En apotekare som arbetar med medicinsk cannabis i Utah

Utah är unikt när det gäller cannabis, och delstatens program innehåller många unika undantag som inte ofta ses i resten av landet i stater där medicinsk cannabis är lagligt.

Marijuana leaves in the hands of a medical team Medical background. The concept of oil refining to treat diseases. alternative medicine Natural herbs used to treat diseases.

I Utah kallas apotek för dispensärer och det är olika hur patienterna ska ansöka om och få cannabismedicin. Även om delstaten Utah är hemvist för över tre miljoner människor får endast 15 apotek och åtta odlare bedriva laglig verksamhet där.

Apotekare är viktiga för strukturen i Utahs program för medicinsk cannabis, eftersom de juridiskt sett är det enda sättet för patienter med medicinsk cannabis att få tag på cannabisprodukter. Beehive Farmacys ansvariga apotekare Mindy Madeo har varit apotekare i över 20 år, men fann ett nytt kall att gå in i cannabisindustrin efter att delstaten Utah legaliserade medicinsk cannabis. Madeo deltog i University of Maryland School of Pharmacy’s cannabisprogram, som hon snart kommer att ta examen med en Masters of Science in Medical Cannabis Science and Therapeutics. Det är för närvarande den enda apoteksskolan i USA som erbjuder en sådan examen, och Madeo är dessutom en av de enda personerna i Utah som har fått en sådan utmärkelse.

Annons
Tesla

Madeo tog sig tid att prata med High Times om vad som skiljer Utah från andra staters program för medicinsk cannabis, inflytandet från Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (LDS) och vad framtiden har att erbjuda patienterna.

När Madeo började sin entré i cannabisindustrin hjälpte hon ett av apoteken, som heter Wholesome, att öppna sin butik. Medan det apoteket var lite mer affärsinriktat gick Madeo sedan vidare till Beehive Farmacy där hon för närvarande arbetar som ansvarig farmaceut. Beehive Farmacy har två platser av de totalt 15 som är tillåtna i hela delstaten, en i Salt Lake City och en i Brigham City. ”Det har verkligen varit fantastiskt”, säger Madeo om sin roll. ”Det arbete jag gör varje dag är verkligen som min dröm. Jag har gjort det i två år och jag säger fortfarande att jag skulle göra det även om jag inte fick betalt.”

Madeo förklarade hur Utahs program för medicinsk cannabis fungerar för patienterna. I likhet med andra stater måste patienterna gå till en läkare och få en rekommendation för ett cannabiskort – men nya patienter kan inte bara gå till ett apotek för att hämta sin medicin direkt. ”Det krävs enligt lag att varje enskild patient som är ny i cannabisprogrammet måste sätta sig ner och ha ett samråd med farmaceuten. Och det är det som är det unika. Det är det som ingen annan stat gör”, förklarade Madeo. ”Och det är dyrt att driva en verksamhet för att göra det, men resultaten är helt enkelt fenomenala.”

Dessa konsultationer tar i genomsnitt bara 30 minuter, under vilka farmaceuter som Madeo frågar patienten vilka mediciner han eller hon tar för närvarande. ”Jag har märkt när jag gjorde det här att det inte bara är smärtstillande tabletter”, berättade hon. ”Det är stimulantia, som Adderall och Ritalin på morgonen som folk kan sluta med. Det är sömntabletter på natten. Det är antidepressiva medel. Det är magmedicinerna. Jag har till och med haft en hel del patienter som slutat med blodtrycksmedicin.” Efter att ha identifierat sina patienters behov rekommenderar apotekarna olika cannabinoidkombinationsprodukter, eller olika odlingar eller terpenprofiler, att använda som behandling.

Madeo påpekar också vikten av att lära nya patienter hur de ska kontrollera sin dosering, vad de ska göra om de konsumerar lite för mycket, och för vanliga konsumenter, hur de ska återställa toleransen eller omvärdera sin nuvarande medicinering. ”Så jag tror att det är mycket stärkande för människor att ge patienterna kontroll över sin smärta, kontroll över sin hälsa, där de kan öka eller minska eller prova olika produkter. Jag önskar att mer medicin skulle vara på det sättet.”

Förutom vanliga nyfikna kunder har Madeo också bevittnat perspektivskiftet hos Jesu Kristi Kyrka av Sista Dagars Heliga (LDS) och dess medlemmar. ”I Utah är det fantastiskt eftersom LDS-kyrkan till en början inte var med på tåget. Det var mycket kontroversiellt”, säger hon om kyrkans ursprungliga inställning till cannabis. ”Sedan ändrade de en del av sin policy och sa att ’du kan inte ha cannabis’. Sedan ändrade de det igen och sa ’Det är okej om det är med en läkare’. Så för närvarande är det 100 procent okej så länge läkaren rekommenderar det. Och jag ser så många gamla människor, så många människor som kommer in [och] man kan se [att] de är mormoner, de bär CTR-ringar. Deras tankar håller på att förändras. Och för mig är det i sig självt en fantastisk sak att se.”

Utah antog först sin lagstiftning om medicinsk cannabis när den tidigare guvernören Gary Hubert undertecknade House Bill 195 som lag i mars 2018, vilket ger patienter ”rätt att prova” cannabis som behandling om de är obotligt sjuka. Senare i november 2018 godkände Utahs väljare Proposition 2, som skapade grunden för delstatens nuvarande program för medicinsk cannabis. Delstatens program lanserades i mars 2020, och nu finns det uppskattningsvis 41 000 patienter med medicinsk cannabis i delstaten, i januari 2022.

Cannabis är inte den enda medicinska behandlingen som lagstiftarna överväger när det gäller tillgången. Under 2022 års lagstiftande session antog lagstiftarna i Utah House Bill 167, även kallad Mental Illness Psychotherapy Drug Task Force, som ska granska studier om psykedeliska substanser som används som behandling för medicinska patienter. Substanser som psilocybinterapi, eller till och med användningen av MDMA, används för att behandla vissa medicinska tillstånd.

I slutändan ser Madeo en ljus framtid för de medicinska patienterna i Utah, och för dem som för närvarande inte är patienter men som börjar bli nyfikna på hur cannabis kan hjälpa. Det finns dock fortfarande många hinder att övervinna. ”I Utah, och förmodligen i hela landet är, sitter vi just nu och skiljer mellan medicinsk användning och rekreation[al] användning, eller hur? Ordet ’rekreation’ är ett fruktansvärt ord. Vi borde kalla det ’vuxenanvändning’. Men vi använder fortfarande ”rec”. För mig är det en sådan bedömningsfråga, och jag tror inte att det finns någon större skillnad mellan de två.”

Madeo kommenterade den dömande attityden i lagarna i Utah, från begränsningar av reklam eller begränsning av allt som är rastafariinspirerat, såsom färger eller mönster. ”För mig försöker de att vitalisera den växt som vi har använt i all evighet”, sade hon.

Men denna dom sträcker sig även till konsumenterna. ”Vi är på något sätt som att vi riktar oss till den här kulturen som vi tror att vi dömer dem och säger: ’Du har dreadlocks, du använder koncentrat … du använder en för hög dos, så du är en rec-patient’. Den personen kan ha ångest eller cancer. Ge mig fem minuter med någon som du säger är rec och jag hittar en medicinsk anledning till varför de använder det.”

Originalartikeln

Författare