Stockholm Medical Cannabis Conference

Valåret 2022 kan bli början till slutet på cannabisförbudet

Årets första krönika av Christian Engström blir en dag tidig denna vecka. Han ser positivt på nästa år och hoppas på en förändring. ”Vi vet ännu inte exakt hur valrörelsen kommer se ut, men vi kan vara säkra på att gängkriminaliteten kommer vara en av de stora frågorna. Och vi vet också att legalisering av cannabis för att ta pengarna från de kriminella är en idé vars tid har kommit”

I år, 2022, är det riksdagsval i september. Det finns en god chans att det kan bli startskottet för en nykter diskussion om vår narkotikapolitik, inklusive frågan om att legalisera och reglera försäljningen av cannabis.

Det finns två skäl att hoppas på det. Gängkriminaliteten är ett problem som politikerna måste lösa. Väljarna/medborgarna låter sig inte längre nöjas med att politikerna säger ”oacceptabelt” och ”vi såg det inte komma”, samtidigt som de fortsätter rulla på i de gamla hjulspåren. Antalet dödsskjutningar låg kvar på rekordnivå 2021, och varken polisen eller eller andra myndigheter har lyckats stävja det. Det är inte särskilt förvånande. Så länge vi fortsätter med samma politik som tidigare, kan vi inte förvänta oss ett annat resultat än tidigare.

Annons

Statsminister Magdalena Andersson har lovat att hon ska vända på varje sten för att bekämpa gängkriminaliteten. Ännu har det inte kommit några signaler om att hon verkligen menar det, och är beredd att lyfta på stenen som narkotikapengarna ligger under. Cannabishandeln gav miljarder i intäkter till de kriminella under 2021, precis som tidigare år. Så länge de pengarna finns kvar går det inte att få stopp på vare sig skjutningar eller nyrekrytering.

Men om Socialdemokraterna inte vågar bryta det svenska tabut i narkotikapolitiken, kan något eller några av oppositionspartierna välja att göra det istället. För legalisering av cannabis är inte ens en särskilt extrem idé längre. Det är det andra skälet att känna hopp inför framtiden.

2022 blir det tio år sedan de två första amerikanska delstaterna, Colorado och Washington, legaliserade. Det gick mycket bra och inga av motståndarnas skräckscenarion blev verklighet, kan vi konstatera nu med facit i hand. Sedan dess har det varit en strid ström av delstater som har valt samma väg. Idag säljs cannabis helt lagligt i en tredjedel av USA:s delstater, och fler är på gång. Kanada har legaliserat, och i Europa är legalisering på gång i flera länder. Viktigast är Tyskland, där regeringen som består av Socialdemokrater, Liberaler och Gröna har bestämt sig för att legalisera.

Ännu har inget riksdagsparti i Sverige vågat föreslå ens att vi utreder legalisering, men det är bara en tidsfråga innan det händer. Frågan har varit under intensiv debatt internt i flera partier när de hållit sina partikongresser 2021, och enskilda politiker från ett antal olika riksdagspartier har skrivit bra debattartiklar där de argumenterar för legalisering. Under valåret 2022 lär den debatten fortsätta och intensifieras. För väljarna kräver en lösning på gangstervåldet, och nöjer sig inte längre med vackra ord eller mer av det som bevisligen inte fungerat.

Det vi som vanliga medborgare kan göra under valåret är att hjälpa de bra politikerna att synas. Läs debattartiklarna när de dyker upp, dela dem vidare på sociala medier, och hjälp till att föra debatten på ett sakligt sätt i kommentarerna. Gå med i facebookgruppen Avkriminalisera Cannabis om du inte redan har gjort det. Det är bästa platsen för nyhetsbevakning av narkotikapolitiken i Sverige.

Du behöver inte (och bör inte) bli en missionerande heltidsaktivist som tröttar ut din omgivning med att alltid bara prata om cannabispolitik. Men du kan dra ett strå till stacken genom att vara förberedd med argumenten för legalisering när du hamnar i en diskussion där de passar, på nätet eller i köttvärlden. För det kommer bli många sådana tillfällen fram till valet.

Vi vet ännu inte exakt hur valrörelsen kommer se ut, men vi kan vara säkra på att gängkriminaliteten kommer vara en av de stora frågorna. Och vi vet också att legalisering av cannabis för att ta pengarna från de kriminella är en idé vars tid har kommit, i vart fall internationellt. Nu ska vi bara göra allt vi kan för att den idén ska slå igenom ordentligt i Sverige.

För det finns goda chanser att valåret 2022 kan bli året då vändpunkten kom.