Riksdagskandidater som vill legalisera cannabis – del 2

Nästa 6 kandidater som Christian Engström presenterar är en miljöpartist, en centerpartist och fyra liberaler. Nu hoppas vi att cannabiskrysset fortsätter i samma takt fram till valet.

Cannabiskrysset är en tvärpolitisk personvalskampanj för riksdagskandidater som vill legalisera cannabis. Förra veckan presenterade vi de första fyra kandidaterna – två från Centern och två från Liberalerna. Målet är att hitta riksdagskandidater från så många olika riksdagspartier som möjligt i alla Sveriges 29 valkretsar.

Har du något tips på en kandidat? Här kan du se vilka kandidater vi har i olika valkretsar hittills. Om du vet någon politiker som vill legalisera cannabis och som inte redan står som kandidat får du gärna tipsa cannabiskrysset@gmail.com .

Annons

Den här veckan har vi nöjet att presentera ytterligare riksdagskandidater från MP, C och L som vill legalisera cannabis.

Rasmus Ling (MP) i Malmö kommuns valkrets

– I kampen mot gängkriminaliteten kan vi inte runda frågan om narkotika. Det är långtifrån säkert att legalisering av cannabis är svaret, men vi måste vara beredda att lyfta frågeställningar som utmanar hur vi har gjort och vad vi tyckt. En bred och förutsättningslös utredning bör tillsättas, för att se över erfarenheter från andra länder, och hur man gjort för att få ner skadorna av narkotikan, säger Rasmus Ling.

När det väl blir dags att legalisera cannabis i Sverige kommer första steget under alla omständigheter bli en utredning, så i praktiken är det väldigt liten skillnad mellan att kräva en utredning om legalisering jämfört med att kräva legalisering direkt.

Rasmus Ling är gruppledare för MP i riksdagen idag, och ställer upp för omval.

Han  står på plats nummer 1. på Miljöpartiets riksdagslista för Malmö kommuns valkrets.

Läs mer om Rasmus Ling (MP)

Olle Romlin (C) i Uppsala län

– Missbrukare, partysugna Svenssons och ungdomar ska inte bidra till att finansiera organiserad brottslighet. Narkotika behöver i stället legaliseras, regleras och beskattas, säger Olle Romlin.

Olle Romlin är politisk sekreterare för Centern i Uppsala och aktiv inom Centerns ungdomsförbund CUF. CUF vill avkriminalisera alla brukare och legalisera cannabis.Olle Romlin står på plats 13. på Centerns riksdagslista för Uppsala läns valkrets.

Läs mer om Olle Romlin (C)

Hannes Sjöberg (L) i Uppsala län

– Sverige har i dag stora problem med gängkriminalitet. Det bästa sättet att bekämpa den kriminaliteten är att legalisera cannabis och slå mot gängens plånböcker, säger Hannes Sjöberg.

Han är förbundssekreterare för Liberalernas Ungdomsförbund LUF, som vill avkriminalisera alla brukare och legalisera cannabis.

Hannes Sjöberg står på plats 13. på Liberalernas riksdagslista för Uppsala läns valkrets.

Läs mer om Hannes Sjöberg (L)

Karin Mäki-Kala (L) i Örebro län

– Sveriges narkotikadödlighet är ett kvitto på hur dålig vår narkotikapolitik fungerar. Kriminaliseringen av brukarna ökar skadorna. Det kommer alltid finnas droger och åtminstone cannabis bör säljas lagligt under kontrollerade former, istället för att finansiera gängens krig mot varandra, säger Karin Mäki-Kala.

Hon är politisk sekreterare hos Liberalerna i Örebro och medlem i Liberala Ungdomsförbundet LUF, och står på plats 8. på Liberalernas riksdagslista för Örebro läns valkrets.

Läs mer om Karin Mäki-Kala (L)

Olle Johnsson (L) i Göteborgs kommuns valkrets

– Vi menar att dagens narkotikapolitik göder de kriminella gängen och stigmatiserar missbruk av droger, där vill vi bland annat se en legalisering av cannabis, säger Olle Johnsson.

Han står på plats nummer 5. på Liberalernas riksdagslista för Göteborgs kommuns valkrets.

Läs mer om Olle Johnsson (L)

Kornelius Persson (L) i Västra Götalands läns södra valkrets

– Gängkriminaliteten hade försatts i konkurs om cannabis hade legaliserats, då gängens inkomster till stor del består av cannabisintäkter. Jag vill legalisera cannabis och avkriminalisera privat bruk av droger, säger Kornelius Persson.

Han står på plats nummer 3. på Liberalernas riksdagslista för Västra Götalands läns södra valkrets.

Läs mer om Kornelius Persson (L)

Författare