Afrika sätter nytt rekord med en cannabisleverans på 2 miljarder dollar och signalerar en potentiell boom

Afrikas gräsindustri kan blomstra i år – men vem kommer att få ta del av fördelarna?

Ett kanadensiskt företags rekordstora cannabisleverans från Sydafrika till Nordmakedonien kan vara ett tecken på att Afrikas lagliga cannabisindustri kommer att blomstra 2022.

Förra julen transporterade det Virginia-baserade Instadose Pharma Corp två ton medicinskt gräs, rapporterade African Business. Det är en ny toppnotering för kontinenten, efter att Lesothos Highland Investments skickade 8 500 kilo ört till Europa i augusti förra året.

Annons
Cannabis i Fokus YouTube

Detta kan vara goda nyheter, menar vissa marknadsexperter. Universitetet i Kapstaden publicerade nyligen en intervju med Nqobile Bundwini, en föreläsare vid dess skola för managementstudier, som sade att Sydafrikas lagliga cannabis skulle kunna hjälpa landets problemtyngda ekonomi – om den kan sprida tunga stigmatiseringar som fortsätter att omge drogen.

”Det största stigmat som är förknippat med cannabis är de negativa uppfattningarna om dess användning och effekter”, sade Bundwini. ”Det är den allmänna oönskade bilden av att cannabisanvändare är ointelligenta, lata, ohygieniska och till och med farliga. Detta leder till diskriminering i yrkesmässiga och sociala sammanhang.”

Vissa åtgärder har vidtagits för att lätta på förföljelsen av afrikanska cannabiskonsumenter. Sydafrika leder kontinenten i detta avseende och har avkriminaliserat privat bruk, innehav och odling av cannabis för vuxna. Om personer lämnar huset med sitt gömställe kan de dock bli föremål för brottsliga anklagelser. Cannabispatienter kan få tillgång till CBD-produkter med recept, medan THC-medicinska produkter är föremål för strängare reglering. Frågan om att upphäva tidigare cannabisrelaterade anklagelser övervägs inom ramen för lagförslaget Cannabis for Private Purposes Bill, som har tagit sig fram genom lagstiftaren efter att ha presenterats i september 2020.

Det är inte förvånande att företag redan tjänar stora pengar på växten i Afrika.

Landet Lesotho – en mångårig leverantör av otillåtet gräs i hela Afrika, enligt en FN-rapport från 2005 – reglerade produktionen av cannabis för medicinska ändamål 2017. Dessa licenser har till stor del gått till utländska företag, bland annat till den nu nedlagda afrikanska verksamheten hos det kanadensiska företaget Canopy. Förra året blev Lesotho det första landet på kontinenten som fick tillstånd att exportera cannabis till EU.

Det är viktigt att komma ihåg i denna utlänningsfokuserade push för legalisering att afrikaner konsumerar och producerar cannabis utanför statligt godkända industrier. Forskare har funnit att bruket att röka cannabis sannolikt började i Afrika. I FN:s rapport från 2005 konstaterades att 38,2 miljoner människor, eller 7,7 procent av Afrikas totala befolkning, konsumerade drogen, vilket var dubbelt så mycket som det globala genomsnittet vid den tidpunkten. Rapporten visade också att Afrika ledde världen när det gäller cannabisproduktion, och Marocko hade de största dokumenterade cannabisodlingsområdena – ingen överraskning att landet också har visat sig ha den högsta produktionen av cannabisharts i världen.

Det har funnits ett visst motstånd från afrikaner mot ett regleringssystem som vissa ser som byggt på att berika utländska företag. Det diskriminerande beviljandet av affärslicenser till stora företag har lett till protester från Sydafrikas svarta jordbruksorganisationer, som har krävt att det federala organet som reglerar cannabis ska läggas ner.

Afrikas licensierade cannabisindustri kan vara värd upp till 7,1 miljarder USD år 2023, enligt en rapport från 2019 från Prohibition Partners, ett europeiskt marknadsundersökningsföretag.

Originalartikeln

Författare