Sökes: Riksdagskandidater som vill legalisera cannabis

Christian Engström söker med ljus och lykta efter politiker som är öppna för att legalisera cannabis till den tvärpolitiska kampanjen cannabiskrysset.

Valmyndigheten har nu publicerat partiernas riksdagslistor. Där kan man se namnen på de politiker som vi som väljare kan personkryssa när vi röstar i höst, för att de politikerna ska komma in i riksdagen.

Men vem ska man kryssa om man vill att cannabis ska bli lagligt?

Annons
Movs

Cannabiskrysset är en tvärpolitisk personvalskampanj som kommer att svara på den frågan. Kampanjen kommer publicera namnen på politiker som vill göra cannabis lagligt, så att vi kan kryssa dem. Helst skulle vi vilja ha politiker från alla de åtta riksdagspartierna, men det blir nog svårt att hitta. Men i vart fall politiker från flera olika partier, och från båda regeringsalternativen.

För att förstå hur kampanjen är upplagd måste man veta lite om hur det fungerar med personröster. Sverige är indelat i 29 valkretsar i riksdagsvalet. En valkrets motsvarar oftast ett län (även om Stockholm, Västra Götaland och Skåne är uppdelade på andra sätt). Alla riksdagspartierna ställer upp i alla valkretsar, men de har olika listor med politiker i de olika valkretsarna.

Som väljare kan man bara personrösta på politiker som ställer upp i ens egen valkrets. Eftersom det är olika politiker som ställer upp för ett visst parti i de olika valkretsarna, kommer Cannabiskrysset rekommendera olika politiker i de 29 valkretsarna.

Ett exempel: Romina Pourmokhtari (L) och Anton Holmlund (L) är två riksdagskandidater som vill legalisera cannabis och avkriminalisera alla brukare. Romina är ordförande för Liberalernas Ungdomsförbund LUF, och Anton är socialpolitisk talesperson för LUF. Nyligen skrev de till exempel debattartikeln Släpp faktaresistensen och utred avkriminalisering i Göteborgsposten.

Söker vi i kalkylarket med kandidaterna ser vi att Romina Pourmokhtari kandiderar i valkretsarna 1. Stockholms kommun och 2. Stockholms län. Väljare som vill rösta på Liberalerna och är skrivna i valkretsarna Stockholms kommun eller Stockholms län kan med fördel sätta ett kryss framför Rominas namn på valsedeln. Anton Holmlund kandiderar enligt kalkylarket i valkretsen 23. Västmanlands län. Väljare som är skrivna i Västmanlands län och vill rösta på L kan kryssa Anton.

Men L-väljare som bor i någon av de andra 26 valkretsarna kan inte kryssa vare sig Romina eller Anton. De står inte med på Liberalernas riksdagslistor i de andra valkretsarna. Där behöver vi hitta andra politiker från Liberalerna som vi kan rekommendera.

Och naturligtvis behöver vi politiker från så många som möjligt av de andra partierna också. Liberalerna är bara ett exempel. Helst skulle vi vilja ha riksdagskandidater från alla 8 riksdagspartierna i alla de 29 valkretsarna, så att alla väljare kan kryssa en bra cannabiskandidat, oberoende av vilket parti de vill rösta på och oberoende av var de bor.

Att få full pott för samtliga partier lär vi knappast lyckas med. Vissa partier är svåra. Men ambitionen är att hitta så många kandidater som möjligt, och i vart fall minst en kandidat från varje block i var och en av valkretsarna.

Nu börjar jakten på riksdagskandidater som är värda att rekommendera.

Är du själv riksdagskandidat för något av dagens riksdagspartier, och vill legalisera och avkriminalisera? Eller känner du till någon sådan kandidat? Tipsa i så fall Cannabiskrysset genom att mejla till cannabiskrysset@gmail.com.Om du kandiderar till riksdagen för något av de etablerade partierna spelar det ingen roll hur långt ner på listan du står, bara du är med. Om Cannabiskrysset lyckas med kampanjen och du får minst 5% personkryss i din valkrets, då är det kryssen som räknas, oavsett var på listan du stod.

Är du en kandidat som vill legalisera cannabis och byta till en modern narkotikapolitik som bygger på skademinimering och att rädda liv, då vill vi att du tar plats i riksdagen. Och vi har goda möjligheter att samla så många personkryss för din räkning att det blir så. Då kan du bli en av de riksdagsledamöter som gör så att Sverige börjar lägga om till en bättre narkotikapolitik redan under mandatperioden som kommer.

Mer information för kandidater finns här.

Kalkylarket med riksdagslistorna: https://cannabiskrysset.files.wordpress.com/2022/05/kandidaturer-riksdag.xlsx

Nu kör vi!

Författare