Stockholm Medical Cannabis Conference

Grekland öppnar den första produktionsanläggningen för medicinsk cannabis

Ett Israeliskt företag har öppnat den första anläggningen för produktion av medicinsk cannabis!

Historia skrevs i Grekland när landet invigde sin första medicinska cannabisanläggning förra torsdagen.

Enligt Greek Reporter har anläggningen, som öppnades i staden Korinth, fått stöd av en investering från Tikun Europe, ett dotterbolag till det israeliska företaget Tikun Olam, som tillverkar medicinsk cannabis.

Annons

Adonis Georgiadis, Greklands minister för utveckling och investeringar, hyllade öppnandet av anläggningen som en milstolpe för landet.

När Georgiadis talade vid ett evenemang för öppnandet av Tikun-fabriken på torsdagen sade han att cannabis kan vara ”en produkt som vi kommer att kunna exportera i hela Europa eftersom denna fabrik kan genomföra en enorm export till alla större europeiska länder”, enligt vad som citeras av Greek Reporter.

Enligt tidningen hyllade Tikun Europes vd Nikos Beis den nya anläggningen i Grekland som ”den största läkemedelsanläggningen inom industrin i Europa”.

”En ny era börjar för vårt land i och med driften av vår Tikun Europe-anläggning, vilket banar väg för Grekland att bli en av de viktigaste aktörerna inom produktion och export av medicinska cannabisprodukter”, sade Beis, som citeras av Greek Reporter.

Grekland legaliserade medicinsk cannabis redan 2017, men landets regering förbjöd import av sådana produkter 2021, vilket i praktiken gjorde det omöjligt för grekiska patienter att få cannabisbehandling på grund av bristen på inhemsk produktion.

Men det verkar vara på väg att förändras.

Landet sade förra året att cannabis snart kommer att säljas på apotek i hela Grekland.

”Målet är att Grekland ska bli det främsta europeiska landet när det gäller produktion av medicinsk cannabis. Greklands miljö är vänlig för just denna växt och vi tror att vi kommer att ha en naturlig fördel”, sade Georgiadis till Greek Reporter förra året, som berättade att ”utlänningar kommer också att kunna använda medicinsk cannabis i Grekland” och kommer att ”få köpa det på apotek” så länge de har ett recept från sin läkare.

Utskicket rapporterade då att Georgiadis förutsåg ”enorma investeringar i produktionen av medicinsk cannabis som regeringen hoppas skulle ge upp till 1,5 miljarder euro (1,67 miljarder dollar) årligen till statens intäkter”.

The Greek Reporter har mer information om anläggningen:

”Enligt Tikun Europe kan anläggningen producera färdiga medicinska cannabisprodukter i olika läkemedelsformer. Företaget siktar på att omedelbart inleda odling i den vertikalt integrerade växthusenheten, med en yta på 21 000 m2 och en årlig produktionskapacitet som vid full tillväxt når upp till en kvantitet på 10 ton torrblommor. De plantor som tas emot kommer att användas för förökning enligt strikta protokoll som garanterar att moderplantornas unika egenskaper bevaras för framtida generationer. Anläggningen förväntas nå sina fulla kapacitetsnivåer successivt inom en snar framtid, för att kunna leverera ett brett utbud av färdiga doseringsformer av medicinsk cannabis.”

Tikun fick sin licens för att inleda verksamheten vid anläggningen förra året.

”Det var ett stort nöje att välkomna drift [licensen] för vår produktionsenhet, vars konstruktion nyligen avslutades”, sade Beis i ett uttalande vid den tidpunkten. ”Driften av anläggningen kommer att starta mycket snart, vilket för oss ett steg närmare [förverkligandet] av vår vision: att möta Greklands och Europas ständigt ökande efterfrågan på högkvalitativa medicinska cannabisprodukter. Vår fabrik är det största läkemedelsföretaget inom den specifika industrin i Europa och utnyttjar vårt lands potential att spela en ledande roll på den globala marknaden för medicinsk cannabis.”

Originalartikeln