Man ska hängas för ett kilo cannabis

Det är i Singapore som mannen blivit dömd till hängning för att ha importerat cannabis från Malaysia. Frågor har uppstått huruvida Singapores polis tvingade honom till erkännandet eller inte.

En man som importerade ett kilo cannabis från Malaysia till Singapore 2018 kommer att hängas efter att hans överklagande av domen ogillades av Apex Court på tisdagen den 12 oktober.

Channel News Asia rapporterar att singaporianska Omar Yacob Bamadhaj, 41, dömdes till döden i februari efter att ha dömts för import av cannabis till Singapore. Bamadhaj fångades när han smugglade tre paket innehållande minst ett kilo cannabis.

Annons
Aureum Heathcare

Landets nolltoleranspolicy för droger har lett till hängningar av hundratals människor, däribland dussintals utlänningar.

Under en rutinmässig gränskontroll vid Woodlands Checkpoint sent på natten den 12 juli 2018 upptäckte polisen paketen som Bamadhaj bar. Hans far körde fordonet, men befanns vara omedveten om cannabispaketen.

Bamadhaj gick med på att smuggla cannabis, en klass A-drog i Singapore. Två dagar tidigare den 10 juli 2018 och samlade tre paket inslagna i tidningar en dag senare nära en moské. Bamadhaj ska ha fått paketen från två vänner, Din och Latif. Bamadhaj sa först att han gick med på att leverera paketen och sa sedan att han inte visste vad de innehöll.

På frågan om varför det fanns skillnader i hans konton svarade Bamadhaj enligt uppgift: ”Jag sa det för att jag inte var i rätt sinnestillstånd. Jag kände mig hög från jointen jag hade rökt med Din. Hög för mig är som att vara halvmedveten.”

På tisdagen sa Bamadhajs advokat Hassan Esa Almenoar att det fanns rimligt tvivel om Bamadhaj importerade drogerna medvetet eller inte, och sa att det var ”svårt att dra slutsatsen att han planerade allt detta”.

Bamadhaj hävdade att Central Narcotics Bureau (CNB) officerare hade tvingat honom att erkänna brottet, hotat honom och sagt, ”Om du vägrar att erkänna detta kommer jag att se till så att både du och din pappa kommer hängas.”

Turister som röker gräs kan få lite kulturkrockar om de väljer att besöka Singapore – ett känt intolerant land med straff för droger som når upp till döden genom att hänga. Singapore tillämpar kropps- och dödsstraff på utlänningar-utöver vad andra drogfria länder gör.

2016 hängdes en nigerian som hette Chijioke Obioha i Singapore för innehav av 2,6 kilo cannabis.

Vissa länder i Asien är exceptionellt intoleranta när det gäller droger. År 2014 fick Jackie Chans son Jaycee sex månaders fängelse efter att ha blivit tagen med 100 gram cannabis i Kina. Men Singapores straff för droger får Kinas straff att se ut som en promenad i solen.

I Singapore kan du fängslas för att du inte har spolat toaletten. Business Insider publicerade en artikel 2012, med titeln ”Hur man reser i Singapore utan att bli vilsen.” Det listade andra allvarliga singaporianska ”brott” inklusive att sälja tuggummi eller dricka vatten på ett tåg. Eller att stå för nära ett barn. En graffitivandal, Mas Selamat bin Kastari, fick till exempel ett ”terrordåd” för politisk stencilgraffiti.

Singapore är en av de sämsta platserna på planeten att ertappas med cannabis i. Singapores domstolar kan döma ut dödsstraff till alla som fångas med över 500 gram cannabis.

Singapore tvekar inte för att straffa utlänningar om de fångas med droger, till skillnad från andra drogfria nationer som Saudiarabien eller Kina. I dessa länder skulle en utlänning som fångats med droger troligen deporteras istället.

Singapore behöver inte ens bevis för narkotikainnehav för att fängsla en utlänning. Singapore kan vara världens enda land som kommer att kräva drogtester för utländska medborgare och sedan arrestera alla som misslyckas med testet.

Originalartikeln

Författare