Colorado slår nytt rekord med 423 miljoner dollar i årliga intäkter från 2021

De rekordstora intäkterna i Colorado kommer från den statliga försäljningsskatten, försäljningsskatten på cannabis i detaljhandeln och punktskatten på cannabis i detaljhandeln.

Delstaten Colorado rapporterar ett nytt rekordbelopp i intäkter som samlades in under 2021, inklusive uppdaterade försäljningsuppgifter i de totala skatte- och avgiftsintäkterna som samlats in sedan 2014, då laglig försäljning började.

Colorado Department of Revenue (DoR) meddelade den 11 januari att delstaten har slagit nytt rekord med den totala årliga cannabisförsäljningen. ”Larm om nytt rekord! År 2021 samlade Colorado in över 423 miljoner dollar i intäkter från marijuanaförsäljning (jämfört med det tidigare rekordet på över 387 miljoner dollar år 2020). Colorado har också överskridit 2 miljarder dollar i skatte- och avgiftsintäkter och 12 miljarder dollar i marijuanaförsäljning hittills”, skrev myndigheten på sina sidor i sociala medier.

Annons

I ett detaljerat pressmeddelande delade man med sig av att månadsdata för december 2021 nådde 30 609 563 dollar i skatte- och avgiftsintäkter (med totalt 423 486 053 dollar mellan januari och december 2021) och 2 018 933 005 dollar sedan februari 2014.

På samma sätt i cannabisförsäljning visade de senaste uppgifterna att 158 462 549 dollar samlades in i november (med totalt 2 060 952 959 dollar insamlade mellan januari och november 2021) och en enorm totalsumma på 12 039 747 032 dollar insamlade sedan den lagliga försäljningen inleddes i januari 2014.

Dessa siffror är baserade på den statliga försäljningsskatten (2,9 procent), försäljningsskatten på cannabisförsäljning (15 procent) och punktskatten på cannabisförsäljning (15 procent). DoR noterar att för uppgifter om cannabisförsäljning kommer de officiella försäljningssiffrorna inte att offentliggöras förrän någon gång i februari 2022.

Försäljningsdata från oktober, november och december rapporterades ha minskat, med både cannabisförsäljning och priser som sjönk under den vanliga takten. Priset på rökbar blomma per pund under de tre sista månaderna 2021 sjönk med 28 procent (1 316 dollar till 948 dollar, enligt Westword) med hänvisning till den genomsnittliga marknadspriset (AMR). Som jämförelse kan nämnas att AMR för slutet av 2020 rapporterade 1 721 dollar i pris per pund.

Delstaterna Washington och Kalifornien har dock samlat in 3 respektive 3,1 miljarder dollar i skatteintäkter, jämfört med Colorados nyligen uppnådda 2 miljarder dollar. Washingtons försäljningsskatt är förstås upp till 46 procent i vissa regioner, och Kaliforniens försäljningsskatt når upp till 38 procent. Colorados skatteprocent är den tredje högsta i landet.

Enligt Marijuana Policy Project Policy Director Karen O’Keefe är Colorados cannabisindustri mer konsekvent, vilket leder till ett stadigt flöde av pengar till staten. ”När du har den typen av finansiering säger ekonomer att du har vad som kallas för en multiplikatoreffekt, där du inte bara har den initiala investeringen i butikerna, jobben och skatteintäkterna, utan sedan finns pengarna i folks fickor som spenderar dem igen”, säger O’Keefe till Westword. ”Så det är som om varje dollar är två eller tre dollar, vilket är det sätt ekonomer brukar se på det.” Hon konstaterar också att denna långsiktiga investering har lett till att 40 000 arbetstillfällen och över 1 000 företag i Colorado har skapats.

”Några av de stater som nyligen beskattats fokuserar på att specifikt investera en stor del av intäkterna i samhällen som har burit huvuddelen av marijuanaförbudet och som har haft oproportionerligt många arresteringar för marijuana”, fortsätter O’Keefe. ”Du kommer bara att fortsätta att se mer skatteintäkter, fler människor som arbetar inom cannabisindustrin och driver cannabisföretag.”

Colorados cannabisindustri blomstrar på många andra sätt överlag också. I början av året undertecknade guvernör Jared Polis en verkställande order om att benåda 1 351 fall som rörde fällande domar för innehav av cannabis på två uns eller mindre. Psykedelisk avkriminalisering håller också på att ta fart i Colorado, med två potentiella omröstningsåtgärder som föreslås genom New Approach PAC. Det ena lagförslaget föreslår legalisering av flera olika psykedeliska substanser som ibogain, DMT, meskalin, psilocybin och psilocin, medan det andra lagförslaget endast fokuserar på psilocybin och psilocin.

Originalartikeln

Författare