Stockholm Medical Cannabis Conference

Gängbrottslighet är priset vi betalar för att förbjuda narkotika

Att vi har gängproblem i Sverige har väl knappast undgått någon, Christian Engström citerar denna vecka narkotikaforskaren Björn Johnson i söndagskrönikan: ”Gängbrottsligheten är priset vi betalar för att förbjuda narkotika.”

Narkotikaforskaren Björn Johnson twittrade:

Det här är egentligen allt man behöver veta om man vill göra något åt gängkriminaliteten i Sverige. Men som regeringen och justitieminister Morgan Johansson vägrar inse. Vissa stenar lyfter man inte på.

Annons
Oleo Inhaler

Att det är miljarderna från narkotikahandeln som är grunden för de kriminella gängens ekonomi är de flesta överens om. Till och med regeringen, faktiskt.

”För att vi ska kunna knäcka gängen måste vi jaga knarkpengarna” sa regeringen i ett utspel i veckan.

För den som bara läste rubriken kanske det kändes lovande. Hade regeringen äntligen insett att gängbrottsligheten har blivit ett så allvarligt problem att det måste åtgärdas, även om det innebär en slakt på gamla politiska dogmer? Var det så att regeringen ville utreda att legalisera cannabis, och på så sätt ta bort åtminstone den lättaste halvan av de kriminellas narkotikainkomster? Nej, naturligtvis inte.

Den svenska narkotikapolitiken ligger fast. De kriminella ska få behålla sin ensamrätt till narkotikamiljarderna. Regeringens utspel handlade bara om att ännu en gång skärpa de svenska reglerna mot penningtvätt, i hopp om att det just den här gången skulle bli så svårt för den organiserade brottsligheten att tvätta sina narkotikamiljarder att de skulle sluta försöka, och istället frivilligt dra sig ur narkotikamarknaden.

Om inte gängvåldet vore ett så allvarligt problem skulle det nästan vara lite gulligt att vi har en regering som är så naiv.

För naturligtvis kommer inte ”mer av samma” plötsligt ge ett annat resultat den här gången heller. Både Sverige och andra länder har ägnat decennier åt att försöka slå ut narkotikamarknaden med lagar om penningtvätt. Det har inte fungerat alls. De kriminella som tjänar miljarder på narkotika har tvingats konstruera lite mer avancerade upplägg för penningtvätten, men värre än så har det inte varit för dem. Narkotikamiljarderna har fortsatt strömma in. De utgör fortfarande ”basinkomsten” för de kriminella gängen enligt polisen.

Att inget land i världen har lyckats stoppa narkotikahandeln, vare sig med penningtvättslagar eller på annat sätt, borde Morgan Johansson veta. Om inte annat för att han själv har misslyckats med det.

”Om tio är är Sverige narkotikafritt” sa han skrytsamt när han blev minister 2002.

Det är tjugo år sedan nu, och Sverige har verkligen inte blivit narkotikafritt på den tiden. Istället har alla former av narkotika blivit mer tillgängliga idag än de var när Morgan Johansson tillträdde som minister första gången. Och den grova gängkriminaliteten har ökat lavinartat under samma tid.

Inget land i världen har lyckats stoppa narkotikahandeln, och Sverige kommer inte lyckas med det heller. Men vi kan dra undan en stor del av den ekonomiska basen för gängen i förorterna.

Legalisera cannabis och sälj det under kontrollerade former, till exempel på Systembolaget. Då hamnar de miljarderna i statskassan istället för hos kriminella. Det kommer inte få stopp på all gängkriminalitet, men det kommer göra så att färre unga killar kan försörja sig som heltidsgangsters. Då kan polisen få en sportslig chans att ta hand om den gängbrottslighet som blir kvar.

Men det här kräver att politikerna släpper drömmarna som ligger till grund för dagens narkotikapolitik, och istället tar sig an verkligheten som den är. Det kanske ser bra ut i teve när politiker ser bistra ut och säger ”oacceptabelt”. Men så länge de fortsätter med samma politik som förut, kommer det fortsätta bli samma resultat som förut.

Gängbrottsligheten är priset vi betalar för att förbjuda narkotika, precis som forskaren Björn Johnson säger.

Men gängbrottsligheten är också priset vi betalar för att låta samma politiker fortsätta med samma politik, trots att alla kan se att den inte fungerar.