Sveriges största forum för avkriminalisering och legalisering hotat.

Medans de liberala vindarna blåser över hela den europeiska och den amerikanska kontinenten så står Sverige och undrar vart alla är på väg. AKC, Sveriges största facebookgrupp för diskussion kring cannabis har blivit nedstängd utan förvarning. För bara några månader sedan så hade regeringen möte med just facebook för att stärka demokrati och yttrandefrihet. Det är solklart att det är socialdemokratisk yttrandefrihet vi har fått på internet, där storbolagens vinstintresse alltid gör först.

Det var på morgonen den 28/9-21 som administratörer och moderatorer för facebook gruppen Avkriminalisera Cannabis! (AKC) vaknade till att deras grupp blivit avstängd, Cannabis.se var först med nyheten.

En överklagan har skickats in men det som hävdats är att det skulle pågått någon typ av försäljning inom AKC, något som bara inte är sant.

Annons

AKC är känd för att vara en hårt modererad grupp där försäljning inte är tillåtet alls, oavsett vad för legal status produkten har. Företag får oftast heller inte gör reklam, det är helt enkelt menat att vara en diskussionsgrupp.

Nu har facebook valt att utan vidare information stänga ner gruppen med över 32 000 medlemmar som därmed är den största kända gruppen i Sverige i ämnet, någon som kan tolkas som problematiskt när det kommer till demokratiska principer och yttrandefrihet.

Facebook som också äger instagram har länge varit den huvudsakliga plattformen för diskussion i Sverige tillsammans med twitter, även våra egna folkvalda väljer i dagsläget att göra sin tillkännagivanden via sin sociala medier numera och inte längre via traditionell media.

Regeringen själv har dessutom kallat till sig de största giganterna på marknaden i ett möte den 16 juni 2021 som vi kan läsa om på regeringen.se, där för att diskutera hur de skulle kunna skyddas mot exakt sånt här. Problemet är att regeringen är motståndare till cannabisfrågan och inte lär se något negativt med att AKC blir nedstängda.

AKC drivs ideellt, det är ingen inom ledningen som tar ut någon lön eller ersättning för sitt arbete, alla admins och mods jobbar gratis på sin egna fritid och de flesta är också engagerade inom liberaliseringsrörelsen på ett eller annat sätt.

När Cannabis i Fokus når de något nedstämda modsen så slås vi ändå av en känsla att ingen har gett upp. Administratörer svarar på frågan om hur det känns nu.

“Jag är ganska säker på att Facebook kommer att inse sitt misstag eftersom gruppen är så pass seriös. Men det är oroväckande hur teknikföretag kan hota yttrandefriheten på det här sättet”.

Så framtiden för gruppen är idag något osäker även om hoppet inte är ute, cannabis i fokus kommer fortsätta bevaka ämnet. För er som vill testa själva om gruppen är tillbaka eller inte så är länken direkt till den, här.

Författare