Stockholm Medical Cannabis Conference

Man med Tourettes uppmanar NHS att öka cannabisförskrivningarna

En man med Tourettes som spenderar tusentals på medicinsk cannabis har uppmanat regeringen att göra läkemedlet mer lättillgängligt på NHS.

Conor Ryder, från Dorset, får sina recept från en privat klinik och sa att det var det enda läkemedlet som kontrollerade hans svåra tics.

Men cannabis har ordinerats färre än fem gånger över NHS sedan det legaliserades för medicinsk användning 2018.

Regeringen sa att säkerhet behövde bevisas innan en bredare utrullning.

Det begränsade antalet NHS-recept innebär att Ryder för närvarande använder 300 £ av sina besparingar varje månad för att betala för cannabis.

”Jag pratade med min läkare och han sa att han … inte ville hänvisa mig, så jag gick och hänvisade mig själv. Jag gick och tittade på klinikerna, säger han.

Och Ryder är inte ensam – privata cannabiskliniker i Storbritannien har blivit stora affärer sedan de blev lagliga, med siffror som visar att de har utfärdat mer än 140,000 XNUMX recept under de senaste fem åren.

Siffror som dessa är ingen överraskning för cannabisbonden Euan Keenan, som redan levererar läkemedlet för medicinskt bruk till länder över hela Europa efter att tidigare ha odlat hallon på sin mark.

Han driver Gro Vida i södra Portugal, som förväntas producera två ton medicinsk cannabis i år. Om fem år beräknas den siffran ha stigit till 20 ton.

”Vi producerar något som kommer att gå till människor som är medicinskt sjuka, så vi måste se till att vi odlar mycket enhetliga grödor, mycket konsekventa grödor och mycket säkra grödor”, sa han.

Han sa att han trodde att branschen bara skulle bli större och beskrev sin vision för var han tror att den kommer att befinna sig om ett decennium.

”Du kommer att kunna stå här och jag kommer att kunna säga att den här raden är en stam för tarmcancer, den raden är för en stam för epilepsi – men vi har mycket arbete att göra som en industri för att komma till den punkten. ”

Keenan sa att efterfrågan på medicinsk cannabis i Europa ökar kraftigt och den privata sektorn har blomstrat.

Och tillbaka i Dorset sa Ryder att det var lätt att se varför industrin blomstrade eftersom läkemedlet nu är något han ”inte kan leva utan”.

Han diagnostiserades med Tourettes vid 13 års ålder och upplever en rad hörbara tics inklusive att göra djurljud och smällande ljud, liksom fysiska tics som blinkar, blinkar och rullar axeln.

Han sa att tics orsakar honom mycket smärta och att han för närvarande inte kan arbeta, men att ta cannabis via en medicinsk förångare hjälper honom att hantera sina symtom.

Herr Ryder sa: ”Det är något jag drömde om som barn, att ta ett litet piller och det skulle bara försvinna, och nu har jag det i princip.

”Jag hoppas att jag snart kommer att kunna arbeta och kanske kunna hantera det, för det är det enda sättet om det inte blir tillgängligt på NHS.

”Varje medicin som de har kunnat ge mig, de har gjort mig till i princip en zombie. Cannabis är det enda som kontrollerar mina tics.”

Legaliseringen av helcannabismedicin hyllades som ett genombrott för patienterna – vilket gav antingen NHS eller privata specialistläkare möjlighet att förskriva det om de trodde att deras patienter skulle gynnas.

Medicinsk whole-cannabis använder hela cannabisplantan – som innehåller föreningen THC, den del som kan få människor att känna sig höga.

Men kampanjer har sagt att patienter avvisas eftersom läkare ofta inte vet tillräckligt om läkemedlet, som inte finns på NHS-trusts godkända listor.

Och vissa läkare som har specialistkunskap har sagt att det inte finns tillräckliga bevis för läkemedlets säkerhet och fördelar för att stödja förskrivning.

Institutionen för hälsa och socialvård sa att cannabisbaserade läkemedel kunde finansieras av NHS där det fanns ”tydliga bevis för deras kvalitet, säkerhet och effektivitet”.

Det tillade: ”Det är viktigt att noggrant granska bevis på olicensierade cannabisbaserade behandlingar för att säkerställa att de är bevisade säkra och effektiva innan de kan övervägas för utrullning på NHS i större utsträckning.”

En talesman för NHS sa: ”Även om det finns begränsade bevis för säkerheten för dessa olicensierade produkter, fortsätter vi att uppmuntra tillverkare av dessa produkter att samarbeta med den brittiska läkemedelsmyndigheten, vilket skulle ge läkare förtroende för att använda produkterna på samma sätt som de använder andra licensierade läkemedel.”

Originalartikeln