Stockholm Medical Cannabis Conference

Ingen stat har ångrat att de legaliserade cannabis

Nu när det har gått så lång tid sedan legaliseringen i Kanada och Några av staterna i USA att man börjar kunna se befolkningens inställning till lagförändringen. I denna veckas söndagskrönika har Christian Engström valt att skriva om just detta. ”The proof is in the pudding” Skriver han och menar att ”Legalisering är bra politik som fungerar i verkligheten.”

Ingen av de amerikanska delstater som har legaliserat cannabis har ångrat sig och gjort det olagligt igen. Legaliseringen leder inte till några katastrofer, och inget av motståndarnas skräckscenarier har blivit verklighet någonstans. Tvärtom visar det sig att stödet för legaliseringen ökar när den väl är genomförd och människor med egna ögon kan se vad som hände.

Cannabis är nu helt lagligt för nöjesbruk i 18 amerikanska delstater. Där är det inte mer dramatiskt att köpa cannabis än det är för oss att köpa några öl eller en flaska vin på Systembolaget. Men himlen har inte fallit ner för den sakens skull.

Annons
Oleo Inhaler

Delstaterna Washington och Colorado var först ut med att legalisera cannabis år 2012. Det är nio år sedan. Om legaliseringen hade lett till allvarliga negativa effekter (som motståndarna var helt säkra på innan legaliseringen genomfördes) skulle det ha hunnit visa sig tydligt vid det här laget. Hade legaliseringen visat sig vara en katastrof skulle opinionen mot legalisering ha växt sig starkare, och antagligen lett till att man gått tillbaka till förbudslinjen. Men så blev det inte alls.

I en färsk gallupundersökning är 68% av amerikanerna för legalisering av cannabis. Det är den högsta siffran som uppmätts, och en fördubbling av stödet jämfört med för 20 år sedan. Legaliseringsvågen i USA lär fortsätta.

En annan undersökning har tittat på stödet i olika delstater som har legaliserat. Där kan man se att stödet tenderar att vara högre ju längre det har varit lagligt i delstaten. När medborgarna ser effekterna av legaliseringen blir de mer positivt inställda än de var innan. Det är ett kvitto på att reformen har fungerat.

Även i Kanada, som legaliserade år 2018, syns samma effekt. Innan legaliseringen för tre år sedan var 43% för. Idag har den siffran ökat till 53%. Bara 18% är idag mot legaliseringen, mot 30% motståndare för tre år sedan.

The proof is in the pudding är ett uttryck på engelska. När man väl har fått smaka på puddingen och sett hur det blev i verkligheten, får man ett mycket bättre underlag för att avgöra om reformen var bra eller inte. Och efter att ha fått smaka på legalisering av cannabis är amerikaner och kanadensare helt överens. Legalisering är bra politik som fungerar i verkligheten.

Nu väntar vi bara på att den insikten ska nå även Sveriges regering och riksdag.