Stockholm Medical Cannabis Conference

Domare erbjuder cannabisodlare att välja mellan fängelse eller frihet för att reda ut sitt liv

En domare i Leicester ger en man som odlat cannabis en chans att reda ut sitt liv istället för att bli inlåst i fängelse.

En brottsling med ett långt förflutet som ertappades med cannabisplantor i sitt hus erbjöds ett val mellan ett omedelbart fängelsestraff eller frihet med en villkorlig dom som hängde över honom i två år. Christopher Rogers, som redan har 37 tidigare domar, berättade för domaren: ”Villkorlig dom, om det är okej?”

Domare Timothy Spencer KC sa till Rogers att han inte var säker på att han skulle klara av att hålla sig borta från problem under de två år som en villkorlig dom varar och att det kunde sluta med att han fick en ny dom. Han sa till den tilltalade: ”Jag har mina tvivel.”

Annons
Oleo Inhaler

Domstolen hörde att Rogers, (39), från Chesterton Walk, Braunstone, Leicester, hade suttit i en bil som stoppades av Leicestershire Police på Granville Road, nära Leicesters centrum, i augusti 2020. Poliserna hittade föremål som ledde till att han greps och att hans hem genomsöktes.

Deras misstankar bekräftades och inne i huset hittade de ett rum med 24 cannabisplantor, med en potentiell avkastning av cannabis med ett gatuvärde på upp till 16 800 pund. Rummet var klätt med reflekterande material och belyst med högintensiva lampor.

Under domen i Leicester Crown Court på torsdagen hörde domare Spencer att Rogers hade tillbringat flera perioder av sitt liv bakom lås och bom för brott, bland annat snatteri och narkotikainnehav. Hans brott härrörde från hans heroinberoende, hörde domstolen.

Efter att ha åtalats för innehav av cannabis med avsikt att leverera missade Rogers tre domstolsdatum och en arresteringsorder utfärdades för honom förra året. Han togs i förvar den 14 december och har suttit i fängelse sedan dess fram till sin frigivning i torsdags.

Rogers hade erkänt cannabisbrottet och hans advokat, James Varley, berättade för domstolen att en rapport från övervakningstjänsten rekommenderade att han skulle hållas utanför fängelset så att han kunde få hjälp med sitt missbruk. Mr Varley sade att hans klient framgångsrikt hade slutat i fem år 2016 innan han blev beroende av drogen igen, vilket ledde till den drogskuld som fick honom att odla cannabis.

Mr Varley sade: ”Om han blir ren och håller sig ren kommer han att hålla sig borta från problem. Han vill komma ut ur fängelset, få blockeringsmedicin och gå vidare med sitt liv.”

Domare Spencer sa till Rogers: ”Du har ett oroväckande register men du lyckades komma ifrån heroinet under några år. Men sedan verkar du ha börjat med det igen, hamnat i skuld och trodde, dumt och felaktigt, att den enda vägen ut ur det var att odla cannabis.

”Det är en mycket bekant historia. Jag vill vara konstruktiv och jag vill behålla en viss kontroll över dig.”

Han berättade för Rogers att han planerade att ge honom ett sexmånadersstraff med två års villkorlig dom, men tillade att han inte var säker på att Rogers skulle klara av att hålla sig borta från problem i två år. Han erbjöd honom alternativet att få ett omedelbart frihetsstraff, vilket skulle innebära att han skulle stanna i fängelse till någon gång i vår men sedan komma ut med ett rent blad.

När Rogers valde att släppas ut sa domaren till honom att han inte skulle införa några extra straff eller lagliga krav på att arbeta med skyddstillsyn eftersom han då skulle ställa honom inför ett misslyckande. Domaren sade: ”Ditt liv kommer inte att vara enkelt. Det kommer inte att vara organiserat.”

Originalartikeln