Det är något skumt med den kanske mest hypade cannabisaktien i norden just nu.

Hypen kring Stenocare? Är den verkligen så positiv som det verkar? Det finns många frågetecken och företaget verkar inte vilja svara på frågorna.

Stenocare är ett bolagsnamn som poppat upp för mig på nästan samtliga aktiesiter som sponsrade inlägg den senaste tiden. Det har också gått bra för aktien, mycket på grund av de pressreleaser som bolaget släppt ifrån sig. 

Jag gillar att titta närmare på bolag innan jag investerar, även små summor och varningsflaggorna haglar.

Annons
Wrapzone

2018 och 2019 så uppdagades en stor skandal kring det Kanadensiska bolaget CannTrust.

Bakom dolda väggar i deras anläggning så hittade Health Canada olagliga odlingar av cannabisplantor som såldes på den svarta marknaden bakom ryggen på myndigheter och kontrollorgan.

Bolaget som normalt odlade medicinsk cannabis och hade licenser för producering blev direkt av med allt sådant och aktien störtdök.

Under tiden så hade Stenocare ingått ett leveransavtal med CannTrust som därmed blev avbrutet och den första av flera affärer för Stenocare gick i stöpet, men största förlorarna blev patienterna som inte fick sina oljor. 

Eftersom Stenocare omöjligt kunde veta att deras samarbetspartners VD odlade cannabis bakom myndigheternas rygg i bolagets lokaler så är det svårt att ge dem någon skuld. Att man däremot fortsätter i nästan ett år, utan någon faktisk produkt att sälja alls, och fortsätter att pusha sin aktie.Kan ses som problematiskt.

i Slutet av 2020 så tar Stenocare in Emeralds oljor som 10 månader senare i oktober-november 2021 drars tillbaka. Återigen lämnas patienter utan medicin. Varför är något oklart, men oljorna säljs i andra delar av världen än idag. Under de 10 månaderna som preparaten var tillgängliga så uppgick försäljningen till mellan 2 och 3 miljoner Danska Kroner.

Trots 100-tals miljoner från investerare så har man ännu inte fått grepp om någon egen produktion utan man fortsätter att förlita sig på andra leveranspartners, något som skulle kunna ställa till bekymmer nu när man återigen ska ge sig ut på djupt vatten.

Nu ger man nämligen ut ytterliggare en olja till danska patienter och trots att flera liknande produkter finns så försöker Stenocare få det att se ut som att de är ensamma på marknaden, något som helt enkelt inte är sant.
Vidare så lär det bli problem när det kommer till de läkare som ska skriva ut oljorna. Efter så många misslyckade oljor så finns en risk att läkare helt enkelt väljer bort Stenocares produkter för att man inte vill riskera att sina patienter står utan medicin igen. När de andra bolagen har visat mycket bättre erfarenhet av att hålla kvar sina produkter på marknaden så blir nog valet inte svårt.

Som ett exempel så har Stenocare som tidigare nämn inte kommit igång med sin egna produktion ännu, trots många försök. Little Green pharma i Danmark som tog över spectrum therapeutics odlinganlägning har på mindre en ett år lyckats få godkända skördar och man har i dag eget växtmaterial.

Vi hörde av oss till Stenocare och frågade kring dessa punkter men utan svar. Branschen är och kommer vara fylld av lyckosökare som vill åt investeringspengar, så är de i alla branscher. Men när de väl dyker upp så måste vi belysa det så att bolaget antingen kan skärpa sig och ta sitt ansvar eller försvinna från marknaden. Det bästa för alla vore om Stenocare bestämde sig för att vara trogen sitt ord och sina kunder.

Författare