Stockholm Medical Cannabis Conference

Det finns över 1 400 olagliga gräsbutiker i New York och inte ens två lagliga ännu.

New Yorks andra lagliga apotek för vuxna kommer äntligen att öppna nästa vecka, men det måste konkurrera med över 1 400 olagliga butiker.

Det har gått nästan tre år sedan New York legaliserade gräs, men delstatens tjänstemän har fortfarande bara lyckats licensiera två lagliga butiker för vuxna. Och medan tillsynsmyndigheterna fortsätter att dra ut på processen har återförsäljare på den svarta marknaden öppnat tusentals olagliga haschbutiker för att möta den enorma efterfrågan på gräs.

Det finns redan 1 400 olagliga haschbutiker bara i New York City, enligt New Yorks sheriff Anthony Miranda. Samtidigt har staden bara en laglig haschbutik för sina 8,5 miljoner invånare. Den här apoteksbutiken, som drivs av den ideella HIV-organisationen Housing Works, har haft långa köer runt kvarteret sedan den öppnade förra månaden. Stadens andra butik för vuxenbruk ska öppna nästa vecka, men dessa två butiker kommer fortfarande att ha tusentals olagliga konkurrenter.

Annons

Även om staden har vidtagit åtgärder för att slå ner på olagliga återförsäljare, har New Yorks lag om användning av gräs för vuxna vidtagit försiktiga åtgärder för att hindra polisen från att fortsätta att gripa folk för gräs. Dessa skyddsåtgärder har i stort sett hindrat poliser från att göra rasmässigt oproportionerliga gräsarresteringar, men de har också gjort det svårare att verkställa straff mot olagliga langare. Polisen kan fortfarande beslagta smuggelgods eller ätbara produkter, men i de flesta fall är det strängaste straffet de kan utdöma 250 dollar i böter.

Dessa olagliga butiker utgör flera risker för folkhälsan och säkerheten. För det första testas inte oreglerat gräs för styrka eller säkerhet. Enligt en nyligen genomförd studie innehåller 40 % av de produkter som säljs i illegala haschbutiker och gräsbilar i New York salmonella, E. Coli, bly eller andra giftiga föroreningar. Tjänstemännen i stadsfullmäktige har också upptäckt att de flesta ställen tillåter minderåriga tonåringar att köpa gräs utan legitimation.

Och till råga på allt är dessa olicensierade butiker också ett utmärkt mål för rån. NYPD:s tjänstemän berättade för stadsfullmäktige att rånen mot rökbutiker har fördubblats under det senaste året. Tjuvarna har tagit i genomsnitt 2 500 dollar per rån, vilket motsvarar ungefär 1,5 miljoner dollar för de senaste 592 rapporterade händelserna. Mer än en tredjedel av dessa rån begås av tonåringar i åldern 15-19 år, som ofta slår till mot flera butiker på en och samma kväll.

Mot bakgrund av denna oro förespråkar lagstiftare nu en lagstiftning som ger poliserna större utrymme att slå till mot den svarta marknaden. Senatorn Liz Krueger (D-Manhattan), som har sponsrat delstatens lag om användning för vuxna, håller på att utarbeta ett nytt lagförslag för att öka böterna och skattebrotten för olagliga haschbutiker. Förslaget skulle också göra det möjligt för tjänstemännen att bestraffa hyresvärdar som medvetet hyr ut utrymme till olagliga butiker.

”De är upptagna med att bryta mot en hel rad av våra lagar”, sade senator Krueger vid rådets senaste möte, enligt New York Post. ”Vad det gör är att skada hela den modell som vi har försökt så hårt att bygga upp och få etablerad i hela staten… Om du driver en av dessa olagliga butiker kommer du inte att få någon licens. Punkt slut. För du vet att du bryter mot lagen och att det inte är okej.”

Naturligtvis kan staten också avvärja konkurrensen på den svarta marknaden genom att tillåta lagliga återförsäljare att öppna. För närvarande är Housing Works den enda officiella butiken för vuxna i hela delstaten New York. Nästa vecka kommer delstatens andra licensinnehavare, Smacked LLC, att öppna en ”pop-up”-apotek på Manhattan medan man bygger upp sin permanenta lokal. Och även om det är delstatens andra licens är det den första som tillsynsmyndigheterna har beviljat en New York-bo som tidigare har arresterats för cannabis.

”Jag är så glad över att bli en del av historien som den första individen att öppna en laglig cannabisapotek i New York”, säger Conner i ett uttalande. ”Med tanke på min erfarenhet av cannabis hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle öppna en sådan här butik…. Men detta handlar inte bara om mig och min familj. Det här handlar om alla som skadades av de drakoniska narkotikalagarna i det förflutna.”

Men återigen, två lagliga apotek som ligger några kvarter från varandra kan inte betjäna en stat med över 20 miljoner invånare. Tillsynsmyndigheterna planerar så småningom att utfärda ytterligare 148 detaljhandelslicenser för fritidsbruk till företag över hela New York, men en stämning från en företagare från en annan delstat har gjort att ungefär hälften av dessa licenser har fått vänta på obestämd tid.

Originalartikeln