Gängvåldet är en naturlig följd av den svarta narkotikamarknaden

Hur den uppenbara stenen att vända på gång på gång ignoreras av vår folkvalda blir särskilt jobbigt att se på när de samtidigt tävlar om vem som kan ta hårdast tag. ”Den illegala narkotikamarknaden är värd väldigt mycket pengar för de kriminella. Bara på cannabis kan det vara så mycket som 10 miljarder per år de drar in” Skriver Christian Engström.

Om du säljer knark och någon försöker blåsa dig kan du inte gå till polisen. Därför behöver du en egen våldskapacitet om du ska kunna överleva och tjäna pengar på en illegal marknad. Annars kommer någon annan, som har våldskapaciteten, ta din marknad och dina pengar ifrån dig.

Därför är gängskjutningarna lönsamma är titeln på ett avsnitt av Timbros podd Ekonomerna. Där diskuterar nationalekonomerna John Norell och Jacob Lundberg gängvåldet och narkotikamarknaden ur ett ekonomiskt perspektiv. Det är givande att lyssna på, för det är pengarna som driver gängen och gängvåldet.

Annons
smoketower 420

– Vi pratar mycket om våldet, det som händer på ytan. Men det som händer under ytan är narkotikaförsäljningen, den svarta marknaden för narkotika. Det är det som är den huvudsakliga verksamheten för de här gängen. Det är det som är inkomstkällan, säger de i podden.

De går vidare och identifierar tre kopplingar mellan våldet och den svarta marknaden för narkotika.

• Våldskapacitet är en förutsättning för att verka på marknaden. Om du inte har ett våldskapital kommer du bli utnyttjad och lurad, eftersom du inte kan gå till polis eller domstol för att få upprättelse eller lösa konflikter. Istället måste du investera stora resurser i ett våldskapital, så att du kan hantera konflikter och freda dig.

• Våld är ett verktyg för att konkurrera. På en laglig marknad konkurrerar företagen med pris, kvalitet, innovation och marknadsföring. Men på en illegal marknad tillkommer en möjlighet till. Man kan använda våld för att begränsa konkurrensen och skaffa sig monopol inom ett visst område. ”Om någon annan försöker sälja knark på vårat område, då skjuter vi honom.” Och desto större vinstpotentialen är inom ett visst område, desto mer våld är man villig att ta till för att vinna marknadsandelar och upprätthålla monopolet.

• Det måste finnas intäkter för att finansiera våldet. Att utöva våld är dyrt på flera olika sätt. Det kostar pengar att köpa vapen och leja killar som använder dem. Det finns en risk att man åker fast, och den risken behöver man kompenseras för. Och värst av allt är kanske att man utsätter sig för risken för hämnd, så att man hela tiden behöver vara vaksam och känna stressen av att man själv kan bli misshandlad eller mördad. För att det ska vara värt att ta de här kostnaderna, både i pengar och risk, måste det finns en rejäl vinst som väger upp.

Och det gör det. Den illegala narkotikamarknaden är värd väldigt mycket pengar för de kriminella. Bara på cannabis kan det vara så mycket som 10 miljarder per år de drar in, enligt polisens senaste uppskattning. Så gängen har både råd att köpa vapen och avlöna killar som är beredda att använda dem. Och de måste göra det om de vill fortsätta tjäna pengar. Så det gör de.

Om man på riktigt vill minska gängvåldet, och inte bara stå som politiker och säga ”oacceptabelt” i teve, är lösningen uppenbar. Ekonomerna i podden konstaterar:

– Om man legaliserar så slår man undan benen för gängen. Man tar bort deras inkomstkälla, man tar bort det som motiverar många av de här unga personerna att ge sig in på den kriminella banan. Man tar bort monopolet på en mångmiljardindustri som vi har gett till de mest hänsynslösa individerna i samhället.

Men kommer politikerna inse det här? Ja, förr eller senare måste de ju. Ännu har inget svenskt riksdagsparti släppt sargen och tagit upp frågan om legalisering av åtminstone cannabis. Men i omvärlden rör det sig mer och mer i narkotikapolitiken, så det blir allt svårare för svenska politiker att hävda att nolltolerans och straff är den enda vägen. Inte när våldet har nått orimliga nivåer och fortsätter öka som en direkt följd av narkotikapolitiken.

Vi vet inte hur många år av fortsatta skjutningar och gängmord politikerna tycker är lagom, men förr eller senare kommer Sverige lägga om narkotikapolitiken. De två ekonomerna John Norell och Johan Lundberg har en gissning om hur det kommer gå till:

– Om fem eller tio år kommer kommer en socialdemokratisk statsminister säga ”Vi har alltid varit för en ansvarsfull narkotikapolitik, och vi har alltid sagt att man ska lyssna på experterna. Därför kommer vi nu att liberalisera narkotikapolitiken.” Och så kommer de säga att de tidigare borgerliga regeringarna har varit ansvarslösa och drivit en alldeles för hård narkotikapolitik.

Låt oss hoppas att Norell och Lundberg har ungefär rätt i sin förutsägelse. Och låt oss göra vad vi kan för att det inte ska behöva ta fem eller tio år.

Lyssna på poddavsnittet Därför är gängskjutningarna lönsamma (30 min)

Författare