Stockholm Medical Cannabis Conference

Marijuanarökande Magdalena Andersson borde förstå narkotikagängens ekonomi bättre

”Förstår man marknader förstår man narkotikamarknaden, för den fungerar precis som vilken marknad som helst.” Skriver Christian Engström den F.d. Europaparlamentariker för svenska Piratpartiet i sin söndagskrönika.

Magdalena Andersson erkänner att hon rökt cannabis när hon var ung, men säger samtidigt att hon är emot att avkriminalisera eller legalisera. Det är mer eller mindre standardsvaret från toppolitiker nuförtiden, så det är inget märkligt. Men hennes tankar om narkotikapengarnas roll för gängkriminaliteten är mycket mer intressanta.

Att hon utan omsvep erkänner att hon har provat att röka på, och att ingen tycker det är någon särskild skandal, är förstås positivt. Det är bra att vi sakta men säkert är på väg bort från den svenska narkotikapolitikens gamla dogm ”provar du cannabis kommer du hamna i rännstenen med en spruta i armen”. Nu vet vi att det inte alltid blir så. Man kan bli statsråd också.

Annons

Men det som framför allt inger visst hopp om Magdalena Anderssons framtida narkotikapolitik är inte att hon provat en joint. Det är att hon är ekonom, med gedigen utbildning och goda akademiska meriter. Hon förstår hur marknader fungerar, med andra ord. Och där ligger nyckeln till att få bukt med den skenande gängkriminaliteten, och försvaga gängen så att polisen kan återta kontrollen.

Förstår man marknader förstår man narkotikamarknaden, för den fungerar precis som vilken marknad som helst. Så långt är Magdalena Andersson med. I intervjun säger hon:

– En sak vi behöver diskutera är den efterfrågan som finns på droger. Det är drogmarknaden de här gängen slåss om.

Det är helt korrekt, och hon är inte den första som säger det. Polisen har beskrivit narkotikahandeln som en ”basinkomst” för de kriminella gängen. Cannabismarknaden i Sverige beräknas generera mellan 1 och 10 miljarder om året i intäkter, enligt olika uppskattningar.

Oavsett om den rätta siffran ligger i övre eller nedre delen av det intervallet, är det vansinnigt mycket pengar. Tillräckligt för att det ska finnas en aldrig sinande ström av unga killar som vill komma in på marknaden, och gärna tar risker och använder våld för att få en del av miljardkakan. Polisen konstaterar uppgivet att hur många narkotikasäljare de än lyckas bura in märks det knappast på marknaden, eftersom det omedelbart dyker upp nya säljare som mer än gärna fyller luckan som öppnats.

Det här lär Magdalena Andersson inte ha några som helst problem att förstå, eftersom det är ett skolexempel på hur marknader fungerar. Finns det efterfrågan finns det alltid några som är beredda att ta risker för att tjäna pengar på att tillfredsställa den efterfrågan. Så länge det finns stora pengar att tjäna lätt kan polisen aldrig stoppa nyrekryteringen.

Men i nästa steg i intervjun halkar Magdalena Andersson tyvärr ner i den svenska narkotikapolitikens gamla hjulspår, och pratar om att få bort narkotikamarknaden genom att få bort efterfrågan. Hon säger att att polis och rättsväsende måste vara hårdare mot dem som köper olika droger. Föräldrar ska ”inte se genom fingrarna” om det luktar konstigt från deras tonårings rum.

Precis den nolltoleransstrategi som vi har provat i 40 år, alltså, och som inte bara har misslyckats totalt med att uppnå det narkotikafria samhället, utan som även har lagt grunden för den välfinansierade och allt brutalare gängkriminalitet vi har fått.

Att Magdalena Andersson reflexmässigt svarar enligt den hittillsvarande socialdemokratiska dogmen om fortsatt brukarjakt är kanske inte så mycket att säga om. Varken narkotikapolitik eller brottsbekämpning har varit hennes områden när hon var finansminister. Men när hon blir statsminister kommer gängbrottsligheten oundvikligen bli en av de allra mest akuta frågorna hon har att hantera.

Förhoppningsvis kommer hon då dra sig till minnes det hon lärde sig på Handelshögskolan, släppa drömmen om att utrota efterfrågan, och använda sina marknadsekonomiska kunskaper till att verkligen slå mot roten för dagens gängkriminalitet. Ta pengarna från gängen så att polisen får en chans. Sälj cannabis lagligt på Systembolaget, och dra undan basinkomsten från gängen som skjuter och spränger.

I den ståndpunkten är inte Magdalena Andersson ännu. Men eftersom hon förstår marknader förstår hon den främsta drivkraften bakom dagens gängkriminalitet. Det är ingen dålig punkt att starta från.