företaget flexibilitet att agera när de uppfattar att deras aktie är övervärderad.

”Min gissning är att de hoppas att några nyheter om omklassificering driver priset tillbaka upp till nära 14,88 dollar, där det var den 30 april.

”Vid den tidpunkten skulle företaget säga, ’Du gillar det vid 15 dollar; hur mycket vill du ha?'”

Beroende på tidpunkten kan ATM-finansiering gynna både Canopy och Tilray.

Om deprimerade tillgångar i USA blir tillgängliga före stora händelser som omklassificering, kan det få tillgångarnas värde att återhämta sig och öka den slutliga insamlingen från ATM.

Det finns också hopp om ytterligare amerikanska marijuana-reformer, inklusive federal legalisering eller mellanstatlig handel.

Publikt noterade cannabisföretag kan förvänta sig ökningar om det föreslagna omklassificeringen av marijuana från Schema 1 till Schema 3 i Controlled Substances Act förverkligas.

Det kan hända redan i höst.

Mindre skulder och förluster, men fortfarande stora

En gång ett av de mest värdefulla reglerade marijuanaföretagen – med aktier som översteg 500 dollar 2018 och nådde en annan topp på 429 dollar i februari 2021 – har Canopy nyligen kämpat med kvarstående skulder och kolossala förluster.

Men företaget har lyckats minska båda.

Canopy förlorade 483,7 miljoner dollar under räkenskapsåret som slutade den 31 mars, enligt en inlämning till US Securities and Exchange Commission.

Även om det är mycket mindre rött bläck än föregående år, när Canopy rapporterade en förlust på hela 3,1 miljarder dollar, har företaget fortfarande nästan 600 miljoner dollar i skulder, enligt SEC-rapporten.

Det är också oklart om nuvarande Canopy-aktieägare kommer att vara nöjda med nyheterna om en ATM-finansiering, vilket har potential att späda ut deras positioner, sa analytiker till MJBizDaily.

Och även med Canopys utökade amerikanska fotavtryck efter att Acreage-förvärvet slutförts – potentiellt i början av 2025 – kvarstår frågor om företagets livskraft, enligt Edelheit på Mindset Capital.

”Jag antar att jag bara är förvirrad över varför någon skulle investera mer pengar i Canopy vid denna tidpunkt,” sa han.

”Behöver de inte visa att de vet hur man driver verksamheten?”

Pågående undersökning

Canopy är också ”föremål för en undersökning” relaterad till företagets ”redovisningspolicyer och relaterade frågor,” enligt deras SEC-inlämning.

Undersökningen är relaterad till Canopys BioSteel energidryck, som företaget sålde i december 2023 för 30,4 miljoner dollar.

Enligt Canopys SEC-inlämning, ”självrapporterade” företaget till SEC att ”tidpunkten och mängden intäktsredovisning” av BioSteel-segmentet var under vidare granskning.

”Som ett resultat är företaget föremål för en pågående undersökning i samband med BioSteel Review,” noterar inlämningen.

Originalartikeln