En riggad narkotikautredning med skygglappar

”Fast utredningen är uttryckligen förbjuden att utvärdera det som är hörnstenen i svensk narkotikapolitik, alltså kriminaliseringen av brukarna.” Skriver Christian Engström i denna veckas söndagskrönika

Regeringen har i veckan tillsatt en utredning om narkotikapolitiken. Men redan innan utredningen var tillsatt visste justitieminister Morgan Johansson vad den ska komma fram till.

– Sverige ska ha en fortsatt restriktiv narkotikapolitik. Jag avfärdar helt en avkriminalisering. Att gå den vägen vore en enorm gåva till de kriminella gängen, sa han på presskonferensen där nyheten om utredningen presenterades.

Annons
Movs

Det var direkt pinsamt att lyssna på presskonferensen som Morgan Johansson och socialminister Lena Hallengren höll i tisdags. Halvsanningar och direkta lögner blandades med floskler om hur fantastiskt bra den svenska narkotikapolitiken ska bli. Fast några förändringar i narkotikapolitiken vill inte regeringen att utredningen ska utreda.

Vi ska fortsätta med den narkotikapolitik som har givit oss den allra högsta narkotikadödligheten i EU. De kriminella gängen ska fortsätta ha ensamrätt på mångmiljardmarknaden för cannabis. Men nu ska plötsligt samma politik leda till att gängen bekämpas och att dödligheten går ner, enligt de två ministrarna på presskonferensen.

– Det är den största och den mest omfattande utvärderingen av svensk narkotikapolitik på flera decennier, sa Lena Hallengren.

Fast utredningen är uttryckligen förbjuden att utvärdera det som är hörnstenen i svensk narkotikapolitik, alltså kriminaliseringen av brukarna. Man ska utreda varför brukare med problem inte är sugna på att söka hjälp. Men man ska absolut inte utreda om det beror på att de riskerar att bli straffade om de gör det.

– Så den utredning vi nu tillsätter är alltså inte en straffrättslig utredning som ska öppna upp för en avkriminalisering eller legalisering. Det är snarare precis tvärtom, sa Morgan Johansson.

– Är ni rädda får vad utredaren skulle kunna komma fram till om man också tittade på och utvärderade kriminaliseringen av narkotikabruk? frågade Expressens reporter.

– Nej, vi är inte alls rädda för det. Men vi är ärliga med vad vi ser som vägen framåt för Sverige, svarade Hallengren.

Alltså: gärna en utredning, men regeringen har redan beslutat vad svaret ska bli. Kom inte och stör oss med fakta när vi redan har bestämt oss.

– Men flera instanser, tunga instanser, vill ju att regeringen ska titta på de här frågorna. Hur kommer det sig att ni bara struntar i det? fortsatte Expressens reporter.

– Det finns inte många tunga instanser som vill att vi ska titta på den frågan, svarade Hallengren.

Va!?? Gör det inte? FolkhälsomyndighetenSveriges Kommuner och RegionerSamsjuklighetsutredningen och riksdagens socialutskott har alla bett om en utredning som innefattar kriminaliseringen.

– En ganska enig expertis anser att avkriminalisering sannolikt motverkar negativa konsekvenser för en utsatt grupp brukare, säger beroendeforskaren Markus Heilig till DN.

Men enligt Lena Hallengren är det här tydligen inte några tunga instanser i narkotikafrågan. I vart fall inte lika tunga som Morgan Johanssons magkänsla. Eller hans vilja att lägga locket på och ducka debatten.

Så för att sammanfatta regeringens besked i narkotikafrågan:

  • Vi ska fortsätta jaga och straffa brukarna, precis som förut
  • Vi ska fortsätta låta de kriminella gängen behålla miljarderna från cannabismarknaden, precis som förut
  • Regeringen ska fortsätta ducka seriös debatt i narkotikafrågan, precis som förut, och fortsätta skicka fram ministrar som inte brytt sig om att lära sig skillnaden mellan avkriminalisering och legalisering
  • Men trots att allt ska fortsätta som förut ska resultatet plötsligt bli helt annorlunda, och allt ska bli jättebra

Så talade statsråden Johansson och Hallengren en vårdag i mars i nådens år 2022.

Författare