Försök med cannabisläkemedel mot hjärntumörer får klartecken

En välgörenhetsorganisation har meddelat att en ”världsunik” studie av ett cannabisbaserat läkemedel för att behandla en aggressiv form av hjärncancer kommer att genomföras.

Allmänheten stöttade en vädjan från Brain Tumour Charity om att samla in 400 000 Brittiska pund för att finansiera den treåriga studien. Den olympiska mästaren Tom Daley stöttade också kampanjen. Guldmedaljören Robert Daley’s far dog 40 år gammal av en hjärntumör 2011 och även han slöt upp.

Studien, som leds av en expert vid University of Leeds, kommer att undersöka om man genom att lägga till Sativex – en oral spray som innehåller cannabinoider – till kemoterapi kan förlänga livet för personer som diagnostiserats med ett återkommande glioblastom.

Annons
Movs

Studien kommer att börja rekrytera 230 patienter på 15 sjukhus i Storbritannien i början av nästa år.

Sjukdomen är den vanligaste och mest aggressiva formen av hjärncancer, och omkring 2 200 personer diagnostiseras varje år bara i England.

Även efter intensiv behandling är den genomsnittliga överlevnaden endast 12-18 månader efter diagnosen, säger Brain Tumour Charity.

Om försöket visar sig vara framgångsrikt hoppas forskarna att det skulle kunna utgöra ett av de första tilläggen till NHS behandlingmodell för glioblastompatienter på mer än ett decennium.

Man kommer att mäta om Sativex i kombination med kemoterapi förlänger patienternas totala livslängd, försenar sjukdomsutvecklingen eller förbättrar livskvaliteten.

Susan Short, professor i klinisk onkologi och neuroonkologi vid University of Leeds, som är huvudansvarig för studien, säger:

”Behandlingen av glioblastom är fortfarande en stor utmaning. Även med kirurgi, strålbehandling och kemoterapi växer nästan alla dessa hjärntumörer tillbaka inom ett år, och tyvärr finns det mycket få alternativ för patienterna när detta inträffar.”

Cannabinoider har väl beskrivna effekter i hjärnan och det har länge funnits ett stort intresse för deras användning vid olika cancerformer.

”Glioblastoma hjärntumörer har visat sig ha receptorer för cannabinoider på sin cellyta, och laboratoriestudier på glioblastoma celler har visat att dessa läkemedel kan bromsa tumörtillväxten och fungerar särskilt bra när de används tillsammans med temozolomid”.

Det är verkligen spännande att vi nu är vid den punkt där vi kan genomföra en slutgiltig, väl utformad studie som kommer att ge oss svaret på om dessa medel kan hjälpa till att behandla den mest aggressiva formen av hjärntumör.

”Efter att nyligen ha visat att en specifik cannabinoidkombination som ges genom oral spray kan läggas till kemoterapi med temozolomid på ett säkert sätt, är vi verkligen glada över att bygga vidare på dessa resultat för att bedöma om detta läkemedel skulle kunna hjälpa glioblastompatienter att leva längre i en stor randomiserad studie.”

Dr David Jenkinson, tillfällig verkställande direktör vid Brain Tumour Charity, tillade:

”Vi vet att det sedan en tid tillbaka har funnits ett stort intresse bland både patienter och forskare för cannabinoidernas potentiella aktivitet vid behandling av glioblastom. Vi är verkligen glada över att denna världsledande studie här i Storbritannien kan bidra till att påskynda svaren och vi är så tacksamma mot Leeds Hospitals Charity och så många andra över hela världen som hjälper oss att göra denna studie möjlig.”

Kampanjen finansierades delvis av en donation på 45 000 Brittiska pund från Leeds Hospitals Charity.

Författare